Pacea musonica. Un mason vorbeste.

Day 1,152, 08:19 Published in Romania Romania by ghishae
motto: daca faci pipi impotriva vantului, fii pregatit sa te stropesti

Un pic de istorie: Cum ajungi o tara mare.

Jocul asta care ne mananca zilele si noptile se bazeaza ca orice adunatura de biti pe numere. Ca sa ajungi mare trebuie ca numerele sa fie in favoarea ta. Fie ca discuti de numarul de “golzi”, numarul de strenght point sau numarul de cetateni, in general cel care e mai mare castiga. Acest lucru este valabil atat la nivel micro, unde goldul aduce medalii pe campul de lupta individului cat si la nivel macro unde numarul de useri aduce regiuni unei tari.

Continuand discutia la nivel macro, exista doar 2 moduri in care poti avea suficienti cetateni ca sa ai pretentii la un loc fruntas.

Unul din ele este prin fertilizare in vitro. Rezultatul acestei fertilizari este o suma de “useri” fara suflet care vor fi mulsi si sacrificati rapid ( in general la nivelul 15 ) pe altarul patriei.

Cel de-al doilea e sa te bazezi pe frustrarile reale al oamenilor. Fie ca discutam de nationalism sau de scarba fata de ceea ce se intampla in viata de zi cu zi, multi useri vin sa caute in joc o alinare a acestor frustrari. Acest tip de jucatori au toate sansele sa ramana in joc mult peste pragmaticul nivel 15 si sa genereze valoare adaugata in afara de omnipresentul damage pentru patrie. Prin valoare adaugata ma refer la strategii, controverse, scandaluri, prietenii, adica sa isi aduca contributia la viata comunitatii, care comunitate, atat timp cat este vie, va atrage si alti utilizatori si se va perpetua specia intr-un mod natural.

Desi in fiecare tara exista un mix intre cele 2 solutii, fiecare strategie nationala e directionata intr-o proportie majora catre una din ele. In general tarile care rl se confrunta cu probleme si au o istorie zbuciumata reusesc sa scape fara munca prin metoda a doua. Exemple in acest sens sunt Romania, Croatia, Ungaria si mai nou Bulgaria. Cele care nu au acest lux sunt obligate sa aleaga solutia in vitro, cum a fost marele babyboom polonez.

Romania si Ungaria: o eterna poveste de dragoste.

Romania si Ungaria traiesc intr-o simbioza perfecta. Fiecare din ele are nevoie de cealalta pentru a prospera. Pentru ca ambele tari se bazeaza preponderent pe oameni si nu pe roboti. Si oamenii au nevoie de un adversar puternic ca sa se imbunatateasca. Cand am intrat in joc, Romania era deja in esalonul fruntas iar Ungaria era ca si inexistenta. Cand am plecat din joc Romania tocmai pierduse hegemonia si Ungaria se pregatea sa ii ia locul. Cand m-am intors in joc Ungaria era fruntasa si Romania era o putere de rangul 2.

Romania a ajuns mare din motive nationaliste. Primii jucatori au vrut sa joace un joc gandit de un conational. Ungaria a ajuns mare tot din motive nationaliste, au facut un incredibil de reusit babyboom dupa ce Alex Craciun si-a atarnat prima izmeana de parlamentul din Budapesta.

Daca maine oricare din aceste tari va disparea, si puterea celeilate are zilele numarate. Si asta nu numai din motive nationaliste, ci si pentru ca ambele tari joaca foarte bine, in echipe. Am ras Rusia de vreo 2 ori ( si daca e vreo natie mai urata de romani decat ungaria, aia e rusia ), am ras Bulgaria, am ras Ukraina, ne-am unit cu Moldova, am cucerit jumatate de glob dar niciodata nu ne-am bucurat mai mult decat in clipele in care am sters Ungaria de pe harta. O victorie e mare doar cand si adversarul e pe masura.

Si totusi, doar cifrele?

Spuneam mai devreme ca pentru a castiga in joc trebuie sa ai cifrele de partea ta. Asa a fost si in prima campanie impotriva Ungariei, cunoscuta de istorici drept WWI. Noi eram mai multi, mai bogati, mai avansati in skill-uri. Victoria era clara si stergerea Ungariei nu s-a realizat doar din cauza interventiei adminilor.

Si totusi dupa acea campanie le-am dat o mana nesperata de ajutor ungurilor care au reusit sa aduca in joc cateva mii de conationali. Imi place sa spun ca actualul popor ungar are ca mama pe Quicksilver ( unguroiaca care a scris articolul prin care au intrat ungurii in joc ) si ca tata pe Han Solo ( un roman pe care ungurii il urau atat de tare incat au ramas in joc in buna masura pentru a-l distruge ). Aceasta generatie de jucatori a crescut si a devenit puternica. Si a ramas in joc. Si numarul lor depaseste bine populatia noastra activa.

Si totusi chair daca ei sunt mai multi, si au avut nenumarate victorii, in razboiul nostru direct, practic singurul care conteaza, scorul ne este net favorabil. Am reusit sa ii aducem in 2 regiuni in mai 2010 si am reusit sa ii stergem acum 2 luni. Cum de e posibil asa ceva? Ei bine cateodata, prea rar pentru gustul meu, se intampla ca o strategie sa rastoarne cifrele.

Nu stiu cum se face ( dar sunt mandru de asta ) ca periodic apare cate o trupa de romani care gasesc o astfel de strategie si ne ofera cate o victorie mare impotriva unui adversar mare. Evident ca treaba asta e reciproca, si adversarul fiind mare se va dumiri intr-un final si va contracara.

Gambitul damei si arbitrul.

Gambitul este acea strategie in jocul de sah care presupune sacrificiul unei piese pentru un castig viitor. Orice strategie castigatoare in erepublik se bazeaza pe un astfel de sacrificiu, pentru ca tendinta arbitrului ( preabinehulitul admin ) este sa echilibreze sansele si sa nu permita nimanui sa castige jocul.

Sacrificiul initial este necesar pentru a a trimite adversarul intr-o directie gresita. Un exemplu recent de astfel de strategie este sacrificiul Ungariei care a cedat perla coroanei ( budapesta ) pentru a elibera regiunile rusesti prin razboaie de rezistenta. Evident ca strategia lor a reusit pentru ca ne-au adormit vigilenta si ne-am crezut imbatabili.

Sa revenim la arbitrul de care vorbeam mai sus. Acest arbitru intervine cu diverse ocazii in dinamica jocul incercand sa echilibreze jocul ca sa isi adune si mai multi clienti. Numai ca, asa cum stiim cu totii, orice arbitru jucator este predispus la greseli. Si cam de fiecare data cand arbitrul mai modifica ceva, lasa o portita pentru adevaratii strategi pentru o victorie mare.

Un exemplu relevant in acest sens este schimbarea activari mpp-urilor aparuta dupa versiunea rising a jocului. Romanii fiind baieti destepti au inteles ca cei care preiau primii initiativa vor avea de castigat o masa critica care va fi greu de stopat. Zis si facut. Yellow in budapest.

Evident ca si acel yellow in budapest a avut nevoie de un sacrificiu, acesta fiind renuntarea la regiunile rusesti pe care le detineam. O parte din noi intuisera strategia ungariei si eram constienti de prioritatile lor. Am riscat pentru potul cel mare si am reusit. Planuisem in schimb sa pastram contactul cu Rusia dar aici sacrificiul ungurilor a dat roade.

Foarte recent arbitrul a introdus noi schimbari pe ici pe colo, si anume in locurile esentiale: modulul economic. Schimbarile creeaza oportunitati, oportunitatile pot fi fructificate numai printr-un sacrificiu. Zilele trecute s-a incercat un asftel de sacrificiu pentru ca o modificare in modulul economic a generat o oportunitate.Un sacrificiu de imagine in principal. Numele lui: pacea.

Unde dai si unde crapa. Sau cand sunt mai bune clonele.

Dupa cum am punctat mai sus, o suita de oameni in carne si oase sunt cei care au adus glorie Romaniei in diferite perioade. Oameni care se implica, muncesc, gandesc si gasesc solutii. Oameni valorosi, implicati si mandrii. Oamenii care in 99% sunt mai buni decat 100 de clone.

Dar exista totusi un 1% cand chiar si o clona de level 6 e mai buna decat un astfel de om. Si anume atunci cand orgoliul personal impinge omul sa uite ca noi cu totii jucam in esenta pentru acel steag de sub avatar.

Oamenii valorosi sunt tot timpul orgoliosi. Au pareri ferme si argumente cu care sa le sustina. Si invitabil apar conflicte interpersonale. Din astfel de conflicte se creeaza oportunitati pentru adversarii nostrii. Recent 2 jucatori mari ( romani ) au dat unul in celalalt si a crapat EDEN-ul. Si conflictul nu s-a stins din pacate si creeaza in continuare oportunitati pentru dusmani.

Eu plec de la premiza ca toti jucatorii romani care au un anumit grad de implicare in joc, incepand cu impresio si terminand cu brouvi nu vor decat binele romaniei. Din pacate jocul ne obliga ca deciziile importante sa fie pana la urma la mana unui grup restrans de oameni. Iar cand un jucator mare nu intelege proverbul romanesc “ce tie nu-ti place altuia nu-i face” isi alege o pozitie confortabila de opozant si vaneaza greselile altora. Pentru ca nu-i asa, numai cine nu munceste nu greseste.

In loc de final: Partea invizibila a icebergului

Luptele in joc se dau pe 2 planuri: cel vizibil , al campului de lupta si cel invizibil al negocierilor duse pe canale private. Erepublik se joaca 80% din timp pe chat-uri. Acolo descoperi omul. Acolo iti faci prieteni sau opozanti. Acolo se duc negocieriile si acolo se stabilesc strategiile.

In ultimele zile canalele de irc au turuit la foc continuu datorita noii configuratii geopolitice. S-a scris mult despre aceasta situatie in presa, dar mare parte din ceea ce s-a scris face parte din strategia unuia sau altuia. Asta pentru ca totul era inca in suspans iar presa din erepublik, in mai mare masura decat cea din real life, are ca principal scop manipularea.

Am avut o perioada plina de “desecretizari” de loguri care au fost aruncat pe piata pentru beneficiul unuia sau altuia. Am avut o abundenta de vanatori de vrajitoare, care urmareau clar o strategie. Polonezii spre exemplu au declansat o adevarata avanlansa de articole impotriva Romaniei dintr-un motiv pe care il cunoastem cu totii.

Ceea ce nu am vazut insa in presa din pacate a fost un raspuns pe masura a celor incriminati, si asta dintr-un motiv care poate parea pueril: lipsa de timp. Realitatea este ca atunci cand joci cu oameni ai mai mult de lucru decat atunci cand te joci cu clone, sau atunci cand te joci singur. Chiar si in aceste conditii aceasta este o greseala impardonabila, o greseala care a dus la distrugerea unei strategii pe care eu o banuiam castigatoare, o strategie la care s-a muncit mult.

Aceasta este greseala pe care a facut-o echipa de la conducere, pentru ca atunci cand vrei sa impui sacrificii unor oameni faci pipi impotriva vantului, iar cand faci pipi impotriva vantului trebuie sa fii pregatit ca o sa te stropesti.

Acest articol este prea putin si prea tarziu. Publicarea lui e o optiune personala care vine dupa 10 zile de munca nebuna si fun si dupa o mare infrangere. Am ales un stil mai ecliptic pentru a nu fi interpretat ca si articol electoral si a influenta soarta alegerilor de partid de astazi. Poate maine, daca e cazul si moodul voi mai scrie cate ceva. Sau poate ma vor omora masonii pentru ca am incalcat legea tacerii 🙂

ghishae, un mason care da mult prea multe clickuri pe zi.