Peri Isologismoy & MoF

Day 1,788, 13:51 Published in Greece Greece by Cool Blood

Αν και ομολογουμένως είναι καθυστερημένο, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις για τον τελευταίο Ισολογισμό-Απολογισμό (http://www.erepublik.com/gr/article/isologismos-apologismos-septembrioy-2012-2133450/1/20)

Κατ' αρχήν για λόγους ακρίβειας και τάξης κάποιες παρατηρήσεις:
1. Είναι απολογισμός. Δεν είναι ισολογισμός. Ο ισολογισμός δίνει αποτέλεσμα. Ζημιές, κέρδη... Εδώ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συμπαικτών, δεν έχουμε κάτι τέτοιο (δεν ξέρω κιόλας αν θα μπορούσαμε να έχουμε και αν θα χρησίμευε)
2. Ο συγγραφέας ή ο σκηνοθέτης δεν βγαίνει πρώτος να επευφημίσει το έργο του. Ο λογιστής δεν βγαίνει να διαφημίσει την αξιοπιστία των ελέγχων του. Οι συντελεστές του απολογισμού δεν έχει νόημα, να βγαίνετε να υπερψηφίζετε πρώτοι. Για λόγους τάξης, προσέξτε το λίγο, όσοι το κάνετε. Προφανής ο λόγος...
3. Καταλαβαίνω πως, για τους πιο παλιούς είναι κουραστικό, να εξηγείτε τα πάντα στους "νέοπες". Φοβάμαι, όμως πως, τα υπουργεία οφείλουν να το κάνουν. Η πιο κοστοβόρα και κρίσιμη οικονομική πράξη του απολογισμού ήταν η μεταφορά των κρατικών εταιριών από έναν συμπαίκτη σε άλλον. Ε, αν με ρωτήσετε γιατί έπρεπε να γίνει αυτό, δεν σκαμπάζω...μια. Άρα, όσο και αν διάβασα τα υπόλοιπα ήταν σχεδόν δώρο-άδωρο.

Στα ουσιαστικά οικονομικά σημεία τώρα, νομίζω πως υπάρχουν κάποια σφάλματα. Κατ' αρχήν, δεν είστε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να μας παραθέτετε ξερά οικονομικά στοιχεία. Καταλαβαίνω πως με τόσες καταγγελίες για λοβιτούρες και κακοδιαχείριση, ο καθένας θα κοίταγε να καλύψει τον κ..ο του, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ζητούμενο είναι, να έχουμε το σκεπτικό και την στρατηγική των αποφάσεων και των κινήσεων. Ακόμα και αν έχουμε ζημιές σε έναν ισολογισμό, θα μπορούσε να αιτιολογηθεί με ποιο σκεπτικό προέκυψαν.
Για παράδειγμα, έχουμε ένα παράδοξο στον τελευταίο απολογισμό.Σε μια εποχή όπου ο χρυσός είναι σε ένα από τα χαμηλότερα ιστορικά του, εμείς κάνουμε ταυτόχρονα, όλες τις μαζικές πληρωμές σε χρυσό. Ενώ γνωρίζουμε πως, πρέπει να γίνει η μεταφορά εταιριών και την πληρώνουμε σε χρυσό, την ίδια εποχή κάνουμε και ένα πολύ γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδοτήσεων. Αποτέλεσμα? Ταμείο μείον...Εντάξει. Ελλάδα είσαι, πως θα μπορούσες αλλιώς; Αλλά αν δεχτούμε πως η μεταφορά των κρατικών εταιριών ήταν αναγκαία, τότε θα έπρεπε να μην έχει γίνει η επιδότηση (όχι λόγω της μεθόδου που ακολουθήθηκε. Το θεωρώ ως θέμα λήξαν και θα σας παρακαλούσα να μην το επαναφέρουμε). Αλλά γιατί κάναμε τς πληρωμές σε ακριβά αγορασμένο χρυσό. Σε αυτή την περίοδο, έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Με χαμηλή ισοτιμία χρυσού έπρεπε να αγοράζουμε χρυσό, όσο φθηνότερα γίνεται. Ώστε η μέση τιμή κτησης αποθέματος χρυσού να είναι η χαμηλότερη δυνατή. Έτσι, αν κάποια στιγμή ανέβει η ισοτιμία, θα υπάρχουν υπερκέρδη. Αν δεν ανέβει και η ισοτιμία μείνει για καιρό σε αυτά τα επίπεδα το κόστος των επενδύσεων θα είναι μικρότερο από αυτό που τελικά έχουμε. Άλλωστε η πλέον χρήσιμη συμβουλή, που δίνετε οι παλιότεροι, είναι πως το παιχνίδι χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. Οι ευκαιρίες θα προκύπτουν και στο μέλλον. Η σωστή διαχείριση σε βγάζει στο αφρό.
Η "μονέδα" του παιχνιδιού είναι ο χρυσός. Το εθνικό νόμισμα είναι δευτερεύον. Οι υποδομές και τα όπλα έχουν κυμαινόμενη αξία, που εξαρτάται από τα προηγούμενα και την πολιτική κατάσταση. Ένας μακροχρόνιος ή βραχύς αλλά λυσσαλέος πόλεμος είναι δυνατόν να αλλάξει όλο το οικονομικό σκηνικό. Και εκεί τα αποθέματα θα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αλλά και στην σημερινή "νηνεμία" της ύφεσης οι λεπτομέρειες και οι στρατηγικές κάνουν τη διαφορά.