Türk Tarihi

Day 2,480, 02:03 Published in Turkey Cyprus by zebah zebah jr

1071 Malazgirt Muharebesi'nden sonra Anadolu ile Türkistan arasında, bir göç kanalı oluştu. Türkmenler, büyük kitleler halinde Anadolu'uya gelmeye başladılar. Anadolu'ya Türklerin göçü bir kaç yüzyıl sürdü. Anadolu'ya Türkmenlerin dalgalarından birisi, 13.yüzyılda Türkistan'ın Moğol istilasına uğramasından sonra gerçekleşti. Türkmenler Anadolu'ya her zaman direkt olarak gelmediler. Bir kısmı Azarbeycan, Irak ve Suriye'ye gidip; bir müddet oralarda kaldıktan sonra, Anadolu'ya geçtiler. Türklerin göçü 16.yüzyılda Safevi Devleti'nin kurulmasına kadar devam etti. Safeviler zamanında bu göç kanalı kapanmıştır.

Türklerin gelmesinden sonra Anadolu'nun yerli halkından bir kısmı zamanla din değiştirerek Türkleşti. Ancak bu rakam çok büyük miktarlarda değildir. Selçuklu tarihçileri hiç bir zaman toplu din değiştirmelere rastlanmadığını söylerler. Tarihçi Claude Cahen bu konuda, Türkler ile Rumların iyi ilişkiler içerisinde olduklarını, ancak bir kaynaşmanın olmadığını ifade eder.

16.yüzyılın sonlarındaki, Osmanlı vergi kayıtları incelendiğinde, bu dönemde Anadolu'da yerleşik hayata geçmemiş, yaklaşık olarak 1 Milyon Türkmen(Yörük) olduğu görülür. Sadece İç Anadolu'daki Ulu Yörük ile Güneydoğu ve Güney Anadolu'da bulunan Dulkadir Türkmenlerinin nüfusu 300 bin civarındadır. Bunun ne kadar büyük bir nüfus olduğunu anlatmak için bu dönemde, Sivas Şehri'nin nüfusunun 3 bin civarında olduğunu söyleyelim. Ayrıca bu yüzyıla gelindiğinde Türkmenlerin önemli bir kısmı yerleşik hayata geçmiştir.Bu durumda olanların da nüfusu 1 milyonu geçmektedir. Bu durumda olanların da nüfusu 1 milyonu geçmektedir. Bütün bunlar Anadolu'nun yerli halkı ile çok büyük oranda karışmanın olmadığını açıkça göstermektedir. Yani söylendiği gibi Orta Asya'dan göç efsane değil, belgelere dayanan ve inkar edilemez bir gerçektir.

Erhan Afyoncu, Yavuz'un Küpesi, Yeditepe Yayınevi, s.61.

http://www.youtube.com/watch?v=GeUhuo4_Res