Production and Supply in Erep

Day 2,637, 09:31 Published in Greece Greece by Lakis Gavalas

Έχω καιρό να αρθρογραφήσω και είπα να το κάνω σήμερα μια και βρήκα λίγο χρόνο. Σκεφτόμουν να γράψω για την προσφορά των αγαθών, συγκεκριμένα για τα q7 όπλα, δηλαδή να αποτυπώσω στο χαρτί την συμπεριφορά των παραγωγών.

Αυτό το άρθρο φυσικά θα βοηθήσει τους έχοντες q7 εταιρεία όπλων, αλλά με λίγη σκέψη μπορεί να μεταφέρει όποιος θελήσει τα παραδείγματα που θα γίνουν από τα q7 όπλα σε όποιο άλλο αγαθό παράγει.

Αρχικά, θα προσπαθήσω να καταστήσω κατανοητές κάποιες βασικές έννοιες που θα χρειαστούν στη συνέχεια.

Παραγωγικοί συντελεστές είναι τα στοιχεία που συντελούν στην παραγωγική διαδικασία και είναι τα εξής:

- Κεφάλαιο
- Φύση
- Ανθρώπινη εργασία
- Επιχειρηματικότητα

Σε μια επιχείρηση για την παραγωγή σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο χρόνος. Έτσι, στην πολιτική οικονομία διακρίνονται δυο περίοδοι παραγωγής.

Βραχυχρόνια είναι η περίοδος στην οποία μια επιχείρηση έχει σταθερούς συντελεστές παραγωγής (πχ κεφάλαιο) και μεταβλητούς συντελεστές (πχ εργασία).

Μακροχρόνια είναι η περίοδος στην οποία μεταβάλονται όλοι οι συντελεστές.

Προσοχή: Οι δυο αυτές έννοιες δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη ημερολογιακή περίοδο, αλλά εξαρτώνται από το μέγεθος και το αντικείμενο της επιχείρησης.

Θα ασχοληθούμε λοιπόν με τη βραχυχρόνια περίοδο, όπου τουλάχιστον ένας συντελεστής είναι σταθερός (εδώ το work tax).

Συνολικό Προϊόν (Q ή TP - Quantity ή Total Product) είναι η συνολική παραγωγή q7 όπλων μιας εταιρείας ημερησίως.

Το Κόστος Παραγωγής (C - Cost) αναφέρεται στο ημερομίσθιο των εργαζομένων, το κόστος των wrm και το work tax.

Συγκεκριμένα, έχουμε το Μεταβλητό Κόστος (VC - Variable Cost) που μεταβάλλεται όταν μεταβάλλεται η ποσότητα παραγωγής (wrm, ημερομίσθια) και το Σταθερό Κόστος (FC - Fixed Cost), το οποίο είναι πάντα σταθερό (work tax). Σημειώστε ότι αναφερόμαστε στη βραχυχρόνια περίοδο όπου υπάρχει τουλάχιστον ένας σταθερός συντελεστής..

Όπως καταλαβαίνετε, ισχύει: TC = VC + FC

Δηλαδή, το Συνολικό Κόστος (TC - Total Cost) υπολογίζεται από το άθροισμα σταθερού και μεταβλητού κόστους.

Σημειώστε ακόμα ότι το VC δίνεται από την εξής σχέση: VC = (C*Q) + (W*L), όπου C και Q κόστος και συνολικό προϊόν αντίστοιχα, όπως είπαμε. Το ημερομίσθιο συμβολίζεται με W (Wage) και οι εργάτες με L (Labour). Δηλαδή, στο C συμπεριλαμβάνεται wrm ανά μονάδα όπλου, ώστε πολλαπλασιασμένο επί το σύνολο των όπλων που παράγουμε (Q) να έχουμε το κόστος για την παραγωγή. Φυσικά δεν ξεχνάμε το ημερομίσθιο (W) πολλαπλασιασμένο επί τον αριθμό των εργατών. Το άθροισμα αυτών των δύο εξόδων μας δίνει το μεταβλητό κόστος.

Το Μέσο Συνολικό Κόστος (ATC) δίνεται από τον τύπο ATC = TC / Q και τα αντίστοιχα σταθερό και μεταβλητό AFC = FC / Q και AVC = VC / Q που μας δείχνουν το κόστος ανά q7 όπλο.

Και μόλις έχετε πήξει από ένα σωρό κόστη, ήρθε η ώρα για το Οριακό Κόστος (MC - Marginal Cost).

MC = Δ(TC) / ΔQ, αλλά επειδή το σταθερό κόστος (FC) παραμένει σταθερό δεν υπολογίζεται και έχουμε: MC = Δ(VC) / ΔQ

Μας δείχνει το ρυθμό μεταβολής του συνολικού κόστους όταν μεταβάλλουμε την παραγωγή κατά μία μονάδα. Πολύ σημαντικό μέγεθος, είναι αυτό που θα συγκρίνετε με τα έσοδα από την πώληση των όπλων για να καταλάβετε αν σας παίρνει να αυξήσετε την παραγωγή ή όχι για περαιτέρω κέρδη.

Προσοχή: Το οριακό κόστος δεν είναι το κόστος παραγωγής της τελευταίας μονάδας που παρήγαμε, αλλά η μεταβολή στο συνολικό κόστος που προήλθε από την παραγωγή της τελευταίας μονάδας.



Σε αυτό το διάγραμμα βλέπουμε την καμπύλη του οριακού κόστους (MC) και τα συνολικά έσοδα (MR) τα οποία μπορούμε να πούμε ότι είναι η τιμή (P - Price) των q7 όπλων.

