Carticica Mentorului - Modulul Politic. Part. I

Day 2,345, 23:32 Published in Romania Romania by belzebut cel crunt

Pentru a putea spune ca eRepublik este un simulator politic, trebuie sa avem o forma de asociere politica, o forma de guvernare, un spatiu bine delimitat in care acestea sa isi desfasoare activitatea, si nu in ultimul rand niste vehicole electorale. Si acum sa le luam pe rand, sa vedem daca ele exista si cum fuctioneaza aceastea.

Prima conditie, pentru a se putea vb de o forma statala, este existenta unor granite politice, iar a doua este existenta unei forme de organizare admistrativ teritoriale. Avem granite in eRepublik foarte bine definite de catre dezvoltatorii jocului. Ba mai mult avem si granite regionale, mai exact fiecare stat este format din una sau mai multe regiuni cu granite bine definite. De exemplu eRomania este alcatuita din urmatoarele regiuni: Muntenia, Dobrogea, Moldova, Bucovina, Transilvania, Maramures, Crisana, Banat si Oltenia. In aceste conditii se poate spune ca avem o forma de organizare adminstrativ-teritoriala, un spatiu in care formele de asociere politica sa isi desfasoarea activitatea si implicit o forma statala.

A doua conditie ca sa putem vb de un simulator politic in eRepublik este exista uneia sau mai multor forme de guvernare. In cazul nostru avem o singura forme de guvernare (desi s-a cerut de foarte multa vreme implemantarea altora) si anume o Democratie Prezidentiala, usor denaturata. Spun usor denatura pentru ca in realitatea intr-o democratie prezidentiala presedintele nu poate fi destitut de catre parlament sau congres, in timp ce in cazul nostru acest lucru este posibil. Cele trei puteri independente din statele democratice moderne, conform principiului separării puterilor în stat, promovat de către Montesquieu sunt puterea executiva, puterea legislativa si cea judiciara. Puterea executiva, in cazul nostru Presedintele, este aleasa in mod direct, nominal, in timp ce in cazul congressului (puterea legislativa) alegerea este reprezentativa, adica factiunile politice marcante (top 5) isi disputa un nr de locuri fix in congress, nr de locuri ce urmeaza a fi distribuit in fuctie de procentajul obtinut in alegeri, de fiecare dintre acestea. Trebuie mentionat faptul ca spre deosebire de viata reala in eRepublik nu avem puterea judiciara, desi unii dintre noi ne-am dori.


Atributiile executivului sau presedintelui sunt foarte importante in raportul cu celelate state. El propune aliante si inamicii nationali, si tot el are butonul atomic de a declansa razboaie, daca i se poate spune asa, in timp ce Congresul se ocupa de problemele interne alea statului, mai exact propune si voteza taxe si alte legi ce tin de bucataria interna a atatului. Mai trebuei spus faptul ca atat presedintele cat si congresul au dreptul sa voteaza orice lege este supusa la vot, indiferent de cine a fost facuta propunere legislativa.



Asadar pana acum avem o forma de guvernare si o forma statala. Ce ne-ar mai trebui ca sa putem spune ca in erepublik avem de a face cu un simulator politic? O forma de organizare a celor care fac politica tarii.

Asocierea politica in eRepublik se realizeaza prin intermediul partidelor politice. Oricine are 40 de gold isi poate infiinta un partid politic, dar asta nu inseaman ca orice partid, nou format, conteaza in viata politica. Pentru a conta in viata politica erepublik-na trebuie sa ajungi in top 5 ca si numar de membrii, doar asa poti participa la alegerile pentru congres si poti castiga unu sau mai multe posturi de consgressman. O data ales presedintele partidului acesta poate numii dupa bunul sau plac alti 4 oameni in urmatoarele fuctii: Vicepresedinte, Secretar, Concilier si Purtator de cuvant. Tot presedintele de partid va stabili si lista candidatilor la congres unilateral sau in urma unui mic scrutin intern. In realitatea, nimic nu il obliga sa aleaga pe unul sau pe altul pentru a fi inclus pe un loc eligibil. Totul depinde de relatiile pe care le ai cu membrii partidului si conducerea acestuia.

Despre viata politica vom vb in partea doua


Acest tutorial are doar rol informativ. Daca doriti sa luati parte la viata politica trebuie obligatoriu sa il cititi si pe aceasta: http://www.erepublik.com/ro/article/-analiz-modulul-politic-2141962/1/20