Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της δουλείας

Day 2,933, 13:08 Published in Greece Egypt by Lady Moon4

Η 2α Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η μετατροπή του ανθρώπου σε ιδιοκτησία είναι αναμφίβολα ο πιο οικείος απάνθρωπος δεσμός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν έχει υπάρξει ως σήμερα ιστορική περίοδος, ακμής ή παρακμής, κατά την οποία ο δεσμός της δουλείας να μη δίνει δυναμικό παρόν και δεν υπάρχει λαός που να μην την έχει τροφοδοτήσει, είτε ως θύτης ή ως θύμα. Μπροστά στη κτηνώδη επιθυμία του ανθρώπου να δεσμεύει, να ελέγχει και να εξουσιάζει ένα συνάνθρωπο, είμαστε όλοι λίγο ή πολύ ύποπτοι, ως απόγονοι κυρίων ή σκλάβων, ως παιδιά βασανιστών ή βασανιζόμενων. Η ανθρωπότητα έχει φτάσει ως εδώ χρωστώντας πολλά στους σκλάβους. Ας μη γελιόμαστε: τις πυραμίδες δεν τις έφτιαξαν οι Φαραώ άλλα οι σκλάβοι στους οποίους οι Φαραώ είχαν το δικαίωμα ζωής και θανάτου και τα επαγγέλματα που διαμόρφωσαν αργότερα την αστική τάξη στο δυτικό κόσμο– παιδαγωγοί, γιατροί, καθαρίστριες, κομμωτές, αγρότες – είχαν υπηρετηθεί πρώτα από δούλους στις επαύλεις των Ρωμαίων αρχόντων.

Και σήμερα; Οι πολιτισμένες κοινωνίες έχουν καταδικάσει το θεσμό της δουλείας, τουλάχιστο στη μορφή που η ιστορία έχει καταγράψει και όλοι, πολίτες και πολιτικοί, δηλώνουμε και είμαστε έτοιμοι να ορκιστούμε ότι είμαστε κατά της δουλείας, ότι επιθυμούμε ελεύθερες κοινωνίες, ελεύθερους ανθρώπους, ελεύθερα κορμιά και ελεύθερες ιδέες. Φτάνει ωστόσο μια καταδικαστική δήλωση για να εξαλειφθεί ένα φαινόμενο που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να μεταλλάσσεται; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν ο ΟΗΕ, και η UNISEF οι μορφές της δουλείας παγκοσμίως και ο αριθμός των δούλων, κυρίως γυναικών και παιδιών, μας επιτρέπει να ομολογήσουμε μια πραγματικότητα που δείχνει την αποτυχία των δηλώσεων καταδίκης: Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της απόλυτης δουλείας και ο κόσμος μας έχει σήμερα περισσότερους δούλους από κάθε άλλη εποχή. Πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καθεστώς δουλείας, εργάζονται χωρίς αμοιβή και κρατούνται δια της βίας. Περίπου 218 εκατομμύρια παιδιά υποχρεώνονται να εργασθούν, σχεδόν 126 εκατομμύρια παιδιά 5 – 17 ετών εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, (ένα στα 12). Πάνω από 300.000 παιδιά ( πολλά από τα οποία είναι κάτω από 10 ετών) εκπαιδεύονται ως στρατιώτες και πολεμούν στις ανά τον κόσμο περιοχές έντασης.

Στην Ελλάδα του σήμερα απαντάμε «Μανωλάδες», τράφικινγκ, παιδική πορνεία, εργάτες με ισχνό μισθό, χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα… Η σημερινή μέρα ας αποτελέσει «τροφή» για σκέψη και αυτοκριτική.