Έστω λοιπόν στο παράδειγμα ότι η τιμή είναι σταθερή και 20 cc όπως φαίνεται από το διάγραμμα.

Δυο σχόλια
1) Σημειώστε ότι τα νούμερα που λέω είναι του διαγράμματος και διαβάζοντας, ρίχνετε κλεφτές ματιές στο διάγραμμα για να κατανοήσετε καλύτερα.
2) Ας θεωρήσουμε ότι όταν Q = 8 η καμπύλη MC τέμνει τη τιμή. Στο διάγραμμα είναι λίγο πιο κάτω αλλά για ευνόητους λόγους μια και δεν μπορούμε να πούμε παραγωγή 8,3 όπλων.

Η θέση ισορροπίας λοιπόν είναι η θέση στην οποία το ανερχόμενο οριακό κόστος (δηλ. όταν ανεβαίνει η καμπύλη) ισούται με την τιμή των όπλων. Αυτό συμβαίνει για Q = 8 (στο περίπου αλλά εμείς όπως είπαμε θα θεωρούμε ότι η τομή συμβαίνει για Q = 8 ).

Αναλυτικά για την παραγωγή μόνο ενός q7 όπλου το οριακό κόστος (MC) είναι 25 cc ενώ η τιμή 20 cc, άρα είμαστε χαμένοι 5 cc. Με την προσθήκη και άλλου ενός q7 όπλου πάμε στην παραγωγή δυο όπλων, δηλαδή το οριακό κόστος θα είναι 18 cc ενώ η τιμή 20 cc. Άρα -5cc η χασούρα του πρώτου + 2 cc το κέρδος του 2ου όπλου πάμε στα -3cc ζημιά. Με την παραγωγή 3 όπλων, το MC είναι στα 14 cc άρα έχουμε -5+2+6 = 3 cc κέρδος. Προχωρώντας έτσι στα 8 όπλα έχουμε -5+2+6+10+12+10+5+2 = 42 cc κέρδος. Και όπως φαίνεται από το διάγραμμα με την προσθήκη 9ου όπλου στην παραγωγή πάμε οριακό κόστος 25 cc πάλι, άρα έχουμε κέρδος 42cc από πριν -5cc = 37cc και όσο αυξάνουμε την παραγωγή από εδώ και πέρα θα μπαίνουμε μέσα.

Η θέση ισορροπίας είναι στην τομή οριακού κόστους και τιμής. Εκεί πετυχαίνουμε το μέγιστο κέρδος ή την ελάχιστη ζημιά.

Είναι στο χέρι του κάθε παραγωγού να υπολογίζει το οριακό κόστος και σύμφωνα με την τιμή να προνοεί πόσα όπλα θα παράγει, ώστε να επιφέρει το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Αν έχεις φτάσει μέχρι εδώ θεωρείσαι ήρωας. Για να μην σε χάσω λοιπόν πάμε σε ένα πιο χειροπιαστό παράδειγμα μήπως και καταλάβεις καλύτερα.

Έχω εταιρεία q7 όπλων.
5 εργάτες
200 wrm ανά όπλο.
Τιμή wrm = 0.02 cc άρα για 1q7 έχω C = 200*0.02 = 4 cc το κόστος wrm / όπλο.
Ο κάθε εργάτης παράγει 18 όπλα, άρα 5*18 = 90 όπλα η ημερήσια παραγωγή.

Κόστος wrm: C*Q5 = 4*90 = 360 cc

Θα πληρώσω και 55 cc τον εργάτη, άρα W*L = 55*5 = 275 cc

VC5 = (C*Q) + (W*L) = 360 + 275 = 635 cc

Έστω το έσοδό μας ανά q7 όπλο τα 6 cc.

90*6 = 540 cc, δηλαδή 540 - 635 = -95 cc ζημιά ημερησίως.

Έστω ότι παίρνουμε έναν ακόμα εργάτη.
6*18 = 108 q7 όπλα

Κόστος wrm: C*Q6 = 4*108 = 432 cc

W*L = 55*6 = 330 cc

VC6 = (C*Q) + (W*L) = 432 + 330 = 762 cc

108*6 = 648 cc, δηλαδή 648 - 762 = -114 cc ζημιά ημερησίως.

MC = Δ(VC) / ΔQ = VC6 - VC5 / Q6 - Q5 = 762 - 635 / 108 - 90 = 127 / 18 = 7.06 την στιγμή που η τιμή των όπλων είναι 6 cc.

Αν συμπίπτουν είμαστε σε θέση ισορροπίας. Δηλαδή αν η τιμή ήταν 7.06 cc ή το μεταβλητό κόστος ήταν στα 6cc.

Θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο σεντόνι αν αναζητήσω τώρα την θέση ισορροπίας, οπότε το αφήνω πάνω σας.

Όποιος έχει όρεξη και διάθεση να ασχοληθεί με τρίχες μπακαλίστικες για να βγάλει 2 cc παραπάνω ας το κάνει. Εγώ θα πίνω φραπεδιά ακούγοντας την βροχούλα.

Ερωτήσεις και απορίες δεκτές. Επίσης αν κάποιος ειδικός βρει κάποιο λάθος ας το μαρτυρήσει. Ουδείς αλάνθαστος.

ΥΓ. Το παιχνίδι νέκρωσε και χάθηκαν οι αρθρογράφοι. Κάποτε έγραφαν ωραία και η αρθρογραφία ήταν πλούσια. Που χάθηκαν οι πολεμικές αναλύσεις, οι οικονομικές, οι πολιτικές.

ΥΓ2. Ακόμα και ο stefen σταμάτησε τα άρθρα ρε π** μου. Ρε που είσαι χαμένος, βγάλε κανα άρθρο μπας και σώσουμε τίποτα.