Angajatorii , efectul banilor in politica si efectele sociale ale crizei

Day 1,941, 01:57 Published in Romania USA by 2503830

In articolul anterior am urmarit cum clasa muncitoare a fost calcata in picioare de scaderea veniturilor si a schimbarilor socio-economice din ultima parte a sec XX.
Sa aruncam o privire si asupra angajatorilor acum. Daca ati fost intristati, enervati sau de-a dreptul furiosi la articolul de mai inainte, aveti sansa sa zambiti:
Perioada din 1970 pana in 2007 a fost cea mai buna perioada din istoria capitalismului global - fara nici o indoiala !
Spuneam ca pana in 1970 salariile au tinut pasul cu cresterea productivittii - marele factor determinant fiind lipsa fortei de munca si inconsecinta nevoia atragerii si mentinerii acesteia cu remunerari considerabile.
Cand in 1970 cresterea salariilor s-a oprit, productivitatea a continuat sa creasca - nu e greu de inteles ca surplusul acumulat s-a materializat in PROFITURI.
Incepand din 1970 avem era "bonusurilor" si salariilor de milioane de dolari.Pt ca angajatorii nu au inteles ca de fapt sursa profiturilor lor e lipsa cresterii salariilor.
Au preferat explicatia:
"Suntem genii intreprinzatori ! Normal ca trebuie sa fim platiti zeci, SUTE de milioane de dolari pt abilitatile noastre grozave !"

Erau inundati cu bani. Asa ca atunci cand clasa muncitoare a intrat pe credit ( tineti minte ca am explicat de ce in articolul anterior ) magnatii ce acumulasera sume uriase de bani s-au grabit sa ii imprumute.
Era ca un vis pt ei, Nirvana !
In loc sa platesti angajatilor mai multi bani pt munca lor, le dai un imprumut, pe care trebuie sa ti-l RETURNEZE, cu DOBANDA !
Raiul pe pamant, nu alta.

Si totusi nu a foast destul, faptul ca salariile nu au crescut nu a fost destul.
Pt a scade costurile de productie au inceput sa isi foloseasca profiturile uriase sa mute fabrici in China, India, facand problema si mai acuta.E foarte omplicat si constisitor sa muti o fabrica peste mari si tari - dar au putut pentru faptul ca aveau profituri URIASE si motivatia era enorma.

NOTA: Articole prin presa citeaza presedinti de companii care deja se arata nemultumiti de "salariile prea mari in China" si se gandesc sa se mute in Africa.
Cu alte cuvinte chinezii nu mai vor sa fie sclavi - e timpul sa ne mutam. Frumos...
Cand nu au mai avut ce face cu banii, au inceput sa ii investeasca in bursa. Unii dintre voi ati auzit probabil despre acele "derivatives" - instrumente financiare fara acoperire.
Intr-un cuvant, simple pariuri avand bursa drept casino-ul lor.
Piata derivatelor era estimata in 2007 la cateva - asezati-va pe scaun - TRILIOANE de dolari.
Bursa era locul de joaca pt acesti super miliardari. Si acest joc frenetic a cauzat primul crash - cel al bursei ( 2000 ). Dar lumea nu a simtit nimic, caci nebunia s-a mutat catre urmatorul obiectiv: IMOBILIARE.
Deodata toata lumea a inebunit si a inceput sa bage milioane de dolari in case, case cu piscina, casa la tara, casa la munte si la mare si la...
Cel mai elocvent exemplu de acest fel, o gramada de constructori si industriasi bogati au aruncat MILIARDE de dolari in mijlocul desertului sa construiasca un oras de la zero.
Acel loc se cheama DUBAI.
Si pe data de septembrie 2009, seicul ( nu stiu cum ca astia au nume ciudate oricum ) a anuntat ca "nu sunt bani pt achitarea datoriei de 600 de milioane dolari".
Asa ca orasul sta acolo in desert si pierde bani cu fiecare secunda si acumuleaza datorii ( dobanda nu doarme ).

Un alt lucru care cresterea profiturilor l-a adus dp sine a fost implicarea banilor in politica.
Pe masura ce clasa muncitoare se retragea din viata politica ( din cauza problemelor destule cauzate de lipsa banilor ) un numar mic de super-bogati au profitat si si-au impus punctul de vedere in politica.
In SUA este legal sa faci "lobby" pt anumite cauze, iar puterea unui lobby depinde cati bani sunt varsati pentru atingerea acestui obiectiv.
Si este important pt ca implicarea banilor in politica a permis intai ocolirea regulamentelor, si apoi, pe masura ce au crescut in influenta indutriasii, inlaturarea lor cu totul.
Unul din acele regulamente este acel numit Glass–Steagall Act, intrat in vigoare in 1933 ca urmare a Marii Crize economice din 1929.
Pe scurt actul respectiv impartea bancile in banci de economii si banci de investitii.
Pentru ca bancherii se dovedisera a fi atat de incompetenti incat cauzasera criza statul a intervenit si a interzis bancilor ce detineau economiile populatiei sa se angajeze in activitati speculative pe piata.
Logica era, daca cumva investitiile tale nu dau rezultate atunci cei afectati vor fi toti deponenti tai, pe care tocmai i-ai ruinat!
Acest act si multe altele au inceput sa fie 'demontate' de catre banci incetul cu incetul, pana cand in perioada 1990-2000 au resit sa inlature aproape toate mijloacele de control impuse de administratia Roosevelt pt a impiedica o noua criza.
Banii in politica sunt si motivul pt care nimic din ce d-nul Obama ( poate ) ca ar vrea sa faca...nu se face.
Legile lor trebuie trecute prin congres - iar congresul este jumatate republican - chestie importanta dp cum o sa vedem in urmatorul articol.

