Nea Poreia - Israilino-Kypriako zitima - oi theseis mas

Day 2,451, 09:15 Published in Greece Greece by DimAth


Αγαπητά μέλη της e-ελληνικής κοινότητας,

Αύγουστος, καλοκαιράκι, διακοπές, όμως το παιχνίδι και οι εξελίξεις δεν σταματούν, πέρα από κάτι DDOS attacks που μας έβγαλαν τις κότες τις τελευταίες ημέρες...

Μετά και την επίσημη τοποθέτηση του Ισραηλινού Προέδρου για την διάθεση της eΚύπρου να επιστρέψει τις Core περιοχές που κατέχει εδώ και αρκετό καιρό, αποφασίσαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το θέμα ανοικτά ώστε να βρεθεί μια ορθή λύση.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί μια περιοχή κοινών συμφερόντων για αρκετές χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν τους μέχρι πρότινος “παίχτες” στην περιοχή αυτή.

Από ότι φάνηκε εν τέλει η έναρξη των συζητήσεων μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου για την επιστροφή των περιοχών συνέπεσε με την επανένταξη των Σπιτιών στο παιχνίδι. Με την επανένταξη αυτή επήλθε και μια αλλαγή στα Bonus παραγωγής αρκετών περιοχών (Συμπεριλαμβανομένων των εδαφών της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου). Συνεπώς η κίνηση αυτή είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επανεξέταση και την επαναδιαπραγμάτευση του διαμοιρασμού των περιοχών ανάμεσα στις χώρες που διεκδικούν Bonus Παραγωγής (δηλαδή όχι μόνο την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και την Ελλάδα και την Τουρκία).

Το Ισραήλ αποτελεί διαχρονικά έναν πιστό και πολύτιμο συνεργάτη και σύμμαχο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται πολλά πράγματα από την περίοδο της ανίσχυρης τότε eGreece η οποία πάσχιζε να απελευθερωθεί από τους τότε κατακτητές της και την βοήθεια που απρόσκοπτα έδωσαν οι Ισραηλινοί για να πραγματωθεί.

Πιστεύουμε πως όλοι οι πολίτες της Ελλάδος έχουν στο μυαλό τους τις προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες που είχαν γίνει (ή προσπάθησαν να γίνουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο). Δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχει ένα βεβαρυμένο παρελθόν ανάμεσα στις σχέσεις των 2 χωρών το οποίο έχει μπει το τελευταίο καιρό σε φάση μετεξέλιξης για πολλούς λόγους. Πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση και διάλογο, ώστε να υπάρχει η καλή γειτονία μεταξύ των Χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανεξαρτήτως των συνθηκών στην περιοχή.

Έχοντας λοιπόν ως γνώμονα όχι μόνο την παλιά φιλία μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, αλλά και την προσπάθεια της Κύπρου για την δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία για την υπογραφή μιας καινούριας συμφωνίας μεταξύ των 4 πλευρών ( Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Τουρκίας ) η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα bonus και τις περιοχές αλλά και NAP μεταξύ των 4 πλευρών αφού καλώς ή κακώς ανήκουμε σε διαφορετικές συμμαχίες.



Οι όροι της συμφωνίας που προτείνουμε ως Νέα Πορεία είναι:

1. Απελευθέρωση των κατεχομένων περιοχών του Ισραήλ από την Κύπρο.
2. Απελευθέρωση της Περιοχής του Sinai από την Ελλάδα.
3. Απελευθέρωση της Περιοχής του Al Riyadh από την Τουρκία.
4. Απελευθέρωση της Περιοχής της Northern Borders από την Κύπρο.
5. Κατάθεση ΝΕ ταυτόχρονα από Ελλάδα και Τουρκία σε Σαουδική Αραβία και Κύπρο σε Αίγυπτο.
6. Υπογραφή ενός τριμηνιαίου Συμφώνου μη Επίθεσης (NAP) μεταξύ των τέσσερων εμπλεκόμενων πλευρών με περίοδο ανανέωσης κάθε 7 του μηνός μετέπειτα ώστε να δίνεται χρόνος στον επόμενο πρόεδρο να εξετάζει τους όρους της συνθήκης.


