Depression

Day 1,523, 11:49 Published in Greece Australia by Lonely Fighter


Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην φυσιολογική θλίψη και την κατάθλιψη;

- Αρνητικά αισθήματα θλίψης, στενοχώριας και απογοήτευσης είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Αισθανόμαστε απογοήτευση μετά από μια αποτυχία ή θλίψη μετά από ένα χωρισμό ή μια απώλεια. Τα αρνητικά αυτά αισθήματα είναι φυσιολογικά και δεν επηρεάζουν σημαντικά τη δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι είναι και χρήσιμα στο βαθμό που μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα κάποιες αδυναμίες του χαρακτήρα μας. Η θλίψη μας σκληραγωγεί και μας εκπαιδεύει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δυναμικά τις αντιξοότητες που μπορεί να προκύψουν αργότερα στη ζωή μας. Η αυτογνωσία που προκύπτει μέσα από τις αρνητικές εμπειρίες μας βοηθά να κάνουμε προσπάθειες να αλλάξουμε τον εαυτό μας ώστε να αποφεύγουμε στο μέλλον τις αρνητικές συνέπειες των ανώριμων συμπεριφορών.
- Όταν η θλίψη αντί να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο έντονη και διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες εμποδίζοντας τις φυσιολογικές δραστηριότητες της ομαλής ζωής όπως είναι η δουλειά, η διατροφή, ο ύπνος και οι στενές μας σχέσεις τότε είναι πιθανόν να υποφέρουμε από κατάθλιψη και να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να την αντιμετωπίσουμε. Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη δεν είναι η παρουσία των αρνητικών αισθημάτων αλλά η μεγάλη ένταση και η μακρά τους διάρκεια.



Ο εσωτερικός κόσμος του ατόμου που βιώνει κατάθλιψη.
Tα συμπτώματα της Κατάθλιψης.


- Αισθάνεσαι συνεχόμενη θλίψη, απώλεια ενέργειας και εξάντληση.

- Έχεις περισσότερη ή λιγότερη όρεξη για φαγητό.

-Τα πάντα σου φαίνονται λανθασμένα, μάταια ή χωρίς κανένα νόημα.

-Δεν ελπίζεις σε τίποτε και δεν σου δίνει χαρά τίποτε.

-Ακόμη και εμπειρίες που σου έδιναν πολύ χαρά στο παρελθόν τώρα σου φαίνονται αδιάφορες.

-Κλαις συχνά χωρίς σοβαρό λόγο ή με αφορμές που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

-Αισθάνεσαι ότι κινείσαι ή σκέπτεσαι πιο αργά από ότι χρειάζεται.

-Το πρωινό ξύπνημα είναι για σένα μια πολύ κουραστική εμπειρία.

-Κοιμάσαι περισσότερο ή λιγότερο από ότι συνήθιζες.

-Τάσεις απομόνωσης, κοινωνική απόσυρση. Η επικοινωνία με συγγενείς και φίλους σε εκνευρίζει.Νιώθεις αφόρητη μοναξιά ακόμη και όταν είσαι με άλλους.

-Άγχος, ανησυχία για όλα τα θέματα.

-Αναποφασιστικότητα, δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις ακόμη και για απλά πράγματα.

-Απώλεια του ενδιαφέροντος για την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου ή για την ερωτική επαφή.

-Αισθήματα ενοχής, αυτομεμψίας και αναξιότητας.

-Κακή διάθεση, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχεδόν κάθε ημέρα

-Μείωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες

-Ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον. Δεν διακρίνεις καμιά ελπίδα σε κανένα τομέα.

-Οποιαδήποτε συζήτηση σε κουράζει. Δυσκολεύεσαι να εκφράσεις αυτό που αισθάνεσαι ή δεν έχεις την όρεξη να το εκφράσεις.

-Αμφιβάλλεις για το αν αγαπάς πραγματικά τα μέλη της οικογένειάς σου.

-Δυσκολεύεσαι να χαμογελάσεις. Κι αν το κάνεις αισθάνεσαι παράξενα.

-Σαν να παρακολουθείς τον κόσμο πίσω από ένα τζάμι και δεν μπορείς να τον αγγίξεις.

-Αισθάνεσαι ότι επιβιώνεις αγκομαχώντας.

-Οι αισθήσεις σου δεν απολαμβάνουν. Δεν σε ενδιαφέρει να φας ένα καλό φαγητό ή να ακούσεις ποιοτική μουσική ή να μυρίσεις ένα λουλούδι.

-Ξεχνάς εύκολα και δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις. Είσαι συνέχεις αλλού.

-Αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι σωστό ή ωφέλιμο για σένα και για τους άλλους.

-Θεωρείς ότι κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει.

-Ολόκληρος ο κόσμος σου φαίνεται σκοτεινός, Ακόμη και μια ηλιόλουστη μέρα σου φαίνεται γκρίζα, βαρετή και πληκτική.

-Νιώθεις να πνίγεσαι χωρίς να μπορείς να εξηγήσεις το γιατί.

-Πιστεύεις ότι έχεις χάσει τον έλεγχο.

-Συνεχώς και χωρίς να μπορείς να το ελέγξεις έρχονται συνεχώς στο μυαλό σου και σε βασανίζουν άσχημες στιγμές που έχεις ζήσει στο παρελθόν.

-Μερικές φορές σκέψεις σχετικά με το θάνατο και την αυτοκτονία.Θεωρείς την αυτοκτονία ως ανακούφιση. Φτιάχνεις με το μυαλό σου διάφορα σενάρια για να βάλεις ένα τέρμα στη ζωή σου.



Γιατί νιώθω τόσο αδύναμος;

Το πρόβλημα είναι ότι όταν υποφέρουμε από κατάθλιψη αισθανόμαστε ότι τίποτε δεν μπορεί να μας παρηγορήσει. Ακόμη και όταν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να ανεβάσει τη διάθεσή μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η γνώση από μόνη της δεν μπορεί να μας ελευθερώσει. Ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε. Οι συμβουλές που μας δίνουν τα αγαπημένα μας άτομα είναι περιττές και μάταιες. Ακόμη και όταν συμφωνούμε μαζί τους ότι όλα όσα μας προτείνουν θα μπορούσαν πράγματι να μας φτιάξουν τη διάθεση νιώθουμε ότι μας είναι αδύνατον να κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να μας βοηθήσει. Αυτό που νιώθουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η αδυναμία μας να επιθυμήσουμε κάτι, να εμπνευσθούμε από κάτι, να ενδιαφερθούμε για κάτι. Σαν να έχει αρρωστήσει μέσα μας ο ψυχικός μηχανισμός που μας βοηθά να δημιουργούμε δεσμούς νοήματος με την πραγματικότητα. Έχει διαταραχθεί η ικανότητά μας να επιθυμούμε και να προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αλλά δεν νιώθουμε να μας ενδιαφέρει. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να μας αρέσει αλλά δεν μας αρέσει. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που οι άλλοι θέλουν από εμάς αλλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Και δεν μπορούμε ούτε να ελπίσουμε ότι σε λίγο καιρό θα νιώθουμε καλύτερα. Έχουμε χάσει την ελπίδα ή καλύτερα η ελπίδα έπαψε να λειτουργεί μέσα μας. Η κατάθλιψη δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση της ζωής μας να ελπίζουμε. Δεν υπάρχει μέσα μας η ελπίδα που θα μπορούσε να κινητοποιήσει την θεραπευτική αλλαγή.
Ακριβώς επειδή έχει διαταραχθεί η ικανότητά μας να επιδιώκουμε αυτό που είναι ωφέλιμο για εμάς και για τους άλλους νιώθουμε ενοχές και κατηγορούμε τον εαυτό μας για όσα δεν μπορούμε να καταφέρουμε. Είμαστε παγιδευμένοι ανάμεσα στην αδυναμία και την ενοχή. Νιώθουμε κατώτεροι, μειωμένοι, ανάξιοι, άχρηστοι.
Είναι όμως αδύνατο να ελευθερωθούμε από την παγίδα της κατάθλιψης μόνο με τις δικές μας συνειδητές προσπάθειες. Όσο περισσότερο προσπαθούμε τόσο περισσότερο αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε.


Munch - Απελπισία - 1894

Με ποιους τρόπους μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

1- Αποδοχή
2- Αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
3 - Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική.



Κατάθλιψη
http://www.erepublik.com/en/article/depression-1-1950800/1/20
By e-LLuSion

Το άρθρο είναι μετά από σχολιασμό/ζήτηση του:
Whitie1971Day 1,518, 10:06,
θα θελα να μας ενημερώσεις για τη κατάθλιψη ... είναι και επίκαιρη