Peite oxi st Greeklish, dn ein koul

Day 2,027, 12:32 Published in Ireland Greece by Nihilio

Sorry to all the e-Irish readers, but this one is all Greek to you


(για κάποιο λόγο έχουν χαθεί οι πρώτοι παράγραφοι, οπότε όσοι δε το διαβάσατε αρχικά πιθανότατα δεν έβγαζε και τόσο νόημα)
Αφορμή για το άρθρο αυτό αποτέλεσε το πολύ γνωστό και ξενερουά άρθρο που κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές στο ιντερνετι για το πώς τα greeklish καταστρέφουν την Ελληνική κουλτούρα και πως η Ελληνική γλώσσα είναι τόσο ανώτερη που ο Μπιλ Γκέητς θα κάνει τους υπολογιστές να μιλάνε Ελληνικά. Ξέρετε φαντάζετε για τι μιλάω.

Και το άρθρο αυτό είναι gtp.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:
Greeklish είναι η απεικόνηση των Ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες, βασισμένα σε ένα κράμα ηχητικής και οπτικής ομοιότητας των χαρακτήρων.
Τα greeklish ξεκίνησαν μαζί με τη χρήση των υπολογιστών, κυρίως λόγω ασυμβατότητας των χαρακτήρων. Τα παλιότερα λειτουργικά συστήματα δεν επέτρεπαν Ελληνικά για ονόματα αρχείων, ενώ παλιότερες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πχ το IRC) είχαν κάτι θέματα κωδικοποίησης των Ελληνικών χαρακτήρων (FYI, υπάρχουν 5 διαφορετικές πιθανές κωδικοποιήσεις) με αποτέλεσμα, όταν κάποιος έγραφε Ελληνικά, ο άλλος να διαβάζει "κινέζικα".
Το ίδιο ίσχυε και παλιότερα με τα SMS των κινητών (και από όσο ξέρω, σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και σήμερα Αμερικάνικα κινητά δεν αναγνωρίζουν Ελληνικούς χαρακτήρες)
Σταδιακά τα Ελληνικά άρχισαν να υποστηρίζονται τόσο από τα λειτουργικά συστήματα όσο και από τις σελίδες και εφαρμογές στο ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα. Εντούτοις πολλοί (και κυρίως νεότεροι που δεν έχουν προλάβει τις εποχές εκείνες) συνεχίζουν να γράφουν κάπως έτσι.

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι αρκετά πολύπλοκο να εξηγηθεί.
Οι πιο προφανείς αιτίες είναι η συνήθεια, η άγνοια, η τεμπελιά ή το γεγονός ότι κάποιοι πιο ανασφαλείς για την ορθογραφία τους κρύβουν τα λάθη τους με τους greeklish.
Βεβαίως υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας: αρχικά η χρήση των greeklish γινόταν από μιμητισμό, δηλαδή πολλοί μπήκαν στο ίντερνετ, είδαν κόσμο να γράφει σε greeklish και έκαναν ακριβώς το ίδιο, δημιουργώντας έτσι μία ιδιογλώσσα (teamspeak στα Ελληνικά).
Και, ενώ οι παλιότεροι, που θέλαμε αλλά δεν μπορούσαμε να γράψουμε στα Ελληνικά, μεταβήκαμε σταδιακά στην εποχή εκείνη, μεγάλη μερίδα όχι μόνο γράφει ακόμα σε greeklish, αλλά τα greeklish αποκτούν και έναν δικό τους πολιτισμικό χαρακτήρα, δημιουργόντας ομάδες που θεωρούν τη γραφή αυτή ως cool, edgy swag, yolo ή ότι άλλο είναι το κυρίαρχο meme αυτή τη βδομάδα.

Αυτός ο πολιτιστικός χαρακτήρας των greeklish δεν έχει εως τώρα βγει παραέξω από το ίντερνετ, δηλαδή δεν έχω δει βιβλία ή επιγραφές να γράφονται σε greeklish (αν και στη δουλειά είχα δει 2-3 περιπτώσεις που ενδοεταιρικά σημειώματα ήταν στα greeklish αλλά, ακόμα πιο συχνά, έβλεπα αγγλικούς χαρακτήρες από κάποιον που, εμφανώς, δεν πάτησε καλά alt-tabalt-shift 😛

Σταδιακά όμως, και καθώς μία γενιά ατόμων μεγαλώνει και εκπαιδεύεται από το ίντερνετ, πέρα από κοπέλες που έλαβαν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το γιουπόρν, θα δούμε τα greeklish και παραέξω, ίσως και ως εναλλακτική γραφή των Ελληνικών ή, έστω, ως ένα ευρέως διαδεδομένο teamspeak (όχι αυτό της e-Greece, εδώ το αναφέρω με την κοινωνιολογική έννοια του όρου)

Τώρα, το αν αυτό καταστρέφει τη μοναδική μας κουλτούρα ή όχι, ε, εδώ θα διαφωνήσω. Ως επιχείρημα κολλάει θαυμάσια σε διάφορα καταστροφικά άρθρα ειδησιογραφικών μπλογκ που είναι γεμάτα από ανακρίβειες και υπερβολικές σειρήνες, αλλά στην πράξη θεωρώ ότι τα greeklish είναι κάτι σαν προέκταση της νεοελληνικής κουλτούρας μας: ημιμάθεια, ξενομανία, τζάμπα μούρη και τεμπελιά καθώς και εξάρσεις πανικού γιατί, μην ξεχνάμε, εμείς σαν λαός εφηύραμε το δράμα.


