Demokratik Diktatorluk Doktrini (DDD) ve Anayasa Taslagi

Day 2,712, 05:46 Published in Turkey Turkey by Walpole

eTr’deki sistem sorununun kokeni cok eskilere dayaniyor. Bir turlu cozulemeyen, surekli basimizi agritan bir problem bu.

Sorunun temeli belli: TEMSILIYET ADALETSIZLIGI ve bunun otomatik sonucu olarak ortaya cikan MESRUIYET ACIGI

eTr kamuoyunun egilimleri, tercihleri ve istekleri ne yazik ki baskanlarin seciminde, hukumetlerin ve hukumet politikalarinin belirlenmesinde ve meclisin aritmetigini olusturmada yeterince etkin degil.

Diger bir deyisle, feyk oylar ve feyk baronlari cok ama cok etklili. “Aha yine feyk dedi” diyenler tabi olacak, ama vasat ve ustu zekaya sahip vicdan sahibi her eTr’linin bildigi, eTr’ye zararli oldugunu kabul ettigi bir gercek bu.

Dolayisiyla eTr’iler ile eTr’yi yoneten hukumetlerin ve meclisin arasinda bir gonul bagi cogu zaman yok. Oldugu zamanlarda ise cok zayif.

Nasil zayif olmasin?

Siklikla eTr’nin gerceklerinden bi-haber, kifayetsiz baskanlar gelip geciyor. Ve surekli olarak fonksiyonsuz, sorumsuz ve alakasiz meclisler dise dokunur hic bir is yapmadan gorev suresini tamamlayip gidiyor.

Ve bu yuzdendir ki, ayni mehter takimi gibi iki ileri bir geri yol aliyoruz, ulke olarak cok daha iyi yerlerde olabilecekken, enerjimizi luzumsuz ic kavgalarda harciyoruz, surekli eriyoruz.

Kavga var, zira secilenlerin MESRUIYET’i yok.

MESRUIYET yok zira TEMSILIYET ADALETI yok.


Bu baglamda diktatorluk modulunun gelmesi, bizi “iki adim ileri bir adim geri mehter” modundan, tam bir kaos durumuna itme potansiyeli olan bir olgu...

Bunu gormek icin muneccim olmaya, uzaklara bakmaya gerek yok. Deli ormanli’dan sonra ne olacagi, iktidarin nasil el degistirecegine dair bir belirsizlik herkesin malumu.

Hava puslu. Yaklasan buyuk kavganin ilk salvolari bugun meclis secimi arefesinde coktan basladi.

Ve emin olabilirsiniz ki, siddetlenerek de artacak.

Ve yine korkarim ki, bu isin sonu, sonu gelmez bir darbeler, karsi darbeler donemine, yani bir fetret donemine girmemiz olacak.


Iste bu sondan kacinmak ve eTr’nin temsiliyet/mesruiyet sorununa care bulmak icin 1-2 haftadan beri dusunuyordum. Asagida detaylarini verdigim yeni sistem taslagini, ki buna proto-anayasa da diyebiliriz, kafamda hazirladim.

Bu taslagi burda sizinle paylasmak, uzerinde tartismak, sizlerinde kaykisiyla hatalarini duzeltmek ekisikliklerini gidermek istiyorum. Lufen dikkatlice okuyun, sorunlarinizi yorumlarinizi, onerilerinizi makale altinda paylasin, uzun uzadiya konusalim, tartisalim, birlikte dogru olani bulalim.

Henuz cok kaba bir taslak asamasinda, teknik eksiklikleri cok, teknik ve mantiksal hatalar da olabilir, bu yuzden elestrilerinizi insafli yapin, yoksa kirilirim. 😛

Ve onerilerinizi, elestirilerinizi dile getirirken her zaman halk-hukumet ve konvasiyon arasindaki gonul birligini, kontrol-dengeleme (check & balace) mekanizmalarini, temsiliyet adaletini ve devamlilik gibi unsurlari gozeterek dusunun ve yazin.

Simdiden katkilariniz icin tesekkurler.

Iste Anayasa taslagi:

*********************************************************************************

1- eTr demokratik bir diktatorluktur. Diktator yurutmenin basidir, hukumetini kendisi belirler. Diktator 2 aylik bir donem icin halkoyu ile secilir.

2- eTr nin yasama organi konvansiyondur. Iki ayda bir diktator degisimiyle beraber yenilenir. Konvansiyon vergi oranlarinin degisiminde, asgari ucret belirlemede, savas ve baris ilanlarinda, ittifak kararlarinda soz sahibidir. Bunun disindaki durumlarda danisma meclisi kurulu olarak hukumete yardimci olur.

3- Konvansiyonun uyeleri:
a- 10 buyuk ordudan birer temsilci
b- 5 buyuk partiden birer temsilci
c- Div1 ve 2 leri temsilen TGO’dan bir temsilci
d- Div 3’leri temsilen X ordusundan bir temsilci
e- Halk oylamasiyla secilen 7 temsilci
f- Hukumetten 4 temsilci (Diktator, MoD, MoFA, Ekonomi bakani)
g- Konvasiyon baskanlari olarak 2 temsilci
olmak uzere toplam 30 kisidir; konvansiyon baskanlarinin oy hakki yoktur.

