Mosia mangustelor

Day 3,087, 06:43 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Orasan Paul

Hristos a inviat!



Mentionez ca intreaga idee a acestui articol a fost "adaptata" dupa articolul Tinkutzei , pe care il gasiti aici. In caz ca nu l-ati citit inca , treceti pe acolo deoarece e un articol super bine realizat. 🙂

Bine ati venit in
MOSIA MANGUSTELOR



Totul a plecat de la un show difuzat cu ceva timp in urma pe National Geographic , intitulat "Mosia mangustelor" . Si da , s-a luat pe mine.

Poate va intrebati:

"Da' ce-s mangustele?"

Poi , mangustele sunt , si citez Wikipedia : "Mangustele este o denumire comună pentru cele 33-37 de specii de mamifere carnivore care alcătuiesc familia herpestidelor sau mangustelor răspândite în Africa, Asia și sudul Europei." .
Nu-asa-de-frumusenia asta e o mangusta:

Da , stiu . Eeew.

Eu v-am adunat aici pentru a va arata poze cu o alta specie de manguste , suricatele .
Urmeaza o serie de poze pe care eu va recomand sa le vedeti . Daca nu vreti , puteti incepe sa "scrollati" in gios.











🙂
Lovely

Ei bine , care-i faza cu suricatele astea?
Suricatele sunt cele de mai sus. E cea mai simpla definitie 😁 .

Suricatele traiesc in grupuri . Un grup de suricate constituie o colonie . O colonie de suricate isi gaseste un loc fain frumos prin Africa unde e mancare si apa si toate cele , si isi sapa un ditai sanctuar in pamant , ceea ce urmeaza sa le devina casa .
Colonia , ca oricare alt grup de animale , are o anumita ierarhie . Dintre toate femelele din colonia respectiva , o suricata devine dominanta. Femela dominanta este un fel Imparateasa Wu Zetian a Chinei , ea conduce totul . Femela dominanta isi alege unul dintre masculi , de regula , cel mai puternic , cu care se imperecheaza . Masculul care se imperecheaza cu femela dominanta devine masculul dominant . Chiar si asa , tot exemplarul feminin conduce colonia .
Cuplul dominant impreuna cu alte cupluri subordonate asigura perpetuarea coloniei . Suricatele coopereaza foarte strans , astfel ca in cazul in care o mama ramane fara lapte sau moare intre timp , celelalte femele vor alapta puii ei si ii vor proteja . O femela poate provoca femela dominanta pentru "coroana" . In astfel de lupte puii au foarte mult de suferit , sfarsind raniti sau chiar ucisi .
O colonie ocupa un anumit teritoriu , pazit cu rigurozitate . Norocul face ca intr-aceeasi regiune sa apara mai multe colonii . Si aici vine partea interesanta : razboaiele . O colonie de suricate vrea cel mai bun loc dintr-o zona , cu cat mai multa hrana si apa , care sa le permita sa perpetueze . Atunci cand acel loc e ocupat de alta colonie , apar luptele . Femela dominanta dintr-un clan organizeaza lupte si raiduri asupra altor clanuri , cu scopul de a ocupa "sanctuarul" pe care ceilalti l-au construit , alungand celalalt clan . Luptele respective sunt , de obicei , foarte sangeroase . Masculul dominant poarta rolul de general in astfel de lupte , iar tinta fiecarui clan e de a dobori (complet) cuplul dominant al celuilalt clan .
Atunci cand o colonie se hraneste una dintre suricate sta de paza . Aceasta se catara in locul cel mai inalt din zona si vegheaza intreg teritoriul , pe cand celelalte manguste cauta artopode , insecte sau serpi . Daca vreun pericol este intrezarit (suricate inamice) , mangusta-de-garda "latra" , iar celelalte manguste se intorc cat mai rapid acasa pentru a indeparta pericolul.
Daca vreti sa stiti mai multe , puteti sa ma intrebati sau sa va uitati pe internet la show-ul asta : "Meerkats Manor" .

*va rog sa scuzati orice greseala gramaticala deoarece am scris si eu pe graba 🙂*