Η ιστορία του Φαέθοντα

Day 1,679, 03:17 Published in Greece Greece by Phaethon Ominosus

Ο Φαέθων (Φαέθοντας) ήταν γιος του Ήλιου και της Κλυμένης.
Μια μέρα, ο πατέρας του τον άφησε να οδηγήσει το άρμα του. Όμως ο Φαέθων δεν στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του πατέρα του. Σύμφωνα με την μυθολογική εκδοχή, μόλις ο Φαέθων, που οδηγούσε το άρμα του Φοίβου-Ήλιου, είδε το φοβερό Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος του πατέρα του. Επακολούθησε το αφήνιασμα των αλόγων, που είχε ως αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνει ο Ήλιος, απειλώντας με καταστροφή τη Γη. Τελικώς μάλιστα, τα άλογα έφεραν το άρμα τόσο χαμηλά και κοντά στη γη, ώστε άρχισε να καίγεται και τα ποτάμια άρχισαν να ξεραίνονται από την εκπεμπόμενη θερμότητα. Ο Δίας, θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστροφές, τον γκρέμισε με ένα κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό, σκοτώνοντάς τον.
Οι Ηλιάδες, οι αδελφές του Φαέθοντα, απαρηγόρητες για τον θάνατο του αδερφού τους, μεταμορφώθηκαν από τους θεούς σε λεύκες.
Όμως,κανείς δεν ήξερε ότι ο Φαέθοντας δεν είχε πεθάνει.Ένας αθάνατος εξάλλου δεν γίνεται να πεθάνει.Κανείς δεν φαντάστηκε πως θα κατέληγε μετά από αυτή την επίθεση που δέχτηκε.Οι κεραυνοί αντί να τον αποδυναμώσουν έκαναν το αντίθετο.Ένας τέρας δημιουργήθηκε.Λίγοι το είδαν και το κατανόησαν.Η δύναμη του απεριόριστη.Αναστήθηκε από τις στάχτες του πιο ώριμος και δυνατός από ποτέ.
Σκοπός του να προστατεύει την χώρα που φιλοξενεί τον πατέρα του τις περισσότερες μέρες του χρόνου.Αυτός έφερε εδώ τον ήλιο,αυτός θα τον διατηρήσει ζωντανό και μαζί τους ανθρώπους που θρέφει.Εάν η χώρα του ήλιου δεν τον χρειάζεται τότε θα πετάει με το άρμα του σπέροντας τον πόνο στις καρδιές των ανθρώπων!
Ο Ηρόδοτος τον χαρακτηρίζει για τον Εχετλαίο...ποιος ξέρει.

*Η πιο διαδεδομένη μορφή του μύθου μας παραδίδεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις του (Βιβλίο ΙΙ). Αλλά και ο Δάντης αναφέρεται στο συγκεκριμένο μύθο στη Θεία Κωμωδία του. (Canto XVII).
Ο αστεροειδής 3200 Φαέθων (3200 Phaethon), που ανακαλύφθηκε το 1983 και πλησιάζει πολύ τον Ήλιο, πήρε το όνομά του από τον μυθικό αυτό γιο του Ηλίου.