Neisseria meningitis

Day 2,030, 20:06 Published in Greece Greece by Dr. F
Το άρθρο δεν έχει σχέση με το eRep, αλλά καλό είναι να μαθαίνουμε και κάτι.
Η αφορμή είναι ένα 3,5χρονών κοριτσάκι που αυτή την στιγμή είναι διασωληνωμένο στην Εντατική.
Το παιδί ενός συναδέλφου μου, που αναγκάστηκε να με πάρει τηλέφωνο στις 04:00 το πρωί για βοήθεια και υποστήριξη.
Καλή Δύναμη Κλειώ..... Κουράγιο Δημήτρη.

EDIT(13:00): Ενημέρωση από την ΜΕΘ.... λίγες οι πιθανότητες 🙁

EDIT-2(19:00): Δεν άντεξε άλλο, ήταν μόνο 3,5χρονών.
Δεν άντεξε να παλεύει παραπάνω από λίγες ώρες.
Καλή Ανάπαυση Κλειώ, ο Κόσμος των Αγγέλων σε περιμένει





Μηνιγγίτιδα , τι πρέπει να ξέρουμε και τι να προσέχουμε.

Η Μηνιγγίτιδα είναι μία σφοδρή μεταδοτική ασθένεια, προκαλούμενη από βακτήρια, ιούς και μύκητες, η οποία επιδρά στους ιστούς, που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Η διάγνωση της ασθένειας είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ασθένειας και διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι να αντιστοιχούν σε αυτούς. Η μηνιγγίτιδα διαγνώσκεται λαμβάνοντας δείγμα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από πυρετό, πονοκεφάλους, αυχενική δυσκαμψία, ναυτίες και εμετούς. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα έντονα φώτα, αλλαγές στην πνευματική κατάσταση και συχνά ένα μικρό μωβ εξάνθημα.

Υπάρχουν 2 τύποι μηνιγγίτιδας.
Υπάρχει η ιογενής μηνιγγίτιδα, καθώς επίσης και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα (ή η ασεπτική, όπως διαφορετικά ονομάζεται) είναι ο πιο κοινός τύπος μηνιγγίτιδας. Είναι πολύ σοβαρή, αλλά πιο σπάνια θανατηφόρα. Δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας μέχρι τώρα. Η ασθένεια διαρκεί για 7-10 ημέρες και το άτομο αναρρώνει τελείως. Πολλά διαφορετικά είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, απώλεια ακοής, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Η ταυτοποιήση των βακτηρίων είναι σημαντική για τη θεραπεία, έτσι ώστε να χορηγηθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Συνήθως, έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή μηνιγγίτιδα. Γι’ αυτό, ο καθένας , που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, πρέπει να δει έναν ιατρό, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

AITIA

Ένας από τους 5 παρακάτω τύπους βακτηρίων προκαλούν τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα:

Haemophilus influenzae type b (Hib)
Neisseria meningitis
Streptococcus pneumonia
Listenia monocytogenus
Group B streptococcus

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Οι περισσότερες περιπτώσεις βακτηριακής μηνιγγίτιδας συμβαίνουν όταν τα βακτήρια από άλλα μέρη του σώματος, όπως τη μύτη και το λαιμό, μεταφέρονται μέσω της ροής του αίματος και επιδρoύν στους μήνιγγες και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ). Διάφορα τραύματα προσώπου μπορούν ακόμη να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα σπάζοντας τους φυσιολογικούς φραγμούς και μεταφερόμενα στον εγκέφαλο και στο ΕΝΥ. Βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από την άμεση επαφή με άτομο, το οποίο φέρει ήδη το βακτήριο, που θα προκαλέσει την ασθένεια. Μερικοί τύποι μηνιγγίτιδας μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του φτερνίσματος ή του φιλιού, όταν άτομα χρησιμοποιούν τα ίδια πιρούνια, κουτάλια ή ποτήρια, την ίδια οδοντόβουρτσα, ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί άμεσα από άτομο, που είναι μολυσμένο. Ωστόσο, η ασθένεια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας δε μεταδίδεται, όταν ένα άτομο καθίσει δίπλα σε κάποιο, που αποτελεί φορέας του μικροβίου.

KΛΙΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ- ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η οξεία μηνιγγίτιδα χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα:

Υψηλό πυρετό
Ισχυρό πονοκέφαλο – έντονη κεφαλαλγία
Ναυτία
Εμετό
Ξηρολαιμία
Φωτοφοβία
Αυχενική δυσκαμψία
Συγχρόνως, είναι δυνατό να εντοπιστούν και νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν:

Σπασμούς
Παραλήρημα
Λήθαργο
Κώμα

Τα τυπικά σημεία ( πυρετός, εμετοί, κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία) παρατηρούνται συνήθως σε μεγαλύτερα παιδιά, ενώ στα βρέφη και τα νεογνά η συμπτωματολογία είναι άτυπη και η υπόνοια της νόσου από την εμπειρία και την ευαισθητοποίηση του κλινικού ιατρού.

