[Dışişleri] Bülten ve Veda

Day 2,024, 22:30 Published in Turkey Turkey by Tjutg Simzb


Merhaba,

Öncelikle her Pazartesi yayınlamaya çalıştığım makale geciktiği için sizlerden özür diliyorum. Cuma gününden beri ülke genelinde yaşanan olaylara kayıtsız kalamadım, günlerdir Taksim Gezi Parkı’ndayım.



Genel Değerlendirme:

CoT ve TWO arasındaki savaş hız kazandı. Bir önceki makalemizde söylediğimiz üzere her iki ittifaktan bir çok ülke birbirine NE yasaları sundu ve şu anda dünya çapına yayılmış ve Dünya Savaşı olarak adlandırılmayı hak etmiş bir dönem içine girmiş olduk. Eski EDEN ülkelerinin bu savaşta tutunacakları tutum tabiki kazananı büyük ölçüde belli edecek, sonuçları izlemeye devam edeceğiz.

Türkiye olarak dönem başındaki hedeflerimiz arasında olan yeni ittifakı ne yazık ki oluşturamadık. Daha önce de söylediğim gibi, illa ki isteseydik şu an Türkiye’nin öncüsü olduğu bir ittifakı çoktan kurmuş olurduk, ancak bizim amacımız hiçbir zaman sadece bir ittifak kurmak olmadı, bir ittifak kuracaksak bunun sevdiğimiz ülkelerle ve Türkiye’nin gelecekte önünü tıkamayacak bizi oyundan soğutmayacak bir amaç uğruna savaşıyor olmasını diledik. Dönem içinde hiçbir eski dostumuzu kaybetmemeye çalıştık, ülkeler bizi satmadığı sürece biz de onları satmadık. Yeni dostluklar için bir çok kontakt yaptık, dost düşman bir çok ülke ve kişiyle görüştük, önümüzdeki dönemde sanıyorum bu konuda da gelişmeler sağlanacaktır.



Romanya:
TWO ile yakınlaşma süreci yeni dönemde büyük oranda yavaşlayan Romenler, CoT - TWO savaşının başlamasını fırsat bilerek, Meksika’ya Airstrike düzenlediler. Hem balkanlardaki çekişmelerden kurtulmak, hem Orta Amerika’daki bonuslara yerleşmek, hem de CoT ülkelerine karşı savaşarak TWO ile bağlarını güçlendirmek amacındaydılar ancak olmadı. TWO ülkelerinden yeterli desteği alamadıklarından tarihlerinde bir kez daha başarısız bir Airstrike girişiminde bulunmuş oldular.

Arjantin:
Dünya savaşının başlaması ve Sırpların Şili’nin MPP’lerini reddetmesi üzerine Arjantin ile MPP yapması sonrası, Arjantin Güney Amerika’da tekrar güç toplamaya başladı. Orijinal bölgelerini geri alan ve Paraguay’ı silen Arjantin’in Şili savaşı şu an için dengede gidiyor gözüküyor, ancak uzun vadede Arjantin’in bölgede tekrar bir süper güç olması beklenebilir.

Sırbistan:
ABD NE’si sonrası bu ülkeyle girmiş oldukları mücadeleye hızlı bir başlangıç yapmış olsalar da, Hırvatistan, Bosna ve Arnavutluk’un organize RW’ler ve sonrasında NE’ler ile saldırıya geçmeleri sonucu Sırbistan ABD cephesinde kayıplar yaşadı. Uzun vadede Sırpların tekrar bölgede kontrolü ele geçireceği aşikar, ancak aynı anda 4-5 ülkeyle uğraşmak da Sırpları büyük ölçüde yıpratacaktır.

FYR Makedonya:
Bu ülke ile savaşımız tekrar başladı, yeni dönemde Arabistan’ın temizlenmesi çalışmalarına devam edileceği kesin gözüküyor. FYR Makedonya, Yunanistan’da dünya çapında düzenlenecek yeni etkinlik için hazırlanan banner’lara büyük tepki gösterdi, istedikleri değişiklikler yapılmazsa bizimle olan savaşlarında savaşmayacakları boykot yapacaklarını dile getirdiler. Hatta bu sebeple Romanya’ya Airstrike yasası dahi sundular ancak yasa tabii ki geçmedi.

Ukrayna:
TWO ile yakınlaşmaya çalışan Ukrayna, nihayet Macarlarla bir anlaşması imzalayabildi. İki ülkenin birbirine karşı tüm saldırgan tutumlardan vazgeçeceği, Ukrayna’nın CoT’a karşı savaşarak TWO’ya yardımcı olacağı, Macarlar’ın herhangi bir toprak kaybı durumunda Ukrayna’nın bunu telafi edecek adımlar atacağı gibi maddeler üzerinde mutabık kalındı. Bu bizim için de önemli bir anlaşmaydı, önümüzdeki dönem Macaristan ile daha da yakınlaşabilmemizin önü açılmış oldu.

Rusya:
FYR Makedonya savaşımız sırasında bize NE vererek TWO ve özellikle Polonya’nın büyük tepkisini çeken Ruslar, önce İskandinavya’daki kolonilerini kaybetti, sonrasında ise Macar ve Letonya NE’leri ile iki ateş arasında kaldı. İlk günlerde seri bölge kaybeden Ruslar sonrasında dengeyi sağladılar, ancak uzun vadede büyük sıkıntı yaşayacakları kesin.

Çin:
Çok sevmediğimiz ülkelerden olan Çin, yakın dönemde hem ABD hem de Endonezya MPP’lerini reddederek CoT ile yakınlaşmaya sıcak olmadığını gösterdi. Bu ülkede de nasıl bir yol izleneceği üzerinde tartışılırken, ilginç de bir sonuç ortaya çıktı. Halk arasında yapılan bir ankette, Türkiye en çok sevilen 3. ülke olarak öne çıktı. Bu aslında dünya çapında ülke olarak itibarımızın ne kadar güçlendiğinin güzel bir kanıtı. Çin’in diğer ülkelere de bakışını merak edenler için makale linki: http://www.erepublik.com/en/article/-echina-day-2000-2260208/1/20



Hem iş, hem sosyal hayat, hem de kaliteli bir MoFA dönemi yaratmanın çok fazla zaman almasından dolayı MoFA olarak bir dönem daha devam edemeyecektim, üstüne bir de son dönemde yaşanan olaylar sonucu oyuna ilgimin ciddi anlamda azalması dolayısı ile yine uzun bir süre hükümetlere girmeyeceğim, ancak tabiki ülkemin ihtiyaç duyması durumunda her türlü yardımı yapmaya hazır olacağım.

Umarım memnun kaldığınız bir Dışişleri deneyimi yaşatabilmişimdir, çok daha fazlasını yapmak isterdim ancak elimden bu kadarı geldi. Dönem boyunca desteğini esirgemeyen başta başkan, tüm dışişleri ekibi ve kabine olmak üzere tüm halkımıza teşekkür ediyor ve üzdüğüm kırdığım herkesten özür diliyorum.

Saygılarımla,

Dışişleri Bakanı
Tjutg Simzb