Ene sevri ah yaniyyali!

Day 2,417, 01:01 Published in Cyprus Cyprus by sakin jr
I'm sorry it's turkish but I can't translate it. It's about turkish revolutionaries who fought against Israel at Palestine.

Filistin’e Giden Türkiyeli Devrimciler

1960 sonrası Türkiye’den Filistin’e ilk kez Gaziantepli Abdülkadir Yaşargün ile Mustafa Çelik isimli gençler, 1 Ekim 1968 tarihinde gitti. Mustafa Çelik, 8 Haziran 1969 tarihinde Filistin’deki bir çatışmada öldü.
Türkiyeli Sosyalistler ve Filistin demişken asla es geçilmemesi gereken üç isim vardır. Elbette orada düşen her insan veya savaşan her insan aynı değerdedir fakat bu üç isim daha ön plana çıkmıştır. Bunlardan birisi bu konuda bıraktığı eserler sayesinde döneme ışık tutması ve İsrail zindanlarında geçen 7 yıllarıyla ismini duyuran Faik Bulut, ikincisi Türkiye sol figürünün en popüler ismi olan Deniz Gezmiş, üçüncüsü ise günümüz sol kesimi tarafından sıcak cepheden geldikten sonra Türkiye’de aynı mücadeleyi sürdürmediği için eleştiren Yusuf Küpeli’dir.

Faik Bulut :

Faik Bulut hakkında kendi yazdığı daha çok anı türü olan kaynaklarına başvurmak en doğru seçim olacaktır. Filistin’e gidişindeki zorluğunu, orada yaşadığı zorlukları kendisinin büyük bir samimiyetle yazdığı Filistin Rüyası adlı kitabında bulabiliriz. Faik Bulut, Cafer isimli örgüt yöneticisinin telkinleriyle kaçakçı görünümü altında Filistin’e ulaşmıştır. Bir kaçakçı vasıtasıyla önce Suriye’de Halep’e oradan görevine geri dönüş yapan bir askerle birlikte Şam’a geçmiştir. Suriye’de Filistin direniş örgütlerine katılma süresi ise çok sancılı geçmiş, devamlı olumsuz yanıtlar almıştır. Fakat sırasıyla El-Fetih’in beyni, bir çok gerilla eylemine imzasını atan, bugün bile sırrı çözülemeyen Kara Eylül örgütünün kurucusu olarak suçlanan, İsrail istihbarat örgütü MOSAD’a köstebek sokan nihayet İntifada’yı yönlendiren bu nedenle de Tunus’taki bürosunda İsrail ajanları tarafından katledilen Abu Cihad kod adlı El Vezir ve Filistin Direniş Hareketi’nin dünyada en tanınmış isimlerinden Yaser Arafat ile tanışma şansı bulmuştur. Direniş hareketine katıldıktan sonra uğradığı bir İsrail baskınında silahlı çatışmada tutsak düşmüş ve 7 yıl iki ay tutsak düşmüştür.

Deniz Gezmiş :

Deniz Gezmiş, sol figür arasında en çok tanınan isim olmasına Filistin’de çarpışması da etkilidir. O dönem FKF başkanı da olan Mahir Çayan’a en yakın isimlerden Yusuf Küpeli’ninde içinde bulunduğu bir grup olarak Suriye üzerinden Filistin’e ulaşmaya çalışmışlardı. Tutsak düşüp, sorgulandıktan sonra kamplara katılabilmiştir. Filistin direniş hareketi içerisinde bulunan etkili isimlerle görüş alışverişi de yapma imkanı bulmuştur. Sadece teorik değil silah ve savaş konusunda donanımını arttırıp 2 ay sonra Türkiye’ye dönmüştür. Deniz Gezmiş’in Filistin’e gidip gelmesi kendi hareketinden insanları da etkilemiştir. Suriye üzerinden Ürdün-Amman’a geçen 13 kişi, El-Fetih liderlerinden Ebu Cihad ile görüşür. Hüseyin İnan ve arkadaşları, El-Fetih’in eğitim kamplarında askeri eğitimin yanı sıra Türkiye’den götürdükleri bazı kitapları okuyup tartışarak teorik eğitim de yaparlar. 13 kişilik gruptan eğitim sonrası ve esnasında ayrılanlar, geri dönüp kadro getirmeye çalışanlar ve temelli dönenler olmuştur. Hüseyin İnan ve 15 kişilik grubu Türkiye’ye döndükten sonra bazıları kurtulup, bazıları tutuklanıp bazıları ise sorgulandıktan sonra serbest bırakılmıştır.



Yusuf Küpeli :

Yusuf Küpeli, Türkiye sol siyasetinde bir dönemler zirveye oynayan isimken Filistin’den dönüşten sonra silahsızlanma yolunu seçerek aynı sıcaklığı taşıyamadığı için hep sol cenah tarafından eleştirilmiştir. Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği’nden Meryem Özsöğütle yaptığım röportajda kendisi de bu konu hakkında konuştuğu ve yaptığının birbirini tutmayan ve cesaret eksikliği noktalarına değinmiştir. Yusuf Küpeli bir dönemler Mahir Çayan gibi isimlerinde bulunduğu SBF FKF çizgisinin başkanlığını yapmış biridir ve şuan İsveç’te siyasi mülteci olarak yaşamını sürdürmektedir.

Filistin günlerinin başlangıcıyla ilgili olarak ‘’Filistin’e gidiş işini bana Deniz açmıştı. Ben zaten gidecektim. Benim Filistin’e gidişimle onların gidişleri böylece çakışmış oldu. Ben, onların yanında bir arkadaştım.’’ Diyerek anlatmıştır.

Ölenler :

1972 yılından bugüne kadar, İsrail’e karşı savaş sürecinde hayatını kaybeden, Türkiyeli (Türk-Kürt ve Arap asıllı) devrimcilerden ulaşabildiklerimin isimleri ve ölüm tarihleri.

1- AMET ÖZDEMİR (1973)

2- BORA GÖZEN (1973)

3- CAFER TOPÇU (1973)

4- GÜROL İLBAN (1973)

5- KERİM ÖZTÜRK (1973)

6- ŞÜKRÜ ÖKTÜ (1973)

7- YÜCEL ÖZBEK (1973

8- KEMAL ERGİN (1981)

9- HÜSEYİN GÖKDEMİR (1981)

10- MUSTAFA KESKİN (1982)

11- AHMET ÇOLAK (1982)

12- İMAM ATEŞ (1982)

13- MUSTAFA ÇETİNER (1982)

14- SÜLEYMAN TUĞCU (1982)

15- KEMAL ÇELİK (1982)

16- İSMET ÖZKAN (1982)

17- A. KADİR ÇUBUKÇU (1982)

18- MEHMET ATMACA (1982)

19- VELİ ÇAKMAK (1982)

20- ABDULLAH KUMRAL (1982)

21- SEMİH ÖZBAY (1982)

22- SÜLEYMAN KILIÇ (1983)

23- HANNA MAPTUNOĞLU (1984)

24- VEDAT ERDAL (1984)

25- SELAHATTİN KAYA (1984)

26- KUVVETTİN KÜLEKÇİ (1984)

27- CEVAT SAİM ÇELEN (1986)


"Ene sevri ah yaniyyali!"

"ben devrimciyim, ne mutlu bana!"