[E] Katsaus alkukauteen

Day 3,133, 10:19 Published in Finland Finland by Erius


Tervehdys, eSuomi!

Kausi on jo pitkällä, ja onkin aika istua alas käymään läpi tähänastisia tapahtumia. Itse artikkelin piti tulla julkaistuksi jo pari päivää sitten, mutta allekirjoittanut ei löytänyt aikaa sen loppuun saattamiseksi ajallaan – kiitos hallituksen omalle orjapiiskurille Otus Leucotikselle säännöllisestä ja ahkerasta muistuttamisesta! Kaikki kunnia myös kissaministeriöllemme tekstin oikolukemisesta!

Alkukauden haasteet

Kauden alussa hallituksen edessä oli taloudellisia haasteita, kun eduskunta oli äänestänyt ennen presidentinvaaleja Work Taxin alentamisesta kahteen prosenttiin. Vaikka kyseessä oli vain yhden prosenttiyksikön lasku aiempaan, oli vaikutus valtion tuloihin sitäkin merkittävämpi, mikä pakotti hallituksen pohtimaan kauden tulevaa budjettia pitkään. Eduskunnalla äänestytettiin läpi taloudellisia suuntaviivoja, joiden pohjalta hallitus laati budjetin, jonka eduskunta myös äänesti läpi. Myöhemmin, valtion talouden vakauttamiseksi ja voitettujen resurssien mukana tulevia sotia varten luotavan puskurin kasaamiseksi, tehtiin päätös Work Taxin nostamisesta aiemmasta kahdesta prosentista neljään prosenttiin.

Myös kommunikaatio eduskunnan ja hallituksen välillä on takunnut. Suomi on kuluneen kauden aikana solminut yhden turhan ja ylimääräisen MPP:n, jonka seurauksena rahaa paloi 10k FIMiä ylimääräistä. Kyseessä oli Ranskan MPP, jonka ranskalaiset aloittivat informoimatta Suomea, ja jonka eduskunnan enemmistö äänesti läpi ennen kuin hallitus ehti reagoida. Erityisesti budjetin kannalta tällaiset ovat äärimmäisen harmillisia, ja siksi onkin olennaista, että tulevaisuudessa hallituksen ja eduskunnan välillä vallitsee yhteisymmärrys siitä, miten alkaneiden IG-äänestysten kanssa menetellään.

Moni edustaja äänestää omatunnon mukaan tai miten enemmistö on aiemmin antanut äänensä, ja tämä voi johtaa täysin tahattomiin seurauksiin. Hallituksen onkin tarkoitus vielä tällä kaudella valmistella eduskunnan käsiteltäväksi ”Kansanedustajan aloitusviesti”, jossa lyhyesti ohjeistettaisiin niin uusia kuin vanhojakin pelaajia eduskunnan toimintatavoista. Viesti toimisi eduskunnan viestiketjujen avausviestinä, jolloin se tavoittaisi varmasti jokaisen kansanedustajan ja olisi helposti luettavissa aivan kauden aluksi.

Kesäkuukaudet tuovat mukanaan myös omat haasteensa. Moni ministeri viettää kesälomiaan, ja haasteena onkin hoitaa työtehtävät siten, että lomat vaikuttaisivat mahdollisimman vähän hallituksen toimintaan. Porukka on kuitenkin sen verran pätevää ja yhteisölle uskoutunutta, että uskon vakaasti tämän onnistuvan!



Puhemiesjärjestelmä

Kauden aikana on keskusteltu paljon puhemiesjärjestelmästä, joka on ehtinyt olla käytössä vasta pari kuukautta. Kritiikin kohteena on ollut muun muassa allekirjoittaneen päätös pysyä presidenttikauden ajan myös puhemiehen virassa, vaikka olinkin vaaliartikkelissa puhunut muuta. Tämä päätös kumpusi vaalien jälkeen hallituksen kanssa käymästäni keskustelusta. Totesin, että puhemiehen tehtävät ovat hoidettavissa presidentin velvollisuuksien ohella. Hallituksen jäseniltä tarpeen tullen saatu apu keskustelujen ja äänestysten avaamisessa/julkaisussa mediaan mahdollistaa sen, ettei eduskunnan toiminta lamaannu täysin. Koska minulla oli myös halua jatkaa puhemiehen pestissä presidenttikauden jälkeen, tuntui myös luonnolliselta jatkaa kauden yli, jos vain suinkin pystyin.

