[TWOBALL] TOO' STRONK

Day 1,814, 06:36 Published in Romania Romania by codrincody
Prezentare Generala
India, oficial Republica India, este o țară din sudul Asiei. India se află pe locul 7 în ierarhia țărilor după suprafață, pe locul doi după numărul locuitorilor și este statul democratic cu cei mai mulți locuitori. India are o zonă de coastă cu o lungime de 7000 de km[3] și granițe cu Pakistan[notă] la vest, Nepal, Republica Populară Chineză și Bhutan la nord-est, și Bangladeș și Myanmar la est. În Oceanul Indian, ea este adiacentă cu națiunile insulare Sri Lanka, Maldive și Indonezia.

Cămin al civilizației hinduse a văii, centrul a importante drumuri comerciale și vaste imperii, India a jucat un rol major în istoria umanității. Religi precum Hinduismul, Sikhismul, Budismul și Jainismul își au originea în India, în timp ce Islamul și Creștinismul se bucură de o bogată tradiție aici. Colonizată ca parte a Imperiului Britanic în secolul nouăsprezece, India și-a câștigat independența în 1947 ca națiune unificată după un efort susținut depus în această direcție. Atât populația țării, cât și flora și fauna, aspectul geografic și sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din întreaga lume. De asemenea India este țara de origine a piperului.

Populatie:

1,220,800,359 (Iulie 2013) se afla pe locul al doilea dupa
China ca numar de locuitori. Rata de crestere a populatiei este de 1,24%
(estimat 2013). Rata natalitatii este de 20.24 nasteri/1,000 populatie (2013).
Populatia urbana este de 31.3% din total populatie. Speranta de viata este
67.48 ani din care femei 68,7 ani si barbati 66,38 ani.