4- Konvansiyon baskanlarinin gorevleri:
a- Diktator secimi ve konvansiyonun halkoyu ile gelen 7 uyesinin secimlerini, usulune gore gerceklestirmek
b- Konvansiyonu PM grubunda bir araya getirmek.
c- PM grubunda diktatorden, ya da konvasiyonun herhangi 5 uyesinin imzasi ile gelen yasa onerilerini, ve hukumetten gelen teyammul yoklamalarini anket formlariyla oylatmak, sonucu belirleyip seffaf bir sekilde ilan etmek
d- Haftada bir IRC’de halka acik sekilde yapilacak soru cevap programina baskanlik etmek
e- Konvansiyonunun calisma ve oylama faliyetlerinin ozetini haftalik bir makale ile ozetleyip halka aktarmak

5- Konvansiyon baskanlari herhangi bir politik partiye uye olamaz, kabineye giremez, konvansiyon oturumlarinda politik gorus belirtemez. Konvasiyon baskanlari gorevlerine karsilik olarak ayda 15.000’er cc maas alirlar.

6- Diktatorluk secimi ile konvansiyonun 7 temsilcisi icin yapilan secimler ayni gun (iki ayda bir ayin 1. ya da 2. gunu) konvansiyon baskanlarinin denetiminde, actiklari iki farkli secim makalesinin altinda acik oy kullanilarak yapilir. Secme yasi X’dir. (Feyk oy katilimini minimize edecek bir seviye belirlenmeli, level ya da str) Resit her uyenin oyu ait oldugu division’in rakamsal degeri ile carpilir, ve toplam oya o sekilde yansiltilir. Oylarin sayimini, ve sonuclarin aciklanmasini konvansiyon baskanlari gerceklestirir.

7- Diktatorluk secimini en yuksek oy ile kazanan kisi, en buyuk 5 partinin ortak adayi olarak ayin 5’indeki baskanlik seciminde baskan adayi olarak gosterilir ve secilir. Baskanligi ayin 6. Gunu onaylanir onaylanmaz, gorevi sona ermekte olan diktator’den diktatorlugu devir teslim alir. Ayni gun, yeni konvansiyon da gorev basi yapar.

8- Konvansiyonun oy kullanabilir uyeleri arasindan 3 destek imzasi bulan her resit eTr’li diktatorluk seciminde aday olabilir. 1 Konvansiyon uyesi birden fazla adaya destek veremez. 3 destek imzasina sahip bir diktator adayindan beklenen secim oncesi kabine ve programini acikladigi bir adaylik makalesi yazmasidir. Bu makaleyi yazmayan adayin adayligi duser. Adayligin tespiti ve gecerliligi konvansiyon baskanlarinin sorumlulugundadir. Secim gunu konvasiyon baskanlari diktator adaylarinin isimlerini makalede siralar ve halk da oy vermek istedigi kisiyinin ismini yorumda zikrederek oyunu kullanir


9- Konvansiyonun oy kullanabilir uyeleri arasindan 1 destek imzasi bulan her resit eTr’li konvansiyonun halk oylamasiyla secilecek 7 uyesi arasina girmek icin aday olabilir. Secim gunu konvasiyon baskanlari konvansiyon adaylarinin isimlerini makalede siralar ve halk da oy vermek istedigi kisinin ismini yorumda zikrederek oyunu kullanir

10- Secim Takvimi, yapilacak isler siralamasi (Mayis Haziran donemi ornek aylar olarak sunulmustur)
a- 25-30 Nisan: Diktator ve konvasiyon uyeleri adaylik makalelerini yayinlar, konvansiyon baskalarina aday adayliklarini resmen bildirir.
b- 1 Mayis: Konvansiyon baskanlari konvansiyon uyelerine diktator ve konvansiyon aday adaylarini anket formuyla sunar, her uyeden destekledikleri bir diktator adayi ve bir konvansiyon uye adayina destek oyu atmasini ister.
c- 2- Mayis: Yeterince destek imzasi alan diktator adaylari ve konvansiyon uye adaylari iki farkli makalede hal oyuna sunulur. En yuksek oyu alan diktator adayi diktator, en yuksek oyu alan 7 aday ise konvansiyon uyesi secilir.
d- 3-Mayis: Halk oylamasinda diktator secilen kisi, 5 buyuk partinin ortak adayi olarak baskanlik seciminde aday gosterilir, ve baskan secilir.
e- Baskanligi 6 Mayista onaylanan kisi, gorevini birakmakta olan eski diktatorden gorevi teslim alir.
f- 6 Mayis: Konvansiyon baskanlari, konvansiyonun yeni uyelerini tespit edip, pm gruplarini olusturur. Haftalik ilk halka acik soru-cevap toplanatisinin tarihini yeni diktator ile kararlastirip ilan eder.
g- 6 Haziran: Konvansiyon donem ortasinda konvansiyonun yeni baskanlarini secer. Konvansiyon uyelerinin gosterecegi adaylar oylanir, en yuksek 2 oyu alan aday konvasiyon baskanlari olurlar. Gorev sureleri 6 Haziran-6Agostos arasi 2 aydir.
h- 25 -30 Haziran; Madde-a ‘ya geri donus.

11- 7. Maddede isaret edilen sorumlulugunu yerine getirmeyen parti konvasiyondaki yerini 2 ay sureyle kaybeder, yerini parti siralamasinda ilk 5’e girememis en cok uyeli partiye birakir.

12- …..


*********************************************************************************


Saygilarimla,
Walpole