~ Comunitati Virtuale ~

Day 1,687, 01:13 Published in Republic of Moldova Romania by Cronoss

O comunitate virtuală sau comunitate online este formată dintr-un grup de persoane care comunică sau interacţionează mai mult prin intermediul Internetului decât faţă în faţă. Comunităţile online au devenit şi o formă de comunicare suplimentară pentru persoanele care se cunosc în viaţa de zi cu zi. O comunitate mediată pe calculator utilizează programe speciale pentru a controla activităţile participanţilor. O comunitate online cum ar fi una responsabilă cu producerea în colaborare de software open source este adesea numită o comunitate de dezvoltare. Răspândirea reţelelor sociale bazate pe Internet a avut ca rezultat schimbări socio-tehnice semnificative.

Definiţia tradiţională a unei comunităţi este o entitate bine definită geografic. Comunităţile geografice desigur că sunt dispersate geografic şi nu respectă definiţia originală. Totuşi, dacă se consideră că o comunitate impune limite între membrii şi restul lumii atunci o comunitate virtuală este cu siguranţă o comunitate. Ideea de comunitate bine închegată este de asemenea criticată deoarece de obicei comunităţile sunt atât fluide cât şi statice, având membri care vin şi pleacă sau aparţin mai multor comunităţi în acelaşi timp.

Nivelul de interacţiune şi participare al membrilor variază în funcţie de comunitate, de la adăugarea de comentarii la un mesaj dintr-un blog sau forum până la a concura unul împotriva altuia într-un joc video online de tip MMORPG. La fel ca şi grupurile sociale tradiţionale comunităţile virtuale se divid adesea în clici sau chiar se separă cu scopul de a forma o nouă comunitate.

În prezent comunităţile virtuale sau online pot fi folosite de o varietate mare de grupuri sociale pentru a interacţiona prin intermediul Internetului. Aceasta nu înseamnă neapărat că există o apropriere mare între membrii. O listă de e-mail poate avea sute de membrii iar comunicarea între aceştia poate fi doar de tip informaţional, membrii rămânând străini unii de alţii.

Comunităţile virtuale pot sintetiza tehnologiile Web 2.0 şi de aceea au mai fost numite şi Comunităţi 2.0 deşi legături puternice online au fost create încă din zilele de început ale USENET-ului. Comunităţile virtuale depind de interacţiunile sociale şi schimburile dintre utilizatorii online. Aceasta pune accentul pe elementul de reciprocitate din contractul social nescris dintre membrii comunităţii. Web 2.0 este în esenţă caracterizat de comunităţi virtuale cum sunt Flickr, Facebook şi Del.icio.us.

Abilitatea de a interacţiona cu alte persoane cu un mod de gândire asemănător aflate oriunde pe glob are beneficii considerabile, dar comunităţile virtuale au dat naştere la frică şi critici. Comunităţile virtuale pot servii ca mediu de acţiune pentru criminalii online, cum sunt hoţii de identitate şi urmăritorii, punând în special în pericol copiii. Alţii se tem că petrecerea de prea mult timp în comunităţi virtual ar putea avea un impact negativ asupra interacţiunilor din lumea reala.

Indivizii îşi încep viaţa de membrii ai unei comunităţi simplii vizitatori sau membrii tăcuţi care doar urmăresc activitatea desfăşurată fără a participa în mod direct. În momentul în care încep să interacţioneze sunt începători, iar după o perioadă de timp în care au contribuit serios la viaţa comunităţii devin membrii obişnuiţi. Un stagiu mai avansat este acela de lider al comunităţii, care nu este însă atins de oricine, dar toţi devin membrii vechi după ce a trecut mai mult timp. Acest ciclu de viaţă poate fi aplicat la multe comunităţi virtuale, forumuri dar şi bloguri sau de exemplu Wikipedia.

Există mai multe motive care determină oamenii să contribuie la comunităţi virtuale. Medii online variate, Wikis, blogs, chat rooms, message boards, mailing lists, devin tot mai importante resurse de cunoştinţe. Multe din aceste comunităţi sunt foarte cooperante şi îşi creează propria cultură. Ele consumă mult din timpul participanţilor fără a aduce un câştig bănesc. Astfel de exemple pot fi Usenet, The WELL, AOL, Slashdot, Wikipedia.

S-au realizat numeroase studii investigând motivaţia şi dorinţa de a face parte din comunităţi virtuale. Ele au arătat că după perioade îndelungate de timp membrii capătă multe cunoştinţe referitoare la subiectele discutate şi de asemenea un sens de conexiune cu lumea întreagă.

Trei motivaţii mai puţin altruiste sunt reciprocitatea anticipată, recunoaşterea sporită şi simţul eficacităţii. Mai este însă şi o altă motivaţie, aceea de a simţi că aparţinem unei comunităţi.

Viteza de expansiune a Internetului a depăşit toate estimările, prezentând creşteri în multe dar nu toate segmentele de populaţie. Influenţa ţărilor care l-au adoptat iniţial, cum este SUA, a avut efect asupra experienţei noastre online. Grija referitoare la faptul că o creştere continuă a divizării digitale micşorează impactul Internetului asupra vieţii umane este o problemă importantă. Aceasta are o relevanţă directă dacă se doreşte crearea unei comunităţi online pentru persoane care nu au acces la internet, dar mai important este un semnal de alarmă care ne îndeamnă să nu încurajăm separarea ci să căutăm modalităţi de îmbunătăţire a comunităţilor care fac parte din viaţa noastră online.

Există multe speculaţii asupra efectului activităţilor online asupra vieţii noaste offline, inclusiv îngrijorări privind dependenţa, descoperirea sufletului pereche online şi chiar căsătoria. Exemplele pot fi foarte extreme dar problema principală vizează integrarea experienţelor online şi offline.

Membrii pot participe la comunităţi online în unul din modurile: fie ca ei înşişi, fie jucând un rol. În unele comunităţi nu este greu de aflat identitatea reală a membrilor, în altele însă este imposibil de descoperit. Membrii pot juca un anumit rol pretinzând că sunt altcineva, în special în comunităţile dedicate jocurilor.

Comunităţile orientate pe jocuri afectează emoţional membrii dar nu se integrează ca parte a vieţii reale. Comunităţile fantastice au ca scop evadarea din cotidian şi posibilitatea de a pretinde că suntem altcineva.

Nu trebuie uitat faptul că în multe cazuri comunităţile online sunt un alt canal de comunicare, aşa cum este telefonul pentru viaţa reală. Aceste tendinţe vor continua să existe în viitor devenind mai mult integrate în viaţa oamenilor, un alt mijloc de comunicare şi întâlnire a oamenilor cu interese comune.

(C) Acest articol este in general pentru cei care nu aveau habar ce inseamna o comunitate formata intr-un mediu virtual si acuzau majoritatea membrilor acesteia de lipsa prietenilor sau a ocupatiei in viata de zi cu zi.