Α, και κάτι τελευταίο, το οποίο πρέπει οι πολέμιοι των greeklish να βάλετε καλά στο μυαλό σας: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΛ. Σκεφτείτε την τελευταία δεκαετία χαρακτήρες της ποπ κουλτούρας που ήταν υπέρμαχοι των Ελληνικών. Πχ τον Κατακουζινό από το γνωστό σήριαλ. Με το να μετέρχεστε τα ίδια επιχειρήματα με μία υπερσυντηριτική, αρτηριοσκληρωτική καρικατούρα... πιάσ' τ' αυγό και κούρευτο.

Ας πάρουμε ενδεικτικά τα επιχειρήματα υπέρ της Ελληνικής και της υποτιθέμενης ανωτερότητας της...

H lingua franca είναι, θέλουμε δε θέλουμε, τα bad english.
Για τα αρχαία Ελληνικά τώρα, ως ανώτερη γλώσσα, τα επιχειρήματα είναι τουλάχιστον φαιδρές σοφιστίες, κάτι που θα ήξεραν και οι συγγραφείς τους, αν αντί για το proktiko.gr διάβαζαν... Πλάτωνα.

Για αρχή, οι ξένοι μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά όπως εμείς μαθαίνουμε Λατινικά. Τα οποία μας είναι χρήσιμα όταν διαβάζουμε Αστερίξ ή βλέπουμε House. Η μόνη ανωτερότητα που έχουμε ως Ελληνές είναι ότι καταλαβαίνουμε επιστημονικούς όρους από τα συμφραζόμενα.

Σίγουρα το Φοινικικό αλφάβητο με πολυτονικό σύστημα έχει πολύ ξεκάθαρους κανόνες προφοράς και μπορεί να αποδόσει μεγάλο αριθμό ήχων, κάνοντάς το ιδανικό εργαλείο για γλωσσολόγους. Όμως τεράστια μερίδα των κατοίκων του πλανήτη αγνοεί τους χαρακτήρες, σε αντίθεση με τους Λατινικούς, για αυτό και έχουν επικρατήσει οι δεύτεροι με ειδικούς μορφολογικούς κανόνες που υποδηλώνουν την προφορά ΚΑΘΕ γλώσσας.
Παρεπιμπτόντως, τα Νέα Ελληνικά σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούν αυτούς τους κανόνες προφοράς - αν τους ακολουθούσαν το αποτέλεσμα θα ήταν μάλλον κωμικό.

Επίσης όταν μιλάμε για Αρχαία Ελληνικά, να μην ξεχνάμε ότι εννοούμε το τουρλουμπούκι που μάθαμε στο Γυμνάσιο/Λύκειο. Είναι αλήθεια πως η Αλεξανδρινή κοινή είναι μία γλώσσα την οποία και μπορείς να καταλάβεις εύκολα από τα συμφραζόμενα, επειδή είναι καλά δομημένη και πιστή στις ρίζες των λέξεων (o γλωσσολογικός όρος είναι fusional language). Το ίδιο ισχύει και για τη Βυζαντινή κοινή και τα Νέα Ελληνικά, αν πάμε όμως στα Κλασσικά ή Αρχαϊκά Ελληνικά χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα λόγω διαλέκτων και της "ποιητικής αδείας" των λυρικών-επικών-τραγικών ποιητών.
Αυτό σημαίνει ότι τα Αρχαία είναι "ανώτερα" μόνο ως μία γλώσσα-χωνευτήρι φτιαγμένη από φιλολόγους και όχι ως μία ζωντανή γλώσσα. Και σίγουρα όχι ανώτερη από πολλές άλλες παρόμοιες και πιο διαδεδομένες γλώσσες, όπως τα Λατινικά ή τα Γερμανικά, άρα ας ξεχάσουμε αυτό το μύθο μία και καλή.

Α, και μιας και το παραμύθι της Hellenic Quest ζει ακόμα, οποιαδήποτε ανθρώπινη γλώσσα είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να χρησιμοποιηθεί από υπολογιστή, αφού οι υπολογιστές λειτουργούν βάσει αλγορίθμων.
Αλγόριθμος είναι μία λογική ακολουθία δραστηριοτήτων για να λύσεις ένα πρόβλημα. Αν αυτός ο Αλγόριθμος γραφτει σε 0 και 1, Ελληνικά ή Σουαχίλι δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, αρκεί να είναι κατανοητός από τον συγγραφέα του και από τον αναγνώστη του.
Οι υπολογιστές, δυστυχώς, είναι χαζοί και καταλαβαίνουν μόνο το 0 και το 1. Για αυτό και υπάρχουν εξειδικευμένες γλώσσες όπως η Assembly ή η C++ που μεταφράζονται απευθείας σε 0 και 1 και που μπορεί και ένας εκπαιδευμένος άνθρωπος να καταλάβει καλύτερα.
Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με προγραμματισμό, ξέρει πόσο εκνευριστικό είναι ο υπολογιστής του να κάνει αλλά αντ' άλλων επειδή ξέχασε ένα κομμα ή μία αγκύλη, φανταστείτε λοιπόν έναν υπολογιστή να προσπαθεί να καταλάβει με το "απολύειν τον σύμπακτο εντός ολίγου" αν εννοούμε το cd-rom και πότε ακριβώς πρέπει να το βγάλει.
Αν πιστεύει κανείς το αντίθετο ας πάρει το PC του, να το βάψει μπλε και να το ρίξει στη θάλασσα...

Για να ανακεφαλαιώσουμε από όλο αυτό το κατεβατό (χωρίς εικόνες και λοιπές φλωριές) τα greeklish ως φαινόμενο πηγάζει από τις πιθηκιστηκές τάσεις του νεοέλληνα και την ανικανότητα της Ελληνικής κουλτούρας να γίνει προσιτή στη νεότερη γενιά.
Ως αντιπρόταση, για να μην βγάζουμε τα μάτια μας ka8e fra p 8 vlpoume grklsh να αναπροσαρμόσουμε την σχετική αρθρογραφία σε μία μορφή γραφής προσανατολισμένη στην ιντερνετική κουλτουρα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Γράφεις greeklish;
Ναι;
Μπράβο μαλάκα! Τώρα τράβα και ψόφα! Ότι και να νομίζες δεν είσαι κουλ.

Τζαστ σόου γιου νόου, γιουρ γκρηκλις ιζ ας λέημ ας μάι ενγκρηκ. K an dsklevsai n diavseis st @@ m.

Τι εννοείς όλα τα κουλ παιδιά γράφουν σε greeklish; Χεχ, ΕΙΜΑΙ ένα από τα κουλ παιδιά και γράφω στα Ελληνικά. Να σου το κάνω λιανά, είμαι 30, ασχολούμαι με ίντερνετ από τότε που δεν είχαμε DSL και γράφω στα Ελληνικά. Και το ίδιο κάνουν και όλοι οι φίλοι μου, που είναι και πιο 1337 και swag από την πάρτη σου και σε τρολλάραμε αδιαλείπτως όταν προσπαθούσες να βγάλεις γκόμενα στo grnet. Αν είσαι αρκετά μεγάλος να το θυμάσαι.

Για αρχή, είμαι 30, με πτυχίο και μάστερ, καλλιτέχνης, σεβαστός στο χώρο μου και ξέρω από ίντερνετ και από μουσική και από κόμιξ, με άλλα λόγια είμαι alpha geek, άρα αυτό που η χιπστεροκουλτούρα του σήμερα θεωρεί κουλ. Και, όταν πέφτω στα γκρηκλις σου, στο μυαλό μου ακούω κάτι τέτοιο: https://www.youtube.com/watch?v=fYGNYaILE8I Πολύ κουλ ε;

Να μη σου πω για τα σοκ που τρώω όταν είμαι Εξάρχεια/Ψυρρή/Γκάζι και πίνω το ποτό μου και έρχεσαι και μου λες λολ, γουτουφου, είσαι πολύ σουάγκ. Κάτι πεθαίνει μέσα μου και, όσο καλό γκομενάκι και να είσαι και όσα τουτόριαλ για ντιπ θροουτινγκ να έχεις γκουγκλάρει, στο κεφάλι μου πάντα θα ακούω "Εεεε ιπάρχουν πάρα πολά τα δρόμαινα" και θα ξενερώνω. Και ναι, εγώ και οι alpha geek φίλοι μου θα γελάμε με τα greeklish σου, ξέρεις γιατί; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΟΝΤΡΟΙ ΣΠΥΡΙΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΑΪ-ΑΡ-ΕΛ.

Και φυσικά ερχόμαστε στον αγαπημένο μου φασιστάκο του διαδικτύου, που πρέπει να νιώθει άβολα όταν ξέρει ότι μπορεί να είμαι αναρχοκομούνι του κερατά, αλλά η ταυτότητά μου γράφει Σπάρτη, έχω λευκό δέρμα και στρογγυλά μάτια και ξέρω να μιλάω και Ελληνικά.
Και πως, κάθε φορά που φωνάζει στο γιουτουμπ ΑΗΜΑ ΤΑΪΜΧ ΖΡΟΥΣΣ ΑΫΓΚΧ εγώ σηκώνομαι όρθιος και με ένα αντρίκιο δάκρυ συγκίνησης ακούω αυτό στο κεφάλι μου...
Μπράβο, μάθε Ελληνικά πρώτα και μετά μίλα μου, γιατί δε μιλάω ουρουκχάι.

Οπότε είναι απλό, μπορείς να μιλάς σαν καθυστερημένος ή σαν άνθρωπος.
Α, και κάτι τελευταίο: Graffhs anwr8wgraffa ke sta gryklhsh. ORNIO!!!