Dışişleri Bakanı ile eTR Gündemine İlişkin Röportaj

Day 3,049, 10:14 Published in Turkey Turkey by aLmiLamm

Ülke gündemine ilişkin eTürkiye Dışişleri Bakanı J211 ile bir röportaj yaptık. Öncelikle kendisine verdiği cevaplar ve samimi üslubundan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.

İşte j211'in gözünden Mart 2016 dönemi üçüncü haftası itibariyle eTürkiye...



1- eTürkiye'nin en zor zamanlarından birinde MoFA görevini icra ediyorsunuz. Geçen 21 günlük dönemde hedeflerinize ne ölçüde ulaştınız?

Gerçekten de zorlu bir dönem oldu özellikle uzun süren bir İran savaşının ardından Sırbistan işgalinden kurtulmak gerkçekten kolay değil. Fakat başta Kıbrıs olmak üzere müttefiklerimizden yoğun bir destek vardı bu dönemde. Sürekli olarak operasyonun başarısı için Kıbrıs, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelerle iletişim halinde olmamız da bu önemli rol oynadı bu operasyonun başarısında. Tabi Mithrandir ve zdlemmy gibi oyuncuların koyduğu co'lar ve eTR'deki oyunculardan toplanan bağışlar da şüphesiz etkili oldu. Bizim hem hükümet hem bakanlık olarak öncelikli hedefimiz Sırbistan işgalinden kurtulmaktı ve bunu başardık. Bundan sonra ise bölgeden Peru'yu atmak için operasyonlara devam edeceğiz. Dış politikada ise ittifak konusunda dönem başından itibaren süren görüşmelerimize devam etmeyi planlıyoruz.

2- Diplomatik çalışmalarınız nasıl gidiyor? Hala yeterli sayıda güçlü müttefike sahip bir ülke değiliz. Bu dönem bu sorunu çözebilecek misiniz?

Bu konuda bizim bazı ülkelerle bağlantılarımız oldu. MPP sayımızın artması gerektiğinin farkındayız. Arttırmaya yönelik girişimlerimiz de devam edecek. Fakat bu konuda karşılaştığımız en önemli sorun bazı ülkelerin bizimle MPP yapma konusunda isteksiz oluşu oldu. Tabi bir de ülke işgal altındayken MPP sayısını arttırmak da çok kolay olmuyor. Diğer ülkeler, işgal altındayken mi akla geldik diye düşünebilir. Özgürleştikten sonra işimiz biraz daha kolaylaşacaktır. Tabi bir de MPP yapabileceğimiz ülkelerin sayısı da çok fazla değil ve bu da bizi epey zorlayan bir unsur. Biz tüm bu zorluklara rağmen bu konudaki girişimlerimize devam edeceğiz.

3- Şu anda en güçlü müttefiklerimiz kimler ve bize ne ölçüde destek sağlıyorlar? Müttefiklerden yeterli verimi alabiliyor muyuz?

En güçlü müttefiklerimiz vuruş gücü olarak şüphesiz Yunanistan, Hırvatistan ve Şili. Fakat Kıbrıs, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelerden çok güçlü destek aldığımızı söyleyebiliriz. Zaten bu ay Kıbrıs'la birlikte yaptığımız operasyon bizi Sırbistan işgalinden kurtardı. Kıbrıs bu konuda çok cesur davranıp Sırbistan'a NE verdi ve gerçekten bir çok ülkenin çekinerek gireceği bir savaşa hiç düşünmeden girdiler. Bu süreçte müttefiklerden hatrı sayılır bir destek aldık. Bunun devam etmesini umuyoruz fakat biz bu şekilde bir desteği istiyorsak ilerleyen dönemlerde bizim de karşılığında destek vermemiz, müttefiklerin zor anlarında yanlarında olmamız gerekir. eTürkiye uzun süre sadece bonuslara odaklanmış müttefiklerle pek fazla operasyona katılmayan bir ülke olarak görülüyordu. Bu imajı değiştirmemiz gerekir ve bu yolda tüm ülkedeki askeri gruplar ve partiler çalışma yapması gerekir. Daha önce kaybettiğimiz İspanya MPP'sinde Türkiye'nin pasif olmasının etkisi büyüktür. İspanya olayındaki gibi ülkelerin bizden uzaklaşmasını istemiyorsak, zor zamanlarda müttefik desteği istiyorsak karşılığında bizim de yardım etmemiz, operasyonlara katılmamız gerekir.

4- Son dönemlerde adından sıkça söz ettiren ''İttifak Konusu'' şu an ne aşamada?

Bu ittifak konusu uzun süredir gündemde olan bir konu. Özellikle geçtiğimiz 3-4 ayda bu süreç biraz daha hızlanmış durumda. Tabi hemen bu ay bir ittifak kurulması beklemek biraz ütopik olur. Fakat önümüzdeki yaz oyunun çok daha hareketli olacağını tahmin ediyorum. Hareketli olacaktan kastım Asteria'dan ayrılmalar olabilir önümüzdeki dönemlerde. Bu da yeni bir ittifakın kurulmasına ön ayak olacaktır. Biz şu anda önümüzdeki seçenekleri, izleyeceğimiz yol haritasını ve potansiyel ittifak üyelerinin hangi ülkeler olacağını görüşme aşamasındayız. Güçlü ve kalıcı bir ittifak kurulması için sağlam temellerin olması gerekiyor ve bu da ittifak kurulma sürecini epey uzatıyor. Buna rağmen epey yol kat edildiğini görmek bizi mutlu ediyor. Umarız ki gelecek dönem artık net olarak ittifakın nasıl şekilleneceği belli olur. Bu konuda hükümete ve Dışişleri bakanlarına çok önemli görev düşüyor.

5- Sırpları nihayet Anadolu'dan atmayı başardık. Bu başarıyı sağlayan ne oldu, kurtuluşu getiren süreç nasıl gelişti?

Daha önce de söylediğim gibi başta Kıbrıs olmak üzere Gürcistan ile sürekli iletişim halindeydik. Sırbistan savaşına direkt olarak girmiş bu 3 ülkenin koordinasyonuna Kıbrıs'lı arkadaşlardan gelen müthiş co desteği ve diğer müttefiklerden gelen damage desteğiyle Sırbistan'ı eve göndermek mümkün oldu. Bu süreçte başkan ve MoD ekibi gerçekten çok sağlam çalıştı. Kıbrıs, Sırbistan'a saldırma kararı aldığı günden bugüne kadarki plan aşaması çok yoğun geçti. Gün içinde bir yandan savaşları kontrol ederken bir yandan da hızlı bir şekilde planı tartışıp karar almamız gerekiyordu bu da bizi zorladığını söyleyebilirim.

6- Bundan sonraki bağımsızlık döneminde eTürkiye nasıl bir politika izleyecek? Savaş politikasına devam mı, yoksa diplomatik kanallar öne alınıp rölantiye mi geçilecek?

Henüz daha savaşın bittiğini söyleyemeyiz özellikle Peru bölgedeyken. Şu andaki hedefimiz Gürcistan'a yardım ederek Peru işgalinden kurtarmak olacaktır. Fakat uzun süren savaş süreci bizi gerçekten tüketti, bir çok oyuncu hesabında ne var ne yok harcadı. Bu durumda ülkenin bir dinlenme sürecine girmesi gerekmektedir. Mevcut durumda daha fazla savaş içinde yer almayacağımızı söyleyebiliriz. Fakat eTürkiye'ye karşı agresif tavır sergileyen bir ülke olursa tekrar savaşın içinde bulabiliriz kendimizi. Özellikle İran'ın bize karşı nasıl bir tavır sergileyeceği ülkenin politikasını belirleyecek. Henüz NAP için bir girişim olmadı şu ana kadar. Fakat bizim tarafımızdan şu şartlarda bir saldırı girişimi de olmayacak. Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini ülkelerin birbirine karşı tavrı belirleyecek.



Verilen cevaplar üzerinde imla da dahil olmak üzere hiçbir oynama yapılmamıştır.

Sizlerden istirhamım, yorumlarda lütfen aşağılayıcı, karşı tarafı küçük düşürücü, küfürlü sözlerden kaçınalım. Lütfen bunun bir oyun olduğunu unutmayın.

Sağlıcakla kalın...