Kenestä seuraava Suomen presidentti?

Day 1,623, 22:54 Published in Finland Finland by Ruben Lagus

Presidentin vaalit lähestyvät kovaa vauhtia, mutta keskustelua asiasta tai vaalimainoksia ei vieläkään ole nähty. Koska vappu on myös poliittisen aktiivisuuden päivä, aloitan presidentinvaalikeskustelun omalla tavallani analysoimalla mahdollisia vaaliteemoja ja tulevan hallituskauden haasteita.


Ehdokasasettelu näyttää käytännössä tältä.

Loppuva hallituskausi. Olen toiminut nykyisen hallituksen tiedotusministerinä, joten minulle on muodostunut jonkinlainen käsitys kauden kulusta, joskin alkukaudella olin pitkän poissa kuvioista. Kausi on ollut kaksijakoinen: rauhallinen alkukausi ja poliittisesti myrskyisä loppukausi. Lisäksi talousasiat ovat olleet keskeisessä osassa.

Miten hallitus ja erityisesti presidentti sitten onnistuivat? Annettuja vaalilupauksia voi kerrata täältä ja täältä. Omasta mielestäni kausi on ollut varsin onnistunut, vaikka kaikkia presidentin tavoitteet eivät ole täysin realisoituneet. Jokainen tehköön omat päätelmänsä, ja kenties presidenttikin julkaisee oman yhteenvetonsa myöhemmin. Joka tapauksessa valta vaihtuu tilanteessa, jossa meillä on harjoitussota Viron kanssa, taloustilanne on vieläkin epävarma ja politiikassa on vastakkainasettelua ns. uusien ja vanhojen pelaajien kesken.

Vaaliteemat.

Sotapolitiikka. Tulevan presidentin kohtaloksi jäänee Viron sodan käsittely. Tähän mennessä on käyty harjoitussotaa hyvässä yhteisymmärryksessä virolaisten kanssa, mutta paineita oikean sodan aloittamiseksi on ollut runsaasti. True Patriotin takia lienee järkevää pitää sotaa avoinna, mikäli mahdollista. Kysymys on siis, miten edetään - jatketaanko harjoitussotaa, aloitetaanko oikea sota vai tehdäänkö rauha?

Toinen asia on armeijan toiminnan järjestäminen. Nykyinen systeemi on mielestäni toimiva, mutta paineita menojen leikkaamiseen voi EK:n päätöksellä tulla, ja toisaalta sotilaat pitää edelleen saada jäämään Suomeen riittävällä viikkojaolla.


Toivottavasti tämä on totta myös tulevaisuudessa.

Liittoumat. Tämä teema kietoutuu vahvasti sota-asioihin. True Patriot vaikuttaa myös täällä, sillä vielä ei ole täysin selvää, miten liittolaisten auttamisen käytännöt muotoutuvat, kun olisi edullisempaa yksilölle taistella kotimaassa. Jos liitto ei ole vahva, ei Suomen ole järkevää aloittaa suuria sota-operaatioita, ja toisaalta tuen ollessa saatavilla voitaisiin periaatteessa havitella uusia bonusalueita. Luonnollisesti kysymys on liittoumien tasapainosta, ja maailmalla käytävät sodat vaikuttavat siihen, onko Suomen sotiin kiinnostusta ja aikaa muilla panostaa.


Suomi on EDENin jäsen, ja asia tuskin tulee muuttumaan lähiaikoina.

Sisä - ja talouspolitiikka. Suomessa eduskunta on jo toista kautta melko riitainen ja päätöksenteko hieman takeltelevaa. Tältä ainakin uuden EK:n alkukausi on näyttänyt. Vaikka EK on itsenäinen elin, jolla on paljon valtaa, voi presidentti vaikuttaa sen toimintaa paljon, jos osaa asiansa perustella ja esittää hyvin. EK:n mietittävänä on jo pitkään olleet raha-asiat. Mistä saadaan tuloja ja mistä karsitaan, jos tulot eivät riitä? Vaikka valta näissä kysymyksissä (kuten periaatteessa, melkein kaikessa muussakin) on eduskunnalla, olisi mielenkiintoista tietää ehdokkaiden kanta näihin kysymyksiin. Lisäksi haluaisin kuulla, miten presidentti aikoo yhdistää kansakuntaa, ja kaventaa kuilua ns. uusien ja vanhojen pelaajien välillä. Tyytymättömyyttä nykyisiin käytäntöihin ja vaikutusmahdollisuuksiin on esitetty. Toisaalta kaikki EK-edustajat eivät näytä sisäistäneen valtaansa ja vaikutuskanavia, joita heillä kyllä olisi käytössään.

Presidentin henkilö ja hallitus. Kyseessä on henkilövaalit, joissa keskeistä on myös äänestäjien mielikuva ehdokkaista ja puolueista. Luonnollisesti hyvin hoidettuna presidentin työt vievät aikaa ja vaativat hyvän taustatiimin eli ministerit. Mielellään kuulisin ehdokkaiden arvion mahdollisuuksiltaan hoitaa tehtävää ajankäytön kannalta ja hallitustiimin kokoonpanon. Mielestäni yksi positiivinen haaste voisi olla uusien henkilöiden nostaminen hallitustyöskentelyyn vaikkapa alivaltiosihteereiksi.


Kenestä Suomen presidentti?

Tiivistelmä.

Vaalit pidentää 5. toukokuuta, mutta ehdokkaita ei vielä tiedetä. Tulevalla kaudella haasteina ovat Viron sota, talousasiat ja kansakunnan eripuraisuuden kanssa tasapainottelu. Presidentti tarvitsee tehtävän hoitoon aikaa ja hyvät ministerit.

Jään mielenkiinnolla odottamaan presidenttipelin käynnistymistä.

Kiitos mielenkiinnosta,
Ruben Lagus

PS. Itse en ole käytettävissä hallitustehtäviin, sillä kahden tiedotuskauden jälkeen on aika antaa muille tilaa.