Transport
Transportul in Republica India reprezinta o parte importanta in economia nationala. Cu o suprafaţă de 3 287 240 km² şi o populaţie estimată la 1 028 737 436 transportul în India este atât o necesitate cat si un avantaj. Odata cu liberalizarea economică din anii 1990, dezvoltarea infrastructurii de pe teritoriul ţării a progresat într-un ritm rapid, iar în prezent există o mare varietate de moduri de transport terestre, navale şi aeriene. Cu toate acestea, PIB-ul relativ scăzut al Indiei a însemnat faptul că accesul la aceste moduri de transport nu a fost uniform.
Doar aproximativ 10% din gospodăriile sunt proprietarii unei motociclete (aproximativ 102,873,744 de persoane). Autoturismele sunt detinute de catre cei instariti - în jur de 0,7% din gospodarii detin una in 2007 (în jur de 7201163 de persoane). Transportul public rămâne în continuare principalul mod de transport pentru majoritatea populaţiei iar sistemele de transport public ale Indiei sunt printre cele mai intens utilizate în lume.
În ciuda îmbunătăţirilor, mai multe aspecte ale transportului au inca probleme din cauza infrastructurii învechite şi a populaţiei în plin avânt iar cererea de infrastructura de transport şi servicii a fost în creştere cu aproximativ 10% pe an. Impozitele şi mita sunt comune între frontierele de stat, şi Transparency International estimează că soferii de camioane plătesc anual 5 miliarde dolari în mită.Cu toate că India are doar 1% din vehicule din lume, 8% din decesele in urma accidentelor de acest gen din lume sunt inregistrate aici.Oraşele din India sunt extrem de congestionate - viteza medie de autobuz este de 6-10 km / h în oras.Din cauza congestionarii drumurilor indiane, eficienţa consumului de combustibil al vehiculelor este, de asemenea, foarte scăzuta. Acest lucru creşte consumul total de combustibil al ţării pe lângă crearea de poluare uriaşă, deoarece motoarele nu mai functioneaza corespunzator la astfel de viteze mici. Reţeaua de cale ferată din India este cea mai lungă şi al patrulea sistem utilizat în lume. Creşterea comerţului internaţional al Indiei, pune presiune pe porturile din India. Aeroporturile suprasolicitate ale tarii au inceput sa obţina un makeover, odata cu lucrările de modernizare şi investiţiile mai mari în sectorul aviaţiei. În general transportul public suferă din cauza tehnologiilor invechite, managementul incompetent, corupţia, personalul, precum şi productivitatea scăzută Conform estimărilor recente ale Goldman Sachs, India, va trebui să-şi cheltuiasca 1.7 dolari trilioane USD la proiecte de infrastructură în următorul deceniu pentru a stimula creşterea economică din care 500 miliarde de dolari USD este înscrisă în buget pentru a fi cheltuite în timpul planului al unsprezecea de cinci ani.
Modalitati Traditionale:
Plimbari, lectică (Palanquins, de asemenea, cunoscut sub numele de palkis, a fost una dintre metodele de lux folosite de cei bogaţi şi nobili pentru călătorii.)
Căruţe Bullock şi trasurele de cai, biciclete, Ciclul ricşa, tramvaiele
Transportul feroviar
Serviciile de transport feroviar din India, introduse pentru prima oară în 1853, sunt furnizate de către statul- India, sub supravegherea Ministerului Cailor Ferate.
Căile Ferate indiene oferă un mod important de transport in India, care transportă peste 18 de milioane de pasageri şi mai mult de 2 milioane de tone de marfă pe zi, este una din cele mai mari si aglomerate retele de cale ferata din lume.
Pana in 1947, anul independenţei Indiei, au fost 42 sisteme de transport feroviar. În 1951 au fost nationalizate sistemele ca o singură unitate, devenind una dintre cele mai mari reţele din lume. Căile ferate indiene sunt divizate în saisprezece zone, care sunt în continuare sub-împărţite în şaizeci şi şapte divizii. Reţeaua feroviară traverseaza in lungime şi lăţime ţara, avand 6909 staţii pe o lungime totala de aproximativ 63,465 km (39,435 mi). Este cea mai mare unitate comerciala angajatoare, cu mai mult de 1.4 milioane de angajaţi. În ceea ce priveşte materialul rulant, IR detine peste 200.000 (transport de marfă) vagoane, 50.000 de autocare şi 8.000 locomotive. De asemenea, detine locomotive,transport cu autocarul şi facilităţi de producţie. Reteaua feroviara Kashmir ca marime a doua din lume şi prima etapă a fost finalizată în 2009.Au fost facute propuneri de introducere a cailor feroviare de mare viteza in India. O propunere a fost făcută pentru a construi o cale Maglev în oraşul Mumbai, conectându-l la Capitala Naţională New Delhi, precum şi alte părţi ale Maharashtra, sub formă de Maglev Mumbai. O altă propunere a fost făcută să se introducă o cale ferată de mare viteză în India, similara cu Shinkansen a Japoniei. În 1999, Konkan feroviar Corporation a introdus serviciul Roll on roll off (RORO) , un system rutier- feroviar unic, pe secţiunea dintre Kolad în Maharashtra şi Verna în Goa,care a fost prelungită până la Surathkal în Karnataka, în 2004. Serviciul RORO , primul de acest fel din India, a permis camioanelor sa fie transportate pe remorci flatbed. A fost extrem de popular, transportand circa 1,10,000 camioane
Internaţional
Legăturile feroviare între India şi ţările vecine nu sunt bine dezvoltate. Două trenuri operează în Pakistan - Express Samjhauta între Delhi şi Lahore, precum şi Express Thar între Jodhpur şi Karachi.Bangladesh este conectat printr-un tren bi-săptămânal, Express Maitree. Legăturile de cale ferată în Nepal exista - servicii de pasageri între Jaynagar şi Bijalpura, şi a serviciilor de transport de marfă între Raxaul şi Birganj.Nicio legătură feroviară nu există în prezent cu Myanmar, dar o linie de cale ferata va fi construita din Jiribam (în Manipur) catre Tamu prin Imphal şi Moreh. Construcţia acestei veriga lipsa, pe studiul de fezabilitate realizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin ritualuri Ltd, este estimat la costul L 2941 crore( echivalent cu 10 mil rupii). Legături feroviare cu Bhutan au fost propuse. Nu există legătură feroviară, fie cu China sau Sri Lanka.


Geografie[modificare | modificare sursă]
Articol principal: Geografia Indiei.


Relieful Indiei
Relief: India peninsulară este formată dintr-un podiș vechi, Podișul Dekkan, care este semideșert și mărginită de Gații de Vest și Gații de Est, sub 2.000 de metri (aceștia având aspectul de munți). Un alt podiș important este Podișul Thar (deșert). Tot în India se află Munții Himalaya (peste 8.000 de metri). Câmpii: Câmpia Indo-Gangetică. India continentală se situează sub sistemul himalayan.

Clima
Este predominant tropical-musonică.Configuratia geografica si geologica unica a Indiei ii influenteaza puternic climatul; acest lucru se manifesta in mare parte in regiunea himalayana in nord si in desertul Thar in nord-vest. Astfel clima Indiei este o alternanță de ierni reci și uscate (octombrie-martie), veri toride și uscate (aprilie-iunie) și anotimpuri musonice, cu ploi torențiale. Iarna temperaturile scad în multe zone către zero grade, în partea de sud vremea fiind mai blândă. Vara se pot înregistra până la 49° C; în sud nu este chiar așa de cald. Perioada toridă se încheie odată cu începutul anotimpului musonic, ploios, în luna iunie.

