Ambient pornit/oprit

Înscrie-te

 

Continuă

Continuă Prin crearea acestui cont declari că ești de acord cu Termenii serviciului & Politica de confidențialitate
Retrimite e-mail-ul   |  Nu ai primit e-mail-ul? confirmation@erepublik.com

Resend the confirmation email to this address

Retrimite e-mail-ul Nu ai primit e-mail-ul? confirmation@erepublik.com

Велики победи на България срещу Гърция(Византия)

Ziua 1,826, 15:06 Publicat în Bulgaria Bulgaria de Veselin Petkov

Здравейте!
Реших да направя статия за да надъхам и окуръжа участниците в битката срещу гърците, и какво по-хубаво от припомняне на славните ни битки?
Първата и може би най-важната: Битката при Онгъл, между българи и славяни срещу византийци през 680г. Година по-късно е създадена и България. .
Следва период без значителна война срещу тях/криза. Тогава обаче идва кан Крум. След завоевания, императорът в Цариград организира голям поход, който унищожава Плиска, но на 26.7.811г. в битката при Върбишкия проход българските войски унищожават византийците[img][/img].
В следващите години българските владетели завладяват Тракия и Пловдив, както и мира между двте страни след възкачването на Борис.
Мирът обаче свършва след идването на власт на Симеон Велики, още в начолото им война заради преместването на търговския център за българите от Константинопол в Солун, завършила с успех. Последвалите събития били само подготовка за грандиозната битка при Ахелой на 20 август 917г., когадо българите нанасят съкрушително поражение на византийците.. Все пак опитите на Симеон да стане император на огромна империя се провалят(за жалост).
Следва период на опадък и мир. След като България почти не е покорена от наследниците на Петър, идват братята Давид, Арон, Моисей и Самуил, последния от които застава начело на българското опълчение и държава в следващите десетилетия.
Походът на Василий прес 986г.завършва с неуспех след победата на българите при Траянови врата.
Въпреки победата и упоритата съпротива, България престава да съществува. Битката при с. Ключ предначертава края на Първото Българско царство(1018г.)
След дълго владичество, братята Теодор и Асен въстановяват България през 1187г. след дълъг и неуспешен поход на императора на Византия, приключил при Ловеч. Следват години на победи(реших да не пускам битката при Одрин водена от Калоян тъй като на практика статията е за битки срещу гърци).
През 1230г. в битката при Клокотница България унищожава армията на Епирското деспотство и слага край на съществуването му..
Следват години на криза в България от които едвам не биваме превзети, за щастие през 1304г. Теодор Светослав и българската войска побеждава армията на гърците при Скафида.
Последната успешна битка е при Русокастро през 1332г. В следващите години балканските държави така и не се обединяват срещу османското нашествие, но да не се отклоняваме от главната тема.
Дано да съм бил полезен и да се надяваме, че дори битките в еРепублик ще са поне малко токова зрелищни, успех на всички и нека да победим Гърция! Хайде лъвове!

 

Comentarii

No face No name No number
No face No name No number Ziua 1,826, 15:15

o7

Pelgarian
Pelgarian Ziua 1,826, 16:14

Гърция и Византия (по правилно Източна Римска империя) са две абсолютно различни неща.

ThracianWarrior
ThracianWarrior Ziua 1,826, 16:20

Преди 19 век няма Гърция

neogts
neogts Ziua 1,826, 22:11

Джъст Ари - много точно казано.

Reel Bad
Reel Bad Ziua 1,827, 00:52

Византия не е и никога не е била Гърция! Днешна Гърция е толкова Византия, колкото Британия е Рим.

Nasko96
Nasko96 Ziua 1,827, 08:38

И аз съм съгласен че няма много общо но днешните гърци ако питате който и да е от тях, той ще е сигурен че е потомък на някой ромей и тъй като ние, както виждате по-горе сме им създали доста главоболия, днес те имат лека неприазън към нас, както и ние към тях

 
Postează răspunsul tău

Ce este asta?

Acesta este un articol scris de un cetățean eRepublik, un joc de strategie bazat pe țările din viața reală. Creează-ți propriul cetățean și condu țara ta pe drumul ei spre glorie. Îți poți câștiga faima în războaie, luptând ca un erou, în presă, scriind articole, sau construind un imperiu financiar.