Mijmeringen van een Strateeg (IV) -mercs-

Day 2,052, 13:36 Published in Netherlands Finland by Walhallah


We zijn aangekomen bij het derde punt dat ik wil behandelen, de huurling.

Timing / Mailing / Schema / Mercs / Budget

De huurling is een oud fenomeen. Zelfs in de Griekse oudheid komt het al voor, maar in en na de middeleeuwen komt het goed tot wasdom. Ook in dit spel spelen huurlingen, ook wel 'mercs' genoemd, een rol.

Zoals eerder betoogd hebben we knelpunten rondom elementaire militaire slagkracht, met name in divisie 4. Dit kan voor een deel worden opgelost. Het inhuren van mercs kan een deel van de oplossing zijn. Ik zeg kan, want er zitten haken en ogen aan die we goed zullen moeten afwegen.

Allereerst wil ik een wellicht wat verassend onderscheid aanbrengen:

Betaalde 'mercs', en
Onbetaalde 'mercs'

Onbetaalde mercs
Laat ik eens beginnen met de onbetaalde variant. Wie zijn deze lui en wat kunnen wij er mee. Om te beginnen zijn er natuurlijk onze vrienden en bondgenoten. Maar die wilde ik even niet scharen onder de toch wat pejoratieve term huurling. Het onderscheid zit hem in de motivatie. Een vriend of bondgenoot vecht voor jou, een huurling voor geld of faam en net zo lief voor de tegenstander. Er zijn natuurlijk altijd een paar rondreizende strijders die het prettig vinden een paar kills te doen in een battle, misschien scoren ze er wat xp of rank punten mee, misschien zit hun storage te vol of misschien zijn ze verveeld. Maar die bedoel ik niet. Ik bedoel dat groepje strijders die ogenschijnlijk je tegenstanders zijn maar die ineens damage aan onze kant komen doen. Dat zijn vaak BH jagers, die denken dat ze voor een koopje die BH kunnen pakken. Daar moeten we er véél van hebben. Want:
1) ze zijn gratis
2) ze doen die damage niet aan de andere kant
Het is alleen wel zaak dat we hun inzet maximaliseren. Maar hoe doen we dat? Om te beginnen doen we dat door onze eigen damage uit te stellen tot het aller aller laatste moment. Hoe langer we wachten, hoe meer mensen zich gaan verdringen voor het BH goud aan onze kant. Zolang de muur niet door het midden dreigt te gaan kan die damage aardig oplopen.
Eigenlijk is het zaak, met het zweet in de handen te wachten totdat die bron van damage is uitgemaxt. Een nevenvoordeel van dit spannende wachtproces is dat de tegenstander in slaap wordt gesust. Hij zou kunnen denken dat de battle al binnen is en dat meer damage niet meer nodig is. Dan komen de gratis mercs bij ons damage doen en DAT is het moment om met één grote knal de muur door te drukken. Het laatste moment daarvoor is 120 minuten + (onze eerdere score/60). Na de 120ste minuut verdien je 60 punten per minuut en kan je in 30 minuten dus nog 1800 punten verdienen. Dit vereist zéér hoge graad van koelbloedigheid en optimale coordinatie. Laat ze die damage maar doen, zolang wij voldoende achter de hand houden om het echt te beslissen. Als we het gebruik van onbetaalde mercs kunnen optimaliseren is dat één steentje van het gehele bouwwerk dat overwinning heet.




Betaalde mercs
De betaalde huurling vereist minder koelbloedigheid, en daar hebben we meer controle over. Betaalde huurlingen melden zich vaak in de supply channels van de strijdende partijen. Ze bieden dan aan damage te doen in ruil voor moving costs, voor supplies of pay-per-damage. Deze opties moeten we overwegen. MoD dient mijns inziens een lijst aan te leggen van huurlingen die in het verleden voor ons hebben gevochten. (in ons geval met name ter ondersteuning van D4). Voorafgaand aan een battle dienen die huurlingen ingeseind te worden. Daarmee voorkomen we tevens dat ze zich aan de andere kant aanbieden. Onze onbetaalde huurlingen worden hier doorgaans (gezien de damage) niet door afgeschrikt want betaalde mercs gaan niet voor de BH. En onze staartdamage wordt groter.
MoD dient een budget te krijgen om alles te doen wat nodig is (binnen het budget) om een campaign te winnen. Als dat pay-per-damage vereist, of moving costs, dan moet dat overwogen worden.

In essentie ziet de inzet van mercs er dan globaal als volgt uit (uiteraard naar de discretie van Het Ministerie die de battle coordineert)