Hidrografia
Cuprinde sistemul Brahmaputra-lulu. Rețeaua hidrografică este influențată de cele trei mari unități de relief și climă. Principalele fluvii sunt Gange și afluentul său, Brahmaputra. Ambele cu izvoarele în Himalaya, se varsă în Golful Bengal printr-o imensă deltă comună. Au debite bogate, sunt navigabile și favorizează irigațiile. Râurile din Podișul Dekkan sunt mai scurte (cel mai lung fiind Godavari care nu depășește 1500 km) și au debite variabile.

Cultura si Industrie

ectorul industrial este foarte diversificat și include atât industria grea, cât și fabricarea unor produse de înaltă tehnologie. Principala regiune industrială se află în est, cu zăcăminte de cărbuni, minereu de fier și centre sidelurgice, centre industriale diverse; tot aici se află centrul industrial și urban Calcutta. Alte concentrări industriale sunt localizate la Mumbai, Bangalore, Madras, Delhi.

La nivel mondial, India este un important producător de cărbuni, minereu de fier, bauxită, diamante și sare. Este în creștere producția de petrol și gaze naturale. Industria prelucrătoare plasează India printre primele unsprezece țări ale lumii ca valoare a producției. Predomină încă ramurile tradiționale: textilă (îndeosebi prelucrarea bumbacului; locul 2 pe glob) și alimentară (este cel mai mare producător mondial de zahăr și unt). S-a afirmat puternic industria constructoare de mașini, care produce o gama variată: de la tractoare, locomotive și vapoare până la sateliți artificiali, India fiind una dintre puținele țări care au dezvoltat industria cosmică. India are și o puternică industrie cinematografică. Ocupă locul 2 pe glob în domeniu, după S.U.A., orașul Mumbai fiind supranumit „Hollywood-ul Indiei”.

Agricultura este de mare randament, fiind principala ocupație a populației. La unele produse agricole ocupă poziții foarte bune, cum ar fi vorba de grâu, orez și zahăr(locul 2 la fiecare pe glob), bumbac(locul 3), minereu de fier și soia(locul 5). În privința producției de ceai, ocupă 1 loc pe glob. Are, totodată, cel mai mare efectiv de bovine.

Însă, India se confruntă în drumul spre dezvoltare economică cu o rată a sărăciei mari și cu o corupție mare.

Fauna
Fauna
Fauna Indiei este cu totul remarcabilă prin diversitatea speciilor. Pe lângă leopardul zăpezilor, un animal intrat deja în legendă, unul dintre cele mai interesante animale de pe teritoriul indian este panda roşie. De asemenea, puteţi vedea în libertate şi antilope tibetane, oi sălbatice şi albastre, iaci, ţapi sălbatici şi ibex, iepuri de câmp, marmote, urşi negri şi bruni, tigri, cerbi, rinoceri, elefanţi, lupi, şacal şi gazele. În India trăiesc şi câteva specii de maimuţe, mai ales macaci şi languri. În deltele râurilor sunt păsări de baltă, raţe şi gâşte sălbatice, crocodili, în ape – diverse specii de peşti şi crustacee, crabi, în unele locuri chiar şi delfini. Pe teritoriul indian trăiesc 240 de specii de şerpi, dintre care 50 sunt otrăvitoare. Cele mai răspândite specii sunt cobra, pitonul, vipera Echis multisquamatus şi Vipera lui Russel.

Ca şi în cazul florei, fauna Indiei este extrem de ameninţată de modul în care localnicii înţeleg să se poarte faţă de natură şi de bogăţiile acesteia. În ultimul timp, în ciuda adoptării legii privind protecţia animalelor sălbatice, situaţia în acest domeniu s-a înrăutăţit simţitor. O lege similară a fost adoptată şi în cazul pădurilor, dar încercările de protecţie a naturii rămân în continuare fără nici un rezultat. Având în vedere enorma bogăţie de specii vegetale şi animale aflate astfel în pericol de exterminare, această situaţie constituie o pierdere enormă pentru întreaga planetă. India este una dintre cele douăsprezece ţări din lume, pe al căror teritoriu s-a constatat aşa-zisa „mega-diversitate” a florei şi faunei. În plus, India e şi singura ţară în care mai trăiesc două specii de feline extrem de ameninţate, şi anume leii şi tigrii. Tigrul este animalul-simbol naţional al ţării. Din păcate, braconajul intensiv a dus la o reducere semnificativă a numărului de exemplare. Cu acelaşi pericol se confruntă şi alte specii – rinocerii şi elefanţii. Organizaţiile de protecţie a naturii reproşează guvernului indian că alocă mult prea puţine fonduri pentru conservarea bogăţiei naturale a ţării, ceea ce nu permite o pază eficientă a rezervaţiilor, dotarea paznicilor şi nici o protecţie adecvată a speciilor de animale şi plante celor mai ameninţate. Suplimentarea fondurilor ar putea facilita şi o serie de rezultate palpabile în lupta împotriva comerţului ilegal specii vegetale şi animale rare sau cu părţi ale acestora – coarne, oase, piele sau carapace.

Vegetația

Vegetația reflectă marea etajare în altitudine a reliefului și diversitatea regimuli precipitațiilor:

pădurea tropicală deasă, în deosebi pe Coasta Malabar (vestul Peninsulei Indiene) și în extremitatea nord-estică (Assam);
pădurea de conifere (în Munții Himalaya);
savana (îndeosebi în Câmpia Gangelui);
stepa cu maracini (mai ales în Podișul Deccan);
vegetație deșertică (Deșertul Thoar).

Agricultura

Terenurile agricole ocupa 55,1% din suprafata tarii (cele arabile:cca.50% ); irigatii pe 43 mil. ha de teren.Agricultura concentreaza peste 60% din populatia activa si contribuie cu cca. 1/3 la PNB. India este al treilea mare producator de cereale din lume (211,52 mil.t.). In 1994 se cultivau: grau, orez, mei, porumb, sorg, orz, cartofi, seminte de in, fibre de canepa, rapita, ricin, soia, floarea-soarelui, trestie de zahar, seminte si fibre de bumbac, ceai, cafea, manioc, batate, arbori pentru cauciuc natural, arahide, iuta, chenaf, tutun, naut, nuci de cocos, copra. India este mare producatoare de legume: fasole uscata si verde, mazare uscata si verde, linte, tomate, usturoi, ceapa, conopida, varza. India este si unul dintre marii producatori de fructe: mere, nuci de acaju, papaya, banane, citrice, in special portocale si lamai, ananas, mango, vita de vie, castane.

Factori de poluare

Sfantul Toxic Gange-India
Pentru indianul obisnuit, fluviul Gange este sacru, pentru turistul strain este una dintre cele mai poluate ape din lume, care afecteaza peste 400 milioane de oameni. De unde? Pe malurile Gangelui isi are sediul cel mai mare producator de piele, la nivel mondial, iar substantele chimice dupa prelucrarea pieilor sunt deversate in fluviu. Apoi, dupa incinerarea mortilor, cenusa si oasele sunt aruncate tot in Gange. Acest lucru s-a intamplat si in trecut cu oameni ucisi de holera, iar astazi oamenii socotiti sfinti, (femeile insarcinate, oamenii ucisi de holera sau de muscatura de sarpe, copiii mai mici de 5 ani si saracii) – nu sunt incinerati, ci sunt lasati sa pluteasca pe ape pana la descompunere. In orasul sfant Varanasi, apele raului Gange, care masoara 6,4 km latime la terasele pentru scaldat, sunt o “supa maro de excremente si afluenti industriali, spun reprezentantii internationali care au cercetat nivelul de poluare din fluviu. “Apa de aici contine 60.000 bacterii coliforme fecale la 100 ml, de 120 de ori peste limita oficiala de 500 coliformi fecali/100 ml. La aceasta concentratie, scaldatul in apa raului este riscant”, se arata intr-un studiu publicat in „The Economist”, privind poluarea din India. Ce s-a facut pentru curatarea raului? Putin, ar spune unii, dat fiind faptul ca situatia e cam aceeasi de ani buni. Incercari au existat: intre anii 1985-2000 s-a initiat Planul de Actiune Ganga, menit sa curete fluviul, dar intr-un final acest plan a fost descrise drept “un esec”. La sfarsitul anului 2009, Banca Mondiala a convenit sa acorde Indiei un imprumut de 1 miliard de dolari pentru a curata fluviul, costul intregii operatiuni fiind estimat la 1,5 miliarde dolari. Peste toate acestea se suprapune imaginea a milioane de oameni saraci care folosesc zilnic apa fluviului pentru a se imbaia, pentru a spala rufele sau pentru a gati.

Factori de protectia a mediului

Factorul uman aflat în expansiune în ultimele decenii a pus în pericol flora și fauna sălbatică din India. Pentru a contracara fenomentul, s-a extins sistemul de parcuri naționale și arii protejate, înființat în 1935. În 1972, India a adoptat Legea Protecției Plantelor și Animalelor Sălbatice[19] și a întreprins Proiectul Tigrul pentru a proteja specii aflate în pericol; Legea Conservării Pădurilor a fost adoptată în 1980 și amendată în 1988.[20] India găzduiește peste cinci sute de sanctuare pentru specii sălbatice și treisprezece rezervații ale biosferei,[21] dintre care patru fac parte din Rețeaua Mondială de Rezervații ale Biosferei; douăzeci și cinci de zone mlăștinoase sunt înregistrate în cadrul convenției Ramsar.[22]