Ganduri

Day 1,956, 01:28 Published in Romania USA by 2503830

Tocmai citeam prin presa romaneasca noi planuri de a majora taxele pt populatie, la curent, la apa, impozit, etc
Si stau si ma gandesc acuma ce le-a venit in cap oamenilor alora sa faca asa ceva.
Am facut ASE-ul, dar nu e nevoie sa ai pregatire economica sa intelegi ca daca:
- cresti taxele populatiei
- scazi alocarile de fonduri pt servicii ( asa cum se tot petrece de ceva timp de mai nou blonavii de anumite afectiuni trebuie sa paraseasca incinta spitalului dp 24h )
problema se agraveaza.
Daca populatia are mai putini bani in buzunar, CONSUMA mai putin si in consecinta CEREREA e mai mica si astta afecteaza LOCURILE DE MUNCA, iar cei dati afara proaspat vor :
a) veni pt ajutorul de somaj
b) vor cheltui mai putin si ei
Si tot asa...
Deci orice beneficiu pe care vreun guvernant crede ca il obtine din cresterea taxelor, la buget, este nulificat de creterea somajului si a asistatilor.
Si totusi persistam in procesul asta de austeritate.
De ce ?
Pentru ca pentru a fonda programe sociale puternice + a scade taxele puternic pt populatie ( nu pt firme ) ar trebui ca :
a) bugetul de stat sa treaca pe pierdere cativa ani ( deja suntem pe pierdere ca stat dar situatia nu se rezolva, doar sangeram bani usor );
b) sa taxeze pe cei ce au mai mult de un anumit prag de 'decenta'.

Politicienii nostrii nu sunt dispusi sa ia nici una din optiuni, le e frica, si nu ii blamez pe ei, ci pe cei ce i-au ales.
E nevoie de un tip special de oameni sa navigheze o criza, cu nervi de otel si sange rece, care sa stie sa ia decizii dure la nevoie.
Politicienii nostrii nu sunt acei oameni. Sunt fricosi, lasi, oameni de rand.

Spuneam in articolele trecute care sunt problemele capitalismului. Am sa mai adaug doua chestii la critica pe care le-am descoperit dp ce am citit un articol strain.
Articolul se cheama:
Hacker idealist primeste pedeapsa de 31 de ani inchisoare pt crima de copyright infringement
Si subtitlul:
Pedeapsa pentru asocierea cu teroristii al-qaeda pentru fabricarea unei arme nucleare este de 25 de ani, iar cea pt instigare la genocid este de 20 de ani.
Observa cineva vreo problema?
Daca nu sa va explic. Tipul - student la Oxford - a intrat pe site-ul facultatii, a scos "ilegal" fisiere cu lecturi sicursuri si apoi le-a facut publice pe internet cu ideea ( si il citez ) : Educatia nu trebuie sa fie limitat la cei cu bani. Ea trebuie sa fie disponibila omenirii intregi, indiferent de starea sociala sau finanaciara in care s-a nascut."
Deci un idealist pur.
Observa cineva vreo problema?
Tot nimic?
Bun ok.
Copyrightul in formatul actual este pe 70 de ani. Da, 70 de ani, daca nu platesti sume exorbitante ( depinzand de moftul detinatorului ) nu poti produce / copia / replica produsul respectiv.
Spre exemplu milioane de oameni mor anual in tarile sarace pt ca copyright-ul nu permite altor companii farmaceutice sa copie medicamentele pt acele populatii.
Copyrightul este in esenta capitalist. Dorinta de control, de a avea putere, si implicit de a o nega altora.
Copyrightul e o crima.

"Dar stai bai inventatorul nu trebuie rasplatit cumva !?"
De-a lungul istoriei marii savanti care si-au adus contributia la patrimoniulducational al omenirii nu au fost "remunerati". Majoritatea au facut ce au facut din pasiune, nu pt bani sau profit.
Si chiar daca acest rationament nu va impresioneaza, hai sa ne gandim la o alternativa. Reducerea copyrightului de la 70 de ani, la 5 ani.
Astfel creatorul primeste o perioada de 'gratie' pt a isi scoate ceva bani de pe urma inventiei si apoi lumea e libera sa il foloseasca.
Simplu, nu?