Suurimmaksi kipukohdaksi järjestelmässä nostettiin puhemiehen ”mielivaltaisuus”. Osa kansanedustajista koki, että keskusteluja avattiin mediassa sen mukaan, mikä allekirjoittanutta miellytti. Omaa harkintaa käyttäen poiminkin asialliset keskustelunavaukset viestilistoilta karsien trolliesitykset automaattisesti pois. Edeltäjäni 9axel5:n linjaa noudattaen, myös hänen kaudellaan jätin huomiotta esitykset puhemiesjärjestelmän lakkauttamisesta.

Asiaan palattiin vasta omalla kaudellani, jolloin järjestelmä sai jälleen eduskunnan enemmistön tuen. Käydyn keskustelun yhteydessä myös kysyttiin edustajien mielipidettä järjestelmän kehittämiseksi, ja ylivoimaisen enemmistön keräsi esitys, jossa kansanedustajat tulevat itse jatkossa julkaisemaan esityksen mediassa, perinteisesti [EK] -tagi artikkelin otsikossa. Näissä artikkeleissa käydyn keskustelun pohjalta puhemies kokoaa äänestyksen viestiketjuille (kuten aiemminkin), ja äänestyksen tulokset julkistetaan Valtion Sanomissa, jolloin arkistoihin jää dataa tehdyistä päätöksistä.

Vastaisuudessa siis puhemies ei voi ”sensuroida” keskusteluaiheita, vaan jokainen kansanedustaja itse huolehtii esityksestään ja sen asiapitoisuudesta. Valmistelen eduskunnalle uuden toimintatapakirjauksen asiasta, jossa aion sisällyttää myös mahdollisuuden niille kansanedustajille, joilla ei ole omaa lehteä tai eivät jostain muusta syystä halua käyttää sitä esityksiensä julkaisemiseen, pyytää puhemiestä julkaisemaan esitys Valtion Sanomissa.

Ulkopolitiikkaa

Tämänhetkinen ulkopoliittinen tilanne on vielä jokseenkin rauhallinen resurssisodan jäljiltä – johtuen pitkälti siitä ettei Plato ole mitään implementoinut. Tunnelma maailmalla on lähinnä odottava, eikä suuria peliliikkeitä ole viime aikoina nähty.

Pacifican rintamallahan jäsenistö kaventui tiiviimpään kokoonpanoon huhtikuun loppuun mennessä, kun Kreikka, Brasilia ja Argentiina jättivät liittouman lähes heti siihen saavuttuaan. Jäsenyyden hyväksymisessä oli epäselvyyksiä, ja lopulta valtiot itsekin totesivat paremmaksi lähteä muualle. Pian tuon jälkeen, mainittu kolmikko sekä Turkki muodostivatkin oman liittoumansa, Syndicaten.

Liittolaisemme Latvia sotii parhaillaan Liettuaa vastaan, joskin suhteellisen heikolla menestyksellä. Tunteet ovat maiden välillä kyteneet jo kauan, mutta vasta äskettäin tilanne on roihahtanut aidoksi sodaksi. Liettuan puolelta olisi ilmeisesti halua löytää sopu tilanteelle, mutta Latvia wipessäkin tahtoo jatkaa sotaa. Perusteina ovat valtion paljon suurempi aktiivisuus sekä jollain tasolla ylpeys ja kunnia. Sotapelihän tämä loppujen lopuksi on.

Parhain terveisin ja oikein hyvää viikonloppua toivottaen:

~Erius
eSuomen presidentti
Eduskunnan puhemies