Willhelm Gustloff: Το άγνωστο έγκλημα πολέμου του Κόκκινου Στρατού.*

Day 4,107, 08:09 Published in Greece Greece by GeorgeIV

Καλησπέρα και καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλη την κοινότητα της eGreece.

Μιας και είδα ότι το άρθρο του Δώρου80 μάζεψε αρκετό λαό από κάτω και είδα διάφορες απαντήσεις, ας γράψω και εγώ με την σειρά μου ένα άρθρο στο οποίο θα ρίξω φως σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου το οποίο άρχισε να αποκτά ενδιαφέρον μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Σας αφήνω να μαντέψετε τους λόγους.

Το Βίλχελμ Γκούστλοφ ήταν ένα από τα κρουαζιερόπλοια τα οποία κατασκευάστηκαν την εποχή του μεσοπολέμου, την περίοδο που ο Χίτλερ προσπάθησε να περάσει μια σειρά από φιλολαϊκά προγράμματα (το αυτοκίνητο του λαού (φολκςβάγκεν), η λεωφόρος του λαού, οι διακοπές του λαού). Πριν τον πόλεμο λοιπόν το κρουαζιερόπλοιο αυτό συμμετείχε σε μια σειρά από κρουαζιέρες του λαού σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Με τον πόλεμο οι κρουαζιέρες σταδιακά σταμάτησαν και το μεγάλο αυτό πλοίο άλλαξε ρόλο σε πλωτό νοσοκομείο. Κάνοντας ένα φαστ φόργουορντ προς το τελευταίο έτος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, βρίσκουμε το πλοίο δεμένο στο σημερινό λιμάνι της Γκντίνια της Πολωνίας (τότε Γκότενχαφεν της Ανατολικής Πρωσίας). Ο κόκκινος στρατός προελαύνει ακάθεκτος προωθώντας τις δυνάμεις του όλο και πιο κοντά στο Βερολίνο, φτάνοντας σε καθαρά γερμανικά εδάφη όπως η Πρωσία.

Ο πληθυσμός, από τον φόβο των αντιποίνων του κόκκινου στρατού στον τοπικό γερμανικό στοιχείο αποφασίζει, με την βοήθεια του στρατού, να εκκενώσει πάσει δυνάμει τα εδάφη για να γλυτώσει. Μία από τις εναλλακτικές ήταν το προαναφερθέν πλοίο. Μετά από υπολογισμούς, στο πλοίο, στις 30 Ιανουαρίου 1945 στριμώχθηκαν από 9500-12000 άτομα (κανονικά το πλοίο χώραγε γύρω στους 3.000). Το πλοίο ξεκίνησε για το Κίελο τα μεσάνυχτα, μετά από συννενόηση με το γερμανικό ναυτικό, το οποίο θα προσέφερε κάλυψη για ασφαλή επιστροφή του πλοίου στην κυρίως Γερμανία. Ωστόσο, το πλοίο δεν θα καταφέρει ποτέ να φτάσει στον προορισμό του. Ένα σοβιετικό υποβρύχιο θα το εντοπίσει και με τρεις τορπίλες θα το οδηγήσει στα παγωμένα νερά της βαλτικής, μαζί με την πλειονότητα των επιβαινόντων. Οι βάρκες λίγες, το πλοίο βυθίστηκε γρήγορα και το νερό παγωμένο, τόσο η εμπόλεμη κατάσταση όσο και η κακοκαιρία δεν βοήθησαν καθόλου στην διάσωση.


Γιατί έγραψα αυτά τα λίγα για το Γκούστλοφ; Για τον απλό λόγο του ότι αν θέλει κανείς να ψάξει σε καιρό πολέμου να βρει περιστατικά απάνθρωπης συμπεριφοράς, μπορεί να βρει άπειρα. Συγκεκριμένα, με λίγη σκέψη μου έρχονται στο μυαλό μια σειρά από εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Γερμανία και οι σύμμαχοί της κατά την διάρκεια του πολέμου, τόσα πολλά που πραγματικά θα μπορούσα να γράφω άνετα 2 άρθρα την εβδομάδα για αρκετό καιρό. Ωστόσο δεν έχει μεγάλο νόημα. Ο πόλεμος είναι μια ανθρώπινη συνθήκη που δεν έχει καμία πραγματική σχέση με την υπόλοιπη φύση.

*Το εντυπωσιακό είναι ότι το ναυάγιο του Γκούστλοφ έλαβε περισσότερη δημοσιότητα μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού για λόγους τους οποίους ελπίζω να είστε σε θέση να καταλάβετε. Είναι αυτό που εμείς οι ιστορικοί αποκαλούμε «εστίαση του φακού» , όταν δηλαδή κάποιος επιλέγει να ρίξει φως σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ιστορικού παρελθόντος, αγνοώντας όλο το υπόλοιπο υφαντό του χρόνου.

Με εκτίμηση,

Aquitanian News.