Se pare ca nu e asa simplu, cei ce controleaza aceste patente ( in mod ironic NICI UNUL din ei inventatori, artisti, ingineri, ci doar firme ce au cumparat acele patente pe doi lei ) lupta sa isi mentina monopolul.
Si cum am mai spus, politica se pleaca banului in sistemul capitalist.
Suedia din cel mai liber stat in domeniul file-sharingului -a transformat in lagar de concentrare, politicienii suedezi trecand de la pozitia:
"SUA nu ne face noua legile"
la
"Stam alaturi de SUA impotriva "pirateriei".
Culmea propagandei - faptul ca asociem persoane ce dau liber acces informatiei tuturor din lume cu barbari cu sabii ce jefuiesc si omoara echipajul navelor spune multe.
SI MAI MULTE spune faptul ca multi dintre voi nici nu ati clipit la aceste cuvinte ca si cum e normal. Propaganda e asa de nesimtita incat se ajunge la cooptarea actorilor de cinema si asocierea cu sclavia si muncitorilor copii

.
Nu glumesc, uitati-va la clipuri.
Aici e o demontare comica a magariei asteia.
Dar sa revin, cine sunt aceste corporatii care vor sa isi pastreze monopolul? Aceleasi de care am vorbit mai inainte ca nu doresc schimbarea sistemului. De ce ?
Pentru ca pt ei sistemul functioneaza perfect - ii fac bogati!

A doua critica a capitalismului, si asta se stie de multa vreme este ca este ANTI-DEMOCRATIC.
E simplu oameni buni, capitalismul polarizeaza societatea in bogati si saraci. Va place sau nu asta e adevarul.
Mitul ca "averea" se raspandeste prin societtea uniform...da cum sa nu.
Fara restrictii nu se intampla asa ceva.
Si restrictiile sunt date jos de bani. Si ghici cine are banii - nu voi.
In urma polarizari cei bogati sunt minoritatea, si cei saraci sunt majoritatea.
Iar marea temere a bogatilor si a corporatiilor mari este ca "saracii" isi vor folosi dreptul de vot sa intoarca situatia in favoarea lor:
"Ne-au aranjat in economie, ha ha ha ( ras a la Base ), dar noi avem majoritatea voturilor! O sa le dam peste bot o taxa de nu se vad!"
Asa ca cei cu bani vor - tot timpul - incerca sa mentina statul SLAB, INCAPABIL de actiunea de reglementare si taxare, DEPENDENT, si in general incapabil sa isi indeplineasca rolul de "egalizator" pe care l-ar putea juca.
Capitalismul este ANTI-DEMOCRATIC.
Acum ramane sa vedem e alegem. Democratie, sau capitalism. Pt ca amandoua nu le putem avea. Iar politica romaneasca se vede ca e condusa deja de ban nu de popor.


Imaginati-va un frigider, foarte bun, raceste tot, tine mancarea proaspata.
Se strica odata, vine reparatorul, dai 50 de lei, il face.
Vine a doua oara dai 100 de lei il face.
A treia oara 150 lei, etc
Si la un moment dat vine omul si zice:
"Asculta, pot sa il repar, te costa 800 de lei, dar iti spun sincer acuma, iti trebuie un frigider nou".
Capitalismul e acel frigider. A functionat cat de cat ( nu perfect, nu pt toata lumea , dar cat de cat ) timp de cateva secole.
Si ca orice sistem, se naste, isi traieste viata si eventual...moare.

Si acum concluzia:
Suntem in al 6 lea an al acestei crize incepute in 2007. Nu se intrevede nici o iesire deocamdata si lucrurile par sa mearga din ce in ce mai rau in jurul nostru. In Romania, lumea ori e obisnuita cu greul, ori nu suntem afectati , ori nu sunt eu informat bine.
Esential este urmatorul lucru - si daca tineti minte asta eu sunt multumit:
Intr-un final criza se va termina, economia globala isi va reveni, si vom avea iar un trend de crestere de cativa ani pana la urmatoarea criza, si lumea va uita de mesajele anti-capitaliste.
Populatia are o memorie scurta in general, si daca le e bine, nu vor sa agite lucrurile prea mult.
Dar ciclicitatea asta este SISTEMICA. Este PARTE a capitalismului, si nu are cum sa dispara.
Daca impunem regulamente asupra corporatiilor, bancilor ele isi vor folosi banii sa le demonteze ( asa cum am zis ca s-a intamplat si cu cele de dupa 1930 ).

Daca tot ce facem e ce am zis mai sus inseamna ca nu am inteles nimic din cauza problemei. Sistemul trebuie SCHIMBAT.