ΕΘΝΙSΜOS Ή ΕΘΝΙKISMOS?

Day 2,071, 06:27 Published in Greece Greece by Lakis Gavalas

Καλησπέρα στην ελληνική κοινότητα,


Σημείωση: Το παρόν άρθρο δεν έχει μόνο RL στόχο οπότε παρακαλώ να μην πέσει. Αφορά και την εντός παιχνιδιού e-ζωή, μιας και οι δύο όροι που θα αναλυθούν συναντώνται και εδώ μέσα.

Σήμερα διάφορες σκέψεις μου ήρθαν διαβάζοντας ένα δοκιμιακό κείμενο. Από ένα μέρος του μυαλού μου ξετρύπωσαν οι όροι εθνισμός και εθνικισμός. Πολλοί από εσάς γνωρίζετε ποιά η διαφορά μεταξύ τους. Μερικοί όμως ίσως να μην ξέρουν ή να μην θέλουν να ξέρουν. Γι' αυτό είπα μιας και δεν έχω κάτι άλλο να κάνω να γράψω ένα άρθρο αναλύοντας τους δύο όρους.

Εθνισμός: Όρος που πλάστηκε από το ουσιαστικό έθνος στις αρχές του 19ου αιώνα. Δηλώνει τον αγνό πατριωτισμό, τη φιλοπατρία, τη συνείδηση ότι ανήκουμε σε κάποιο έθνος και μαζί το πατριωτικό αίσθημα που εκπηγάζει από αυτή τη συνείδηση. Γνώρισμά του βασικό είναι η προσήλωση στα ιδεώδη ενός έθνους, χωρίς, ωστόσο, να περιφρονούνται ως υποδεέστερα τα άλλα έθνη. Δεν παρουσιάζει επεκτατικές τάσεις. Πρόκειται για αντίληψη που διακρίνεται από ευγένεια και υγεία κοινωνική. Δε διαιρεί τους λαούς, αλλά τους ενώνει.

Εθνικισμός: Προέρχεται από το όνομα εθνικός, το οποίο ανάμεσα στις άλλες σημασίες είχε αποκτήσει, από την αρχαιότητα ακόμα, και τη σημασία του ειδωλολάτρη. Εθνικοί ονομάστηκαν κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους οι ειδωλολάτρες, και μάλιστα οι Έλληνες. Στην Παλαιά Διαθήκη εθνικοί λέγονταν όσοι ανήκαν στα έθνη, ήταν δηλαδή οι άλλοι λαοί της γης εκτός από το λαό του Ισραήλ, ο οποίος διεκδικούσε για τον εαυτό του τον "έναν και αληθινό Θεό". Η ηθελημένη αυτή διάκριση συσπείρωνε τους Εβραίους. Από τη φύση του, επομένως, ο εθνικισμός έφερε φορτίο αρνητικό: σήμα θρησκευτικού φανατισμού.

Σήμερα ο όρος εθνικισμός σημαίνει την παθολογική προσήλωση στο έθνος και στα εθνικά ιδεώδη και όταν ακόμα αυτά πραγματώνονται σε βάρος των άλλων εθνών. Χωρίζει, έτσι, τα έθνη σε ανώτερα και κατώτερα και δηλώνει τις επεκτατικές προθέσεις. Ωστόσο ο εθνικισμός με την υποχώρηση του εθνισμού φορτίστηκε και θετικά. Πάντως, μετά τη δεκαετία του 1980, ύστερα από την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων και την ανανέωση των κάθε είδους εθνικισμών που συγκλόνισαν και συγκλονίζουν τον κόσμο, επανέρχεται ο όρος εθνισμός, για να δηλώσει τον αγνό πατριωτισμό. Ανακτά ο εθνισμός το χαμένο έδαφος, ενώ ο εθνικισμός περιορίζεται στην πρώτη του σημασία, την αρνητική: δηλώνει τις επεκτατικές βλέψεις και τάσεις. Συνώνυμος του εθνικισμού είναι ο σοβινισμός. Δηλώνει και αυτός το φανατικό πατριωτισμό, ο οποίος συνοδεύεται από βλέψεις και τάσεις επεκτατικές. Ο όρος πλάστηκε από το όνομα του Γάλλου εθνικιστή N.Chauvin, ο οποίος έζησε κατά την εποχή του Μ.Ναπολέοντα.

Αυτά λοιπόν για σήμερα. Για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγάλοι. Σαν Έλληνες λοιπόν, ξεχωρίστε στο μυαλό σας ο καθένας ξεχωριστά τι είναι καλύτερο. Ο αγνός πατριωτισμός ή ο φανατισμός εις βάρος των άλλων λαών, ο ρατσισμός με λίγα λόγια?

ΥΓ. Μην εκλάβετε το άρθρο ως επιθετικό. Ο σκοπός του είναι διδακτικός, υπενθυμιστικός και στόχο έχει να ταρακουνήσει κάποια μυαλά μήπως αλλάξουν γνώμη για κάποια πράγματα.

Μετά τιμής,
Kataskopos21