[Dışişleri] Bülten

Day 2,014, 23:44 Published in Turkey Turkey by Tjutg Simzb


Merhaba,

Haftalık olarak yayınladığımız bültenimizle karşınızdayız. Ülkelere özel olarak değinmeden önce, hem ülkenin yeni dünya düzenindeki yeri ile ilgili bir kaç bilgi paylaşmak, hem de geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmelere dair genel bir değerlendirme yapmak istiyoruz.



Ülkenin Geleceği:

Dönem başında bildiğiniz üzere hükümet olarak bakış açımız dost bildiğimiz ülkelerle, Türkiye’nin önderliğinde yeni bir ittifak kurmaktı. Halkımızdan da bu konuda yüksek oranda destek alınca, çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Ancak gelmiş olduğumuz noktada, mevcut dünya konjonktüründe, Türkiye’nin de içine sinerek katılacağı yeni bir ittifak oluşumunun şu an için ne yazık ki çok mümkün olmadığını görmekteyiz.

Bizimle yeni bir ittifak içinde bulunmak isteyenler daha çok eski EDEN’in şu an TWO’ya karşı savaşan ülkeleriydi. Bizim ise bildiğiniz gibi şu an için bakış açımız CoT’a karşı savaşarak, İran, Arabistan ve Mısır’ı CoT işgalinden kurtarmak ve buradaki bonuslara kendimiz yerleşmek üzerine, sonrasında da yine bir CoT üyesi olan Rusya’yı cezalandırmamız gerekiyor. Dolayısı ile bu ülkeler ile bir ittifak girişimine sıcak bakmadık.

Arjantin, Yunanistan gibi yeni bir ittifak kurma amacında olduğumuz ülkeler ise, daha önce söylediğimiz gibi bizim kadar istekli gözükmediler. Her iki ülkenin de güçlü bir ittifak ile yola devam etmek istediğini, yeni ittifak gibi bir maceraya şu an için çok hazırlıklı olmadıklarını gördük. Yeni bir ittifakın CoT ve TWO’yu tekrar birleştirebileceği gibi haklı eleştirileri de oldu. Şu an için bakış açımızın bu ülkeleri içlerine sinmeyen bir ittifaka zorlamak olmadığını bildirmek isterim.

Bu arada halkımızdan TWO’ya katılma gibi isteklerin geldiğini görüyoruz. Şunun altını bir kez daha çizmek istiyorum ki, ne TWO ne de CoT’a girme gibi bir düşüncemiz bulunmamaktadır. CoT’a karşı zaten savaşıyoruz, TWO’da ise bizim sevmediğimiz ülkeler bulunduğu gibi, bizi sevmeyen de bir çok ülke mevcut. Bugün TWO’da Türkiye’nin üyeliği için bir oylama olsa veto edecek en az 3-4 ülke bulunuyor. Daha önce de söylediğim gibi, Türkiye’yi yine bir ittifak kapısında aylarca üyelik için bekletmeye, hem de bunu TWO gibi bir ittifak için yapmaya hiç niyetimiz yok.

Biz dost bildiğimiz ülkelerle yola devam etmeye ve kendimize yakın gördüğümüz ülkelerle de yeni dostluklar kurmaya devam edeceğiz. Doğru adımlar attığımız sürece, bu süreçten zararla çıkmamız mümkün görünmemektedir.



Genel Değerlendirme:

Uzundur beklenen CoT - TWO savaşı nihayet başladı diyebiliriz. ABD’nin Sırbistan’a NE yasası vermesiyle birlikte, iki ittifak arasındaki dolaylı yoldan yaşanan soğuk savaş yerini ciddi bir savaş ortamına bırakacak. Yeni bir dünya savaşının patlak verecek olması artık kaçınılmaz bir hal aldı, önümüzdeki hafta içinde CoT ve TWO ülkeleri arasında karşılıklı NE yasaları görebiliriz.

Büyük savaş yaklaşıyorken biz de FYR Makedonya’ya tekrar NE yasası vererek yarım bıraktığımız işi tamamlamaya çalışacağız. İran’ın temizlenmesinden sonra sırada Arabistan var ve bu sefer İran’da direkt olarak bu savaşın içine dahil olacak.