Τα οφέλη από τη συμφωνία

- Το Ισραήλ παίρνει πίσω τις Core περιοχές του μετά από αρκετό χρονικό διάστημα που μαζί με την υπογραφή του NAP θα δώσει την ευκαιρία για την οικονομική (και όχι μόνο) ανασυγκρότηση του. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από το γεγονός ότι δε θα υπάρχει απώλεια από τα ταμεία του κράτους λόγω της κατοχής περιοχών θα του δοθεί η δυνατότητα να βελτιωσεί την οικονομία του με περισσότερα bonus παραγωγής αλλά και με ενδεχόμενη αλλαγή φορολογίας αφού δε θα υπάρχει κανένας πλέον κίνδυνος εισβολής. Τέλος, στα θετικά συγκαταλέγεται η εκλογή περισσοτέρων βουλευτών ειδικά σε κράτη όπως το Ισραήλ που έχει παράδοση των χρυσών από το μετάλλιο του βουλευτή στο κράτος.

- Η Κύπρος από την συμφωνία αυτή ναι μεν θα αναγκαστεί να αφήσει μία περιοχή στην Σαουδική Αραβία, η οποία δεν προσφέρει κάτι όσον αφορά τα Bonus Παραγωγής (Northern Borders) αλλά κερδίζει το Sinai, μια περιοχή που όχι μόνο θα ενώνει την περιοχή του Al Jawf (Αλουμίνιο) με τη πρωτεύουσα της Κύπρου (Northern Cyprus) αλλά και θα αποτελεί μια περιοχή από την οποία υπάρχει μικρότερος κίνδυνος απώλειάς της.

- Η Τουρκία θα εξασφαλίσει μέσω της συμμετοχής της όχι μόνο την διατήρηση των Bonus Παραγωγής που έχει, αλλά με την σειρά της θα αναθερμάνει τις σχέσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο και το Ισραήλ και θα εξασφαλίσει μια συμφωνία (συμπεριλαμβανομένου και του NAP) η οποία θα αποτελεί εχέγγυο για την διατήρηση των δικαιωμάτων της στην Σαουδική Αραβία.

- Η Ελλάδα θα επωφεληθεί διπλά από αυτή την συμφωνία. Όχι μόνο θα μπορέσει να ελέγχει με μεγαλύτερη ευκολία τις περιοχές στο νότιο άκρο της Αραβικής Χερσονήσου μέσω του Al Riyadh (το οποίο εν τω μεταξύ θα δώσει στην Ελλάδα το bonus του σιταριού), αλλά θα μπορέσει μέσω της συμφωνίας να αναθερμάνει τις σχέσεις με τις γείτονες χώρες στην περιοχή, σχέσεις οι οποίες είναι σχετικά παγωμένες μετά την δημιουργία των νέων Συμμαχιών.




Κλείνοντας, θα θέλαμε ως Νέα Πορεία να τονίσουμε ότι:

Το θέμα του άρθρου μας αφορά όχι απλώς μια οιαδήποτε Κομματική Παράταξη ή Στρατιωτική Μονάδα, άλλα έχει να κάνει με το συμφέρον της eGreece σε μια περιοχή η οποία αποτελεί ίσως τη μοναδική μας δίοδο προς την διατήρηση υψηλών Bonus Παραγωγής χωρίς μεγάλο μόχθο.

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα αποτελέσει μια αφετηρία ενός διαλόγου ο οποίος θα οδηγήσει σε μια συμφωνία η οποία θα είναι τόσο συμφέρουσα όσο και αποδεκτή από όλα τα κράτη που θα συμμετέχουν σε αυτή.

Σύντομα το άρθρο μας θα μεταφραστεί και στα Αγγλικά και θα σταλεί ιδιωτικά και στους 4 νέους προέδρους & MoFA.

Με τιμή,
Ο πρόεδρος, το ΔΣ & τα μέλη της Νέας Πορείας.