Aχέροντας(στα μονοπάτια του μύθου και της ιστορίας)

Day 1,642, 03:02 Published in Greece Greece by mlls

Ο ποταμός Αχέροντας (Αχέρων),πηγάζει από τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων.Διασχίζει την κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στα βουνά της Δυτικής Ηπείρου και στα όρια των νομών Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας και εισέρχεται σε ένα στενό φαράγγι που σχηματίζουν τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου.



Αετόμορφα ψηλά βουνά του Σουλίου

Η περιοχή αυτή, τα <<Στενά του Αχέροντα>>, αποτελεί τοπίο ιδιαιτέρου αισθητικού κάλλους.Η έξοδος των στενών είναι κοντά στη ΓΛυκή, εκεί όπου ο Αχέροντας εισέρχεται στην πεδιάδα του Φαναρίου και σχηματίζει δέλτα κατά την εκβολή του στον όρμο της Αμμουδιάς.Συνολικά διασχήζει 64 χιλιόμετρα έως την εκβολή του στο Ιόνιο πέλαγος.




Στενά του Αχέροντα

Στα στενά περάσματα του Αχέροντα οι αρχαίοι Έλληνες μας υποδεικνύουν τις πύλες του Άδη (Πλούτωνας), στους παφλασμούς των ορμητικών νερών του, άκουσαν τους στεναγμούς των ψυχών που διάβαιναν στον Κάτω Κόσμο και στις εκβολές του, εκεί όπου οι καλαμιές και τα λιμνάζοντα νερά σχηματίζουν το καταθλιπτικό τοπίο της Αχερουσίας λίμνης, βρίσκεται η είσοδος που οδηγεί στο βασίλειο των νεκρών!



Σύγχρονος βαρκάρης του Αχέροντα

Σε αυτούς τους χώρους του μύθου και της ιστορίας, περνώντας από τις πύλες του Άδη και οδεύοντας μέσα από το ποτάμι, περνώντας πάνω από την αιώνια ομίχλη της Αχερουσίας λίμνης, ακούραστα μεταφέρει ο Χάροντας τις ψυχές, ενώνοντας τον κόσμο των νεκρών με τον κόσμο των ζωντανών.Απαραίτητος ο οβολός, το τίμημα για την... τελευταία μεταφορά.



Ο ποταμός αποτελούσε την οδό μέσω της οποίας ο χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στη λίμνη Αχερουσία, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το βασίλειο του Άδη.Για το λόγο αυτό, ίδρυσαν πάνω από μια σπηλιά (στην συμβολή των ποταμών Κωκυτού και Αχέροντα) στη βορειοδυτική όχθη της Αχερουσίας, τον σπουδαιότερο χώρο λατρείας των θεών του Κάτω Κόσμου και επικοινωνίας με τις ψυχές των νεκρών, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.



Στο χώρο αυτό οι επισκέπτες αφού υποβάλλονταν σε πολυήμερη προετοιμασία, με πλήρη απομόνωση και ακολουθώντας ειδική διατροφή, οδηγούνταν στις υπόγειες αίθουσες του νεκρομαντείου, όπου επικοινωνούσαν με τα πνεύματα των αγαπημένων τους νεκρών που τους προφήτευαν το μέλλον.



Ως παγκόσμιο «θαύμα» ακουστικής χαρακτηρίζεται το νεκρομαντείο του Αχέροντα σε έρευνα των διδακτόρων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Καραμπατζάκη και Βασίλη Ζαφρανά. Οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο..........
συμπέρασμα, ύστερα από μελέτη 12 ετών, ότι στην υπόγεια αίθουσα του νεκρομαντείου βασιλεύει απόλυτη ησυχία. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για έναν πολύ καλά ηχομονωμένο θάλαμο, που τα 15 τόξα του μειώνουν στο ελάχιστο την αντήχηση.


Αυτά τα ολίγα για τον Αχέροντα και το Νεκρομαντείο του...



_________________________________________________⌘⍲π⍷⍸⍴⍹⍑⍶⍱⌘