Dar, problemele nu sunt doar financiare - desi la inceput asa a parut.
Criza aceasta s-a extins pe asa o perioada lunga de timp incat apare o alta problema - cea sociala.
Corporatiile si cei super bogati au o temere:
pe masura ce o criza se adanceste, din ce in ce mai multi oameni sufera;
pe masura ce sufera vor deveni furiosi si vor cauta 'ceva' sau 'cineva' asupra caruia sa isi canalizeze furia si frustrarile.
Exista riscul ca populatia sa observe ca sistemul nu functioneaza pt ei, ci doar pt o mana de oameni si sa decida "vrem alt sistem!".
Sau, alternativa, sa dea vina pe: IMIGRANTI...sau cei de alta culoare, sau mafia bancilor.
Curentul de extrema drepta care strabate Europa de la inceputul crizei reflecta acea viziune.
Grecia - tara de bastina a democratiei se confrunta cu o renastere a tendintelor neo-naziste in forma "Rasaritului de Aur" ( partid xenofob, anti-semit si rasist ).

Pana si sigla aminteste de steagul Germaniei post 1940:

Si Grecia nu e singura afectata.
Marea Britanie in forma celor doua grupari: BNP ( British National Party ) si EDL ( English Defense League ) - ultima fiind chiar subiectul discutiilor ilare cauzate de unul din membrii lor ce prezinta o grava lipsa de educatie sau avansata stare de ebrietate :
http://www.youtube.com/watch?v=PL1jDcAHkc8
Si desi clipul a fost urmat de o multime de parodii similare adevarata problema nu trebuie sa fie negata - lumea cauta pe cineva pe care sa dea vina. Si numarul lor creste pe zi ce trece.
Organizatiile extremiste s-au prins de ceva vreme ca viitorul se afla in facebook, youtube si alte asemenea platforme sociale capabile sa raspandeasca propaganda lor otravita fara prea multe costuri - si aparent - fara prea multe repercursiuni din partea autoritatilor.
Exemplu: in Germania este interzisa afisarea, desenarea, etc a simbolurilor neo-naziste.
Si totusi miscarile de extrema dreapta din acea tara au folosit youtube pt a isi face "reclama". Cand guvernul german a cerut acele clipuri sa fie date jos, firma google a raspuns ca ei adera la legile SUA ( primul amendament mai exact ) nu cele germane - asa ca clipurile respective sunt bine mersi si acum.
Si povestea e peste tot:
Asutria, Franta ( acel Front National cu Marie le Pen ), Geert Wilders in Olanda ( care plange cu lacrimi de crocodil cum imigrantii straini fura locurile de munca olandeze - dar uita sa mentioneze olandezi stabiliti in tari straine - PRECUM SI ROMANIA ! ), Ungaria ( a carei coalitie Fidesz are tendinte iredentiste alimentate de cresterea curentului ultra-nationalist din acea tara, "Magyar Garda" ( grup cu vadite atitudini xenofobe), si, in final, autohtonii nostrii, Noua Dreapta - care desi pasnici deocamdata sunt acelasi material.
Cat despre raspunsul fortelor de stanga - acesta ar putea fi catalogat ca "inexistent". Raspunsul UE a fost penibil si arata efectele unei lipse de integrari serioase a structurilor europene in tarile membre.
Ungaria de exemplu tot este "amenintata" cu retragerea dreptului de vot in cadrul parlamentului european - asta e considerata "solutia nucleara" , cea mai mare pedeapsa aplicabila de UE unui stat naravas.

In concluzie, lumea ar trebui sa se uite foarte atent la Grecia in urmatorii ani, cursul ei va fi cursul Europei si apoi al SUA pentru urmatorii ani daca nu se iau masuri. Si deocamdata nu se vrea luarea masurilor - bogatii o duc bine, cei ce sufera suntem noi cei de rand, asa ca daca aceasta criza mai dureaza inca 10 ani, asa sa fie !
Ei o duc bine si acum.

In urmatorul articol:
"Criticii capitalismului, capitalismul de stat si cum s-a rezolvat prima criza economica a lumii".