Πιο συγκεκριμέμα, όμως, αξίζει να αναφέρουμε τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κατά την κλινική εκτίμηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, καθώς το βακτήριο Neisseria meningitis είναι μία από τις πιο κύριες αιτίες, στις οποίες οφείλεται η βακτηριακή μηνιγγίτιδα:

Η αυχενική δυσκαμψία και τα θετικά μηνιγγιτιδικά σημεία Kerning ή Brudzinski.
Νευρολογικά σημεία: γενικά (λήθαργος, σπασμοί, ευερεθιστικότητα, κώμα) και ειδικά (αύξηση ενδοκρανιακής πίεσης, ανισομεγέθεις κόρες όφθαλμών.)
Πορφύρα, σπάνια εκτεταμένη και νεκρωτική, συχνά εντοπισμένη στα άκρα ή γενικευμένη στο δέρμα και τους βλεννογόνους ( κυρίως στον επιπεφυκότα ). Η πορφύρα είναι και το βασικό σύμπτωμα της μηνιγκοκοκκαιμίας.
Χαμηλή αρτηριακή πίεση, που αποτελεί ένδειξη αρχόμενης καταπληξίας (shock).Όταν η πορφύρα συνδέεται με φαινόμενα καταπληξίας είναι ένδειξη οξείας μηνιγγοκοκκαιμίας.
Επιπλοκές, όπως αρθρίτιδα, πλευρίτιδα ή πνευμονία και επισκληρίτιδα.
Σε περίπτωση μηνιγγοκοκκαιμίας ( με ή χωρίς συμμετοχή μηνίγγων), το χαρακτηριστικό πετεχειώδες εξάνθημα, σε αντίθεση με πετεχειώδη ή πορφυρικά εξανθήματα άλλων λοιμωδών ή μη λοιμωδών νόσων, προκαλεί νεκρωτικές βλάβες στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Πώς μπορεί να προληφθεί η βακτηριακή μηνιγγίτιδα ?

Εμβολιασμός

Υπάρχουν εμβόλια κατά του βακτηρίου H.influenzae, κάποιων ειδών του N.meningitis και πολλών τύπων του S.pneumoniae. Τα εμβόλια εναντίον του Hib είναι πολύ ασφαλή και αποτελεσματικά. Από την ηλικία των 6 μηνών, κάθε παιδί μπορεί να δεχτεί τουλάχιστον 3 δόσεις του εμβολίου κατά του Hib. Mία τέταρτη δόση μπορεί να δοθεί στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 18 μηνών. Το εμβόλιο κατά τo N.meningitis (μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο), δε χρησιμοποιείται καθημερινά σε κοινωνίες των Η.Π.Α. και δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Το εμβόλιο χρησιμοποιείται μερικές φορές σε ελεγχόμενα ξεσπάσματα μερικών τύπων της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στις Η.Π.Α. Νέα μηνιγγιτιδοκοκκικά εμβόλια εξελίσσονται. Το εμβόλιο κατά του S.pneumoniae (pneumococcal vaccine) δεν επιδρά σε άτομα ηλικίας κάτω των 2 ετών, αλλά συστήνεται για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και νέα πρόσωπα με σίγουρα προβλήματα υγείας. Νέα πνευμονοκοκκικά εμβόλια εξελίσσονται.

Αναφορά στην ασθένεια

Περιπτώσεις βακτηριακής μηνιγγίτιδας πρέπει να αναφέρονται σε διεθνείς και εθνικές υπηρεσίες υγείας, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να παρακολουθούν και να θεραπεύουν ασθενείς και να γνωρίζουν τα ξεσπάσματα της μηνιγγίτιδας. Σε ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με ανθρώπους, που πάσχουν από μηνιγγίτιδα προκαλούμενη από N.meningitis, μπορούν να χορηγηθούν αντιβιοτικά, προκειμένου να προστατευτούν από την ασθένεια.

Πρόληψη για ταξίδια

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες επιδημίες βακτηριακής μηνιγγίτιδας στις H.Π.A., σε μερικές χώρες έχουν καταγραφεί μεγάλες, περιοδικές επιδημίες μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας. Αυτοί, οι οποίοι εκτελούν υπερατλαντικά ταξίδια πρέπει να ενημερώνονται για το αν συστήνεται για τον προσδιορισμό τους το μηνιγγιτιδικοκκικό εμβόλιο. Αυτοί, λοιπόν, οι ταξιδιώτες πρέπει να δέχονται το εμβόλιο, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την αναχώρησή τους.