ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ HOLDING

Day 3,141, 02:17 Published in Greece Slovakia by SotirisA

Την καλησπέρα μου στην κοινότητα.
Με την τοποθέτηση των νέων πόρων στο παιχνίδι και τη σύνδεση των εταιρειών του κάθε παίκτη με την περιοχή στην οποία εδρεύουν, επέρχεται μια σειρά από μεγάλες αλλαγές στο οικονομικό κομμάτι του παιχνιδιού. Με το άρθρο αυτό γίνεται μια προσπάθεια να επισημανθούν οι αλλαγές που επιβάλλουν στο παιχνίδι οι νέες εξελίξεις (τόσο στους παίχτες όσο και στη χώρα) και, συνάμα, επιχειρείται μια πρώτη ανάλυση των περιοχών που μπορούν οι παίχτες να τοποθετήσουν τις εταιρείες τους. Το άρθρο αυτό αποτελεί μια λογική συνέχεια του χτεσινού άρθρου του Asoee (http://www.erepublik.com/en/article/-1344-2603370/1/20), γι’ αυτό και καλό θα ήταν να διαβάσετε εκείνο πρώτα (αν δεν το έχετε κάνει ήδη).

A. ΓΕΝΙΚΑ
Με την τοποθέτηση των νέων παραγωγικών πόρων στον χάρτη, το παιχνίδι εισάγει και μια άλλη, εξαιρετικά σημαντική αλλαγή, που είναι η άμεση γεωγραφική σύνδεση των εταιρειών του κάθε παίκτη με την περιοχή στην οποία αυτές βρίσκονται και, άρα, των μπόνους που απολαμβάνουν κατά τη λειτουργία τους. Οι εταιρείες δεν θα συνδέονται πλέον αποκλειστικά και μόνο με την χώρα υπηκοότητας του κάθε παίκτη, αλλά πλέον η παραγωγή τους θα επηρεάζεται σημαντικά και από την περιοχή στην οποία είναι τοποθετημένες και τα μπόνους παραγωγής που αυτή διαθέτει.
Για να το πετύχουν αυτό, οι admins δίνουν τη δυνατότητα στο παίχτη να δημιουργεί ομάδες εταιρειών (τις ονομάζουν εταιρείες holding, κάτι αντίστοιχο με την πραγματική οικονομία) και να τοποθετεί την κάθε ομάδα σε όποια περιοχή και χώρα του χάρτη θέλει. Το λογικό για τον παίχτη είναι να δημιουργήσει εταιρείες holding αποτελούμενες από εργοστάσια και εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών που επεξεργάζονται τον ίδιο πόρο, δηλαδή μια εταιρεία holding (ή περισσότερες) για τα τρόφιμα, μια άλλη (ή περισσότερες) για τα όπλα, μια άλλη για το σπίτια κ.ο.κ.. Και αυτό γιατί ο στόχος είναι, τοποθετώντας μια εταιρεία holding σε μια περιοχή με το μέγιστο δυνατό μπόνους ανά προϊόν, να μπορείς να επιτύχεις τη μέγιστη δυνατή παραγωγή για το προϊόν αυτό.
Πέρα όμως από παραγωγικότητα της κάθε περιοχής, εξίσου σημαντικό ρόλο θα παίζει και η φορολόγία της, δεδομένου πλέον ότι οι φόροι θα μοιράζονται (σε ποσοστό 80%-20😵 μεταξύ της χώρας στην οποία θα ανήκει η περιοχή έδρας της εταιρείας holding (80😵 και της χώρας υπηκοότητας του παίκτη (20😵. Δηλαδή, η επιλογή της περιοχής τοποθέτησης μιας εταιρείας holding εξαρτάται άμεσα και σε σημαντικό βαθμό από τη φορολογία, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και να αποτρέψει την τοποθέτηση μιας εταιρείας σε μια περιοχή με πολύ καλά μπόνους, εάν αυτή (η περιοχή) έχει απαγορευτικά υψηλή φορολογία…
Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι το γεγονός ότι, πλέον, για να μπορείς να δουλεύεις ο ίδιος στις εταιρείες σου, πρέπει να βρίσκεσαι στην περιοχή που αυτές εδρεύουν. Αυτό σημαίνει ότι, κάποιος που έχει δύο ή περισσότερες εταιρείες holding σε διαφορετικές περιοχές, θα πρέπει να κάνει αρκετά ταξίδια κάθε μέρα μόνο και μόνο για να δουλέψει στις εταιρείες του...
Δύο άλλες επίσης σημαντικές παράμετροι έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα μιας χώρας να επιβάλλει εμπάργκο σε μια άλλη ή να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση (ΝΕ μάχες) μαζί της. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κάτοικοι της μιας χώρας που έχουν εταιρείες στην άλλη χώρα, δεν θα μπορούν να δουλέψουν σε αυτές. Π.χ., στην περίπτωση του μηδενισμού του determination bonus με τη Σαουδική Αραβία, όσοι διαθέτουν εταιρείες με έδρα την Al Madinah, δεν θα μπορούν να δουλέψουν σε αυτές...

Β. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι πρόσφατοι πόλεμοι για τους πόρους, έφεραν την Ελλάδα στην παρακάτω θέση, από πλευράς κατανομής των νέων πόρων:


Με βάση τη θέση των νέων πόρων, μπορούμε να κάνουμε την παρακάτω ανάλυση για κάθε μια από τις περιοχές της χώρας (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που αποτελούν κτήσεις μας):


Από τον πίνακα αυτό, μπορούμε να συνάγουμε τα εξής:
1) Όσον αφορά τα τρόφιμα, η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση γιατί διαθέτει το μέγιστο δυνατό μόνους και μάλιστα τοποθετημένο σε ελληνική (core) περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι για τα τρόφιμα, οι έλληνες παίχτες μπορούν να καλυφτούν με τη δημιουργία μίας μόνο εταιρείας holding, την οποία θα τοποθετήσουν στην Κρήτη. Έτσι θα απολαμβάνουν το μέγιστο δυνατό μπόνους (218% μείον την μόλυνση που δεν γνωρίζουμε ακόμα πόση θα είναι - λογικά θα είναι υψηλή γιατί αναμένεται εκεί να τοποθετήσουν όλοι οι έλληνες παίχτες τις holding εταιρείες τροφίμων τους).
2) Όσον αφορά τα όπλα, τα πράγματα σε γενικές γραμμές είναι καλά. Κατ’ αρχήν, η προφανής επιλογή για την τοποθέτηση των εταιρειών είναι η Al Madinah, όπου οι παίχτες θα απολαμβάνουν ένα πολύ καλό μπόνους παραγωγής. Εντούτοις, υπάρχουν δύο αστερίσκοι: ο ένας έχει να κάνει με την απουσία του πετρελαίου, κάτι που μειώνει τη συνολική παραγωγή στη χώρα κατά 20%. Πρώτη εθνική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απόκτηση (με πόλεμο ή ενοικίαση) μιας περιοχής που θα διαθέτει το oil και αυτόματα θα αυξήσει την εθνική παραγωγή κατά 20%. Ο δεύτερος αστερίσκος έχει να κάνει με την θέση του Al Madinah: βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, κάτι που σημαίνει ότι κατά την περίοδο του μηδενισμού του determination bonus, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εργασίας σαν manager στις εταιρείες αυτές για 1-2 μέρες. Αυτό μπορεί να είναι σημαντική απώλεια, ειδικά για τα MU που θα χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή σαν βάση για τις εταιρείες holding που παράγουν τα όπλα τους. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αυτό, ώστε οι απώλειες να περιοριστούν σε 1-2 ημέρες ανά δίμηνο.
3) Όσον αφορά τις εταιρείες holding για σπίτια και αεροπλάνα, δυστυχώς τα μπόνους που εξασφαλίσαμε σαν χώρα δεν είναι αρκετά για να την τοποθέτηση τέτοιων εταιρειών σε ελληνικές περιοχές. Οι παίχτες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις βιομηχανίες αυτές, θα πρέπει να ψάξουν περιοχές για την τοποθέτηση των εταιρειών τους εκτός Ελλάδας...

Σαν τελευταία γενική παρατήρηση, θέλω να πω ότι θα πρέπει να γίνουν εκ νέου πειραματισμοί με τη φορολογία, μιας και τα κρατικά έσοδα θα επηρεαστούν σημαντικά από τα νέα δεδομένα: πλέον, το 80% του Φόρου Εργασίας πάει στην χώρα στην οποία ανήκει η περιοχή που βρίσκονται τοποθετημένες οι εταιρείες και μόνο το 20% στη χώρα υπηκοότητας του εργοδότη. Εμείς έχουμε ούτως ή άλλως το αρνητικό του ότι είμαστε μικρή, πληθυσμιακά, κοινότητα. Αν, επιπρόσθετα σ’ αυτό, αρκετοί επιλέξουν σαν βάση των εταιρειών τους άλλες χώρες (κάτι που στην περίπτωση των βιομηχανιών για σπίτια και αεροπλάνα αποτελεί μονόδρομο), τότε τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν σημαντικά. Θα πρέπει να κάνουμε αρκετές δοκιμές με μεταβολές στη φορολογία, ώστε να κρατήσουμε ένα υψηλό επίπεδο δημοσίων εσόδων. Αλλιώς, τα νέα δεδομένα θα είναι μια πραγματική αρνητική έκπληξη για τη χώρα, με επιπτώσεις που θα αγγίξουν και το αξιόμαχό της…

Αυτά σαν μια πρώτη προσέγγιση. Μιας και η νέα κατάσταση τώρα ξεκινά να διαμορφώνεται, σίγουρα θα χρειαστούμε και περαιτέρω αναλύσεις, οπότε θα τα ξαναπούμε επί του θέματος. Μέχρι τότε, εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους. 🙂


SotirisA