Bu arada halkımızın yorumunu beklediğimiz önemli bir konu var, FYR Makedonya karşısında çok büyük tanklamalar yaparak ve paralar harcayarak cepheleri kazandık. Bu tarz bir para harcamasına çok uzun bir süre dayanmamız mümkün değil, ki daha şimdiden hükümet ve halk olarak MB ve MSB’ye bir çok bağış yaptık. Önümüzdeki süreçte daha az harcama yapabilmek ve elimizi güçlendirmek için kendimize yeni dostlar edinmeyi ve MPP sayımızı arttırmayı düşünüyoruz. Bu yeni süreçte yanımızda görmek istediğiniz ülkeleri yorum olarak bu makale altında paylaşabilirseniz seviniriz.



AB😨
ABD zorlu bir meclis seçimi geçirdi, uzun bir süre sonra ilk kez seçime giren 5 partiden 2’si PTO’landı. ABD, meclisini olabildiğince çok PTO’lardan korumak için seçim boyunca tüm dünyadan bir çok oyuncuyu vatandaşı yaptı ve oy kullandırdı. Bu durum ülke içinde büyük bir çalkalanmaya neden oldu ve çok uzun süredir tartışılan Sırbistan’a NE verme durumu gerçeklik kazandı. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan bu savaşın dünyada ne gibi değişikliklere yol açacağını izlemeye devam edeceğiz.

Sırbistan:
Sırbistan’daki ülke içi karışıklık, ülkenin dış siyasetine de etki etmeye başladı. TWO HQ ile sorunlar yaşayan mevcut Sırp hükümeti, tüm TWO kanallarından temsilcilerini çekmiş durumda. Olayların bu noktaya gelmesinde bir çok sebep bulunsa da, en büyük sebebin TWO HQ’da bulunan Sırpların mevcut hükümet ile zıt görüşlere sahip olmasının olduğunu söyleyebiliriz. FYR Makedonya ile olan bağları yüzünden Yunan’ın TWO’ya girmesini engelleyen mevcut hükümetin, ABD savaşı sırasında yine bu tutumunu sergileyip sergilemeyeceği ise merak konusu.

Polonya:
Polonya, geçtiğimiz günlere İspanya ve Şili ile bir dostluk anlaşması imzaladı. Bu anlaşmanın dönem başında planlandığı ancak resmi imzaların bugünlere kaldığı söyleniyor. Planın arkasında Arjantin’i sevmeyen ve TWO’ya katılmasını istemeyen İspanya’nın yattığını söyleyebiliriz. Polonya bu anlaşmanın imzalanmasından sonra Şili’ye MPP gönderdi, ancak aynı anda FYR Makedonya’ya karşı da savaşıyor olmalarından dolayı, Şili’nin bu MPP’yi kabul etmesi düşük bir olasılık olarak gözüküyor.

Romanya:
TWO saflarına katılmaya çalışan Romanya diplomatik açıdan zor günler yaşıyor. Polonya hükümetinin açık açık Romanya’yı arkadaş olarak görmediğini açıklamasının üstüne, Sırp hükümetinin de Bulgarlar’ı dost olarak gördüğünü ve Romanya ile MPP yenilemek için Bulgarlar ile aralarını düzeltmelerinin gerektiğini söylediği loglar dünya basınına sızdı. TWO’nun en büyük iki gücü ile araları limoni olan Romanya’nın önümüzdeki dönemde atacağı adımları izlemeye devam edeceğiz.

İran:
Karşılıklı olarak barış yasaları verdiğimiz İran ile koordinasyonumuz devam ediyor. FYR Makedonya’nın İran’dan çıkartılmasının sonrasında, planın ikinci aşaması olan Arabistan’ın temizlenmesi kısmına geçildi. Daha hızlı ilerleyebilmek için bu aşamada İran’da aktif olarak savaşlara katılacak, bu sebeple hem FYR Makedonya’ya NE verdiler, hem de bir çok yeni MPP imzalıyorlar.



Bültenin hazırlanmasında emeği geçen tüm dış işleri ekibine teşekkür ediyorum. Lütfen görüş ve önerilerinizi eklemekten çekinmeyiniz.

Saygılarımla,

Dışişleri Bakanı
Tjutg Simzb