Democratia la locul de munca

Day 1,948, 11:37 Published in Romania USA by 2503830

Tocmai am vazut un reportaj pe internet in care prezentatoarea spunea voioasa ca acel sistem de "co-plata" a intrat de azi in vigoare. Cu alte cuvinte mersul la doctor gratuit...nu prea mai e gratuit. Ce-i drept e doar 10 lei la externare sau asa ceva.
Sa lasam la o parte cat de adevarata e stirea, sau cat de mult va trebui romanii sa plateasca. Vreau sa fiti atenti la ce se petrece in esenta - transformarea sistemului de sanatate de stat, in privat.
Da, da stiu, nu este privat...inca.
Dar aceasta schimbare are drept scop testarea terenului : "Sa vedem, se revolta populatia ca le luam banii pt ceva ce au platit deja?"
Cu alte cuvinte imping poporul si asteapta sa vada efectele. Cand au vrut sa privatizeze SMURD nu le-a mers direct, iar interesele private au fost daramate de un efort ( foarte rar pt poporul nostru ) comun.
Acum incearca cate putin.
Daca pui o broasca in apa rece si fierbi usor apa, broasca nu va sari din apa si va fierbe pt ca nu isi da seama, se .."obisnuieste".
Asta este si speranta ca poporul se va "obisnui" sa plateasca de ( scuzati pardon ) PROSTI bani in plus dupa ce au platit deja o viata intreaga din salariu.

Ok, am sa atac in articolul asta capitalismul din Romania ( dur, asa ca daca sunteti spalati pe crei...aaa..adica fani capitalisti dati cu skip ), apoi am sa explic ce este comunismul si cum ce a fost in Romania sau orice stat sovietic nu a fost comunism ci capitalism de stat, iar in final am sa imi permit hazardul sa ...dau o slutie PRACTICA.
Si prin "practica" ma refer ca DEJA este pusa in aplicare.

Dar sa o luam cu inceputul.
Capitalismul la noi in tara, la fel ca peste hotare functioneaza in stilul urmator:
Vii de la 8 la 5, muncesti, si...lasi acolo ceea ce produci cand pleci acasa.
Daca nu lasi si iei cu tine rezultatul muncii tale atunci vine politia si te ia la intrebari.
Seful tau ( patronul ) ia productia ta , o vinde, si apoi te plateste pe tine si ( daca isi aduce aminte ) si statul.
Asta e sistemul. Si normal ca fiecare dintre noi asteapta rezultate de la el salarii mai mari, beneficii mai mari pt o slujba, etc
Dar pe de alta parte si aptronii vor sa traga inspre ei balanta - salarii mai mici, mai putine beneficii, etc
Bun, deci avem un conflict de interese. De aceea exista sindicatele, ele dau muncitorului de rand puterea de negociere pe picior egal cu patronul.
Cel putin in teorie pt ca ( am sa dau un caz cu care sunt familiar pt ca sunt din Galati ) de exemplu sindicatul combinatului Arcelor Mittal este o gluma buna, total aservit conducerii - si probabil platit de aceeasi oameni.
Si cand zic "sindicatul" ma refer doar la REPREZENTANTII muncitorilor.
Deci nici solutia asta nu da roade care sa stavileasca natura coruptibila a omului.

Tot aud oamenii spunand prin tara "capitalismul e prost inteles de aia toti fac smecherii, nu platesc taxe, se folosesc de tertipuri, mituiesc politicieni, etc."
Gresit, capitalismul la noi functioneaza exact asa cum TREBUIE, iar cei ce "castiga" de pe urma lui, sunt cei care au castigat si pre-'89.
De ce ? Pt ca ei au avut banii, si in consecinta INFLUENTA ca si pana acum.

"Bai stai ce influenta pre-'89, ca atunci era comunism nu era nici o influenta dependenta de bani".
Poate nu de BANI in sensul de hartii, monede, etc ) dar functiile respective dadeau "influenta". Si hai sa descoasem putin si comunismul, sau ceea ce multa lume "crede" ca a fost comunism.
Si o sa vedeti ca notiunea cum ca Romania a fost comunista pt ca ne numeam comunisti, e la fel de ridicola ca a spune ca Republica DEMOCRATA a Coreei de Nord este 'democratica" pt ca asa zic ei ca sunt.
Si aici nu e mult de spus sincer:
comunistilor vremii - celor idealisti bineinteles , nu cei ce s-au folosit de nume pt a impinge alte interese - criticau capitalismul si aderau la teoria lui Marx.
Nu le placea proprietatea privata, considerau ca prea multa lumea ar ramane cu prea putin pt a se sustine si o mana de oameni ar avea foarte mult ( suna cunoscut ? ).
Si nu le placea "piata libera". Ideea ca ar trebui sa dam cele necesare doar celui ce si le permite si restul "mori de foame bai!" era de neconceput, asa ca au vrut si o economie "planificata de stat".
Bun, ok, pana acum nimic special.
Toata lumea care critica ( pe buna dreptate ) "comunismul" ( cu ghilimelele de rigoare ) pre -'89 se refera la faptul ca muncitorul de rand nu era deloc interesat sa se implice in ceva pt care era paltit oricum ( rasplatit ) indiferent cata munca facea in intervalul dat.
Si e o critica buna. De ce ?
Pentru ca - si acum vine bomba - fostii capitalisti ce ii munceau pana la os pe muncitori au fost pur si simplu inlocuiti cu "comisari" sau "membrii de partid".
Ca rezultat PAREREA muncitorului de rand - DIN NOU - nu era luata in considerare. Bineinteles ca interesul lui era zero. STATUL devenise noul patron, noul capitalist care detinea totul. Muncitorul nu avea nimic - din nou.
Si asta o vedeti in viata de zi cu zi:
Sa zicem ca seful va zice "sa nu uiti sa stingi lumina ca vine factura scumpa". Care e raspunsul pe care multi dintre voi il GANDITI?
Pun pariu ca ar suna cam asa:
"da' ce imi pasa mie daca iti vine tie factura scumpa? Si asa imi dai salariul asta de doi lei, da-te dracu si stinget-ti singur lumina daca esti asa mare magnat".

