Valta e-Suomessa (1/4)

Day 2,339, 09:16 Published in Finland Finland by Matrim Cauthon

Teit juuri virheen ja avasit ensimmäisen osan Martti-sedän artikkelisarjasta "Valta e-Suomessa". Yhteiskuntasimulaattorina eRepublik tarjoaa tosielämään verrattuna helpon alustan analysoida valtaa ja vallankäyttöