Cum te afectează pe tine modificările aduse legilor justiției

Day 3,678, 08:01 Published in Romania Romania by C I P R I A N
Exemplul 1
om de afaceri, deschide restaurant în Cluj, îi ia o veșnicie să obțină autorizații de la Primărie, deși totul e în regulă. Ajunge la primar (să zicem că unul suspect de luare mită) într-un final, primarul îi cere 30.000 euro, să îi aducă în parcarea Primăriei la ora 19. Omul ii duce banii, dar cinstit de felul lui, depune plângere ulterior. Primarul îi cere iar bani. Cel ce se ocupă de caz decide organizarea unui flagrant. Ca atare îl sună pe primar și îl anunță că a început urmărirea penală, CĂ AȘA CERE LEGEA, SĂ ÎL ANUNȚE IMEDIAT. Primarul se gândește 10 secunde și decide să nu mai meargă să ia mita. Case closed.

Exemplul 2
Ai o fetita de cativa anisori, esti mandru de ea, e si frumusica. Se joaca cu copiii in fata blocului. Vine un cetatean si se masturbeaza in fata ei.
De acum, cetateanul nu va mai putea fi arestat preventiv!

Fetita de mai sus, a crescut, s-a facut adolescenta, cu toate complicatiile pe care le presupune asta. Este sedusa de un individ care profita de naivitatea si lipsa ei de experienta si o convinge sa faca sex cu el. Fata ta are 13 ani.
Acest individ nu va mai putea fi arestat.

Sora sau sotia ta, mama ta ori chiar fetita de mai sus va cadea victima a unei infractiuni. Poate cele descrise mai devreme, poate altele, si mai grave. Autorul este prins. Daca infractorul doreste va putea asista la orice act de urmarire penala efectuat, inclusiv la audierea victimei. Deci persoana draga tie, care si asa trece printr-o drama, va trebui sa dea din nou ochii cu agresorul ei in biroul procurorului ori politistului si eventual sa si raspunda intrebarilor lui.

Exemplul 3
In ancheta procurorul foloseste constatarea tehnico-stiintifica pentru o multime de situatii urgente: cand vrea sa descopere repede a cui este amprenta intr-o spargere de locuinta, cand vrea sa stabileasca daca suspectul furniza droguri sau o alta substanta, cand vrea sa afle care au fost cauzele unei morti suspecte.

Eliminarea constatarii tehnico-stiintifice dintre probele permise inseamna ca niciunul dintre aceste cazuri nu va putea fi facut repede.

Daca ai descoperi ca cineva ti-a furat din casa ai vrea sa astepti o luna sa afli cine a fost?

Daca ar deceda cineva apropiat ai vrea sa stii acum cauza sau mult mai tarziu?

Exemplul 4
Ioana este intr-o relatie abuziva de cativa ani. In fiecare zi este jignita si amenintata de partenerul ei si convinsa ca nu poate sa iasa din acest calvar. Intr-o zi lucrurile degenereaza si Ioana ajunge la spital in urma batailor.

Procurorul deschide o ancheta penala. Legea acum il obliga sa ia masuri pentru a proteja victima. Ioana este audiata cu privire la cele intamplate si incurajata sa spuna ce i s-a intamplat deoarece este in siguranta

Modificarile Codului de procedura penala dau posibilitatea suspectului de a fi prezent la audierea Ioanei. De maine Ioana va fi nevoita sa declare stiind ca agresorul este in fiecare moment in aceeasi camera!

Desi victimele trebuie protejate! Ne spune tot o Directiva! Iar drepturile suspectului erau aparate prin prezenta avocatului

La fel se poate intampla in cazul traficului de persoane, a victimelor violentei, in cazul gruparilor infractionale!

Tu ce ai spune daca persoana de care iti este frica te-ar privi in fiecare secunda din audiere?

Exemplul 5
Gigel este un functionar care ia mita la eliberarea fiecarui document. Gigel stie ca oricine vine la ghiseul lui are mare nevoie de actele emise si nu se ingrijoreaza ca nu va avea in continuare bani suplimentari.

Pentru ca Gigel nu e prost nu ia mita cu martori de fata. Gigel a aflat ca prin modificarile Codului de procedura penala ceea ce spune denuntatorul nu mai este asa important asa ca nu ii este foarte frica nici daca vreun cetatean s-ar duce sa povesteasca.

Gigel mai stie si ca va fi anuntat rapid daca exista o investigatie deoarece procurorii au acum obligatia sa il faca suspect imediat ce ii cunosc numele ca altfel vor munci degeaba.

Pana acum Gigel putea fi adus la instanta sau parchet fara sa fie citat inainte si se putea evita situatia in care Gigel pleaca in Maldive pana se prescrie fapta. Acum, pentru ca el comite “doar” niste infractiuni de coruptie magistratii trebuie sa il citeze si Gigel are timp sa faca ce vrea el.

Pe Gigel nici nu il mai poate aresta nimeni deoarece el nu fuge, nu distruge probe (doar isi cumpara diverse cu banii din mita) iar noile legi considera din start ca Gigel nu este asa periculos pentru societate incat sa poata fi arestat.
Cum Gigel nu e prost nu isi loveste mituitorii pentru a le lua banii (atunci ar fi arestat) doar ii pune in situatia de a nu avea alta varianta de a obtine actele necesare.

Gigel isi continua activitatea si ia mita de 10, 100, 500 de ori intr-o luna, in functie de cati cetateni se prezinta la ghiseu. Are o masina faina si cauta last minute pentru Bora Bora ca pana se termina ancheta si judecata se pot intampla multe. Poate se modifica si Codul penal si mita o sa fie contraventie.

Tu de cate ori te intalnesti cu replici ale lui Gigel?

Exemplul 6
Esti in oras cu baietii la o bere sau cu fetele la o apa cu lamaie.
La un moment dat observi ca iti lipseste telefonul de pe masa si te alarmezi. Te uiti in jur si multe alte persoane isi cauta telefoanele.
Depui o plangere penala, iar eu - procuror - iau imaginile video de acolo si il identific pe un barbat care aduna cu indemanare telefoane de pe mese.
Il chem la audiere si imi declara:,,sefu',n-am bani, dar n-am fost eo, nu ma ocup cu d'astea". La iesirea din birou imi zice ca o sa vina cu avocatul. Il intreb ,,de unde bani?" si imi face cu ochiul: ,,din munca cinstita". Rade si pleaca.

In Parlament s-a propus:
- sa nu fie posibila arestarea individului;
- sa nu constituie probe imaginile video.

Daca dispun cumva trimiterea in judecata a acestei persoane, eu voi raspunde cu bani adusi de acasa pt ca i-am incalcat drepturile, cu functia si chiar penal.

Desigur, acesta e un exemplu de zi cu zi, care te afecteaza direct, dar multe propuneri (unele adoptate deja) afecteaza direct cercetarea infractiunilor prin care scurg banii nostri in fiecare zi, de 28 de de ani.

Copiii noștri vor avea ce sa ne reproșeze.

Exemplul 7

Dorel, fratele lui Gigel, a ales să nu lucreze la stat. El deține un lanț de firme, în care figurează ca acționari cetateni străini care nu au fost niciodată în România, firme prin care alimentează piața neagră cu ce este nevoie: alcool, țigări, legume-fructe, medicamente.

În loc să plătească statului TVA Dorel alege să folosească multe facturi fictive și firmele, în mod miraculos, sunt mereu pe zero. Dorel este linistit deoarece are o vila cu piscina, o asigurare de sanatate privata in Viena, copiii la scoala în Elvetia și 5 masini de teren pentru care plateste impozit niste maruntis.

Dorel a văzut că în cazul lui Gigel procurorul a mai putut să facă câte un act sau două în speranța că va putea proba fapta așa că se bucură că, peste noapte, au mai apărut niște modificări la Codul de procedură penală.

Pentru că nu deține firmele pe numele lui Dorel stie ca acum trebuie să astepte un an de la inceperea anchetei si daca nimeni nu isi da seama ca procurorul este obligat să inchida dosarul (noul alin. de la art 305 C. proc. pen.). Aici până și Dorel este un pic îngrijorat ca nu isi da seama ce se intampla daca procurorii nu gasesc timp de un an autorul unei crime.

Dacă totuși există vreun procuror care il descopera pe Dorel si solicita o masura preventiva, Dorel stie ca cel mai rau lucru care i se poate intampla este sa fie arestat la domiciliu. (modificarea art 223 alin. (2) C. proc. pen. și art 218 C. proc. pen.)

Dorel este mandru de el ca si-a construit o vila cu cinematograf si teren de golf ca sa nu se plictiseasca. Asa poate sa stea acasa si sa fie la zi cu stirile si filmele, sa isi comande pizza, sa faca cumparaturi online, sa gaseasca o metoda sa faca afaceri de la distanta (poate se apuca de speculatii financiare ca a auzit despre bitcoin). Dorel stie ca timpul petrecut acasa, in arest la domiciliu, va fi scazut dintr-o eventuala pedeapsa deci este in castig.

În timp ce se uita la televizor, asteptand sa treaca perioada asta de ancheta, Dorel se amuza de modul cum a fost facuta perchezitia domiciliara. Ce baieti destepti au fost cei care au modificat codurile. (modificarea art 156 și urm C. proc. pen.)

Daca Dorel era anchetat in noiembrie 2017, procurorul putea sa caute singur chiar daca tu ii puneai la dispozitie o parte din acte, ca nu te credea pe cuvant ca nu ai altele. Procurorii astia nu sunt niciodata baieti de comitet, sa te lase in pace.

Acum are voie sa ia doar ce scrie expres in autorizatie. De unde sa stie procurorul ca tu ai un caiet in care ai trecut toate firmele si cine cui emite facturi fictive? Si toate numele fictive ale actionarilor.

In timp ce se gandeste cum sa faca un ghid de prelungire al anchetei in rem mai mult de un an, pe care il va detalia maine, Dorel mai scrie doua contestatii la masurile asiguratorii, că acum legea ii permite sa faca cate contestatii vrea și scrie plangerea penala impotriva procurorului care nu i-a dat inapoi un act ridicat de la perchezitie in 30 zile cum scrie in noul cod. Ca acum este infractiune.

Dorel este un personaj fictiv, in realitatea evazionistii poarta multe alte nume. Cu efectele evaziunii fiscale te intalnesti insa in fiecare zi, indirect, la scoala, la piata, la medic...