Ok am zis de capitalismul pietei libere, am zis de cel de stat ( "comunismul" pre-'89 ).
Hai sa dam o solutie problemei.
Care e problema intai? Pai problema e lipsa de implicare a muncitorului intr-un sistem comunist, nu?
Dar ironie! Marx nu a pomenit ( daca cineva citeste "Das Kapital" ) niciodata de stat ca proprietar, dimpotriva.
Sa zicem ca facem in felul urmator:
De luni pana vineri de la 8 la 5, vii la serviciu normal, muncesti, produci si lasi acolo totul - ca in sistemul actual.
SAMBATA vii la serviciu dar in loc sa muncesti, va adunati toti muncitorii si decideti: CE sa produceti, UNDE sa produceti, CUM sa produceti si CE SA FACETI cu banii.
V-ati da afara unii pe altii pt a marii "profitul" ?
Nu prea cred.
Ati folosi nu stiu ce tehnologie toxica pt a produce mai ieftin?
Nu prea cred - toti locuiesc in vecinantate deci isi strica singuri sanatatea.
Ati da salarii apocaliptice cum apar pe la CFR sau alte companii SEFILOR?

Nu prea cred. NU AR FI sefi, deciziile s-ar lua democratic.
Ati muta productia in China pt ca in Europa este "prea scumpa mana de lucru" ?
NU-PREA-CRED ( oricat de mult v-ar place de chinezi )


Ne dam mare tare democratica, si totusi in locul in care majoritatea dintre noi ne petrecem cam jumatate din viata democratia devine ABSENTA.
Cum e posibil asa ceva?

Si ca sa nu ziceti "bai lasa-ne cu utopiile", am sa dau un caz concret, de fapt DOUA:
1. Compania Mondragon, in Spania.
Infiintata in anii '50 si pornita cu 6 muncitori, este una din cele mai mari companii avand peste 100,000 de angajati...sau mai bine spus ASOCIATI pt ca nimeni nu est "sef".
Da exista unii platiti mai mult sau mai putin bazat pe competente - dar maxim de 2-3 ori, nu de 100 de ori !
Corporatia Mondragon este singura firma care - in timpul unei CRIZE financiare - NU a concediat nici unangajat!
Exact.
Ar fi competitiva o asemenea cooperativa?
Mondragon a inghitit si absorbit muncitorii multor firme capitaliste - deci se poate. Nici complexitatea ei nu este un deterent destul ( dovada ca 100,000 de oameni se pot coordona fara a iesi haos ).
Puteti sa cautati pe internet sa vedeti ca firma chair exista nu am inventat-o eu.

2. Legea Marcora, in Italia.
Propusa de comunisti si socialisti ( care in acea tara inca sunt partide puternice ) spune urmatoarele:
Daca esti somer ai doua posibilitati:
a) iti iei somajul lunar pt doi ani ( ca si la noi ) sau;
b) va adunati tu =10 altii ca tine someri si va luati toti banii de somaj intr- transa CU OBLIGATIA sa creeati o asemenea cooperativa muncitoreasca.
Statul italian ajuta deasemenea aceste cooperative de-a lungul vietii lor cu logistica, subventii, etc

Doua exemple. Deci se poate, se poate.
Si astfel nu am fi la cheremul indianului care cum este pus la plata comenteaza ca "el pleaca pt ca restrictiile de poluare sunt prea mari" sau alte bazaconii. ( din nou cazul din Galati pt ca sunt de acolo )


In numarul urmator am sa vorbesc putin DE CE nu auzim nimic despre asemenea cooperative in presa, si de ce media ascunde multe alte fapte bombardandu-ne cu tate si posterioare.



Lectura recomandata ( si de unde am tot preluat informatii ):
http://en.wikipedia.org/wiki/Workplace_democracy
Democracy at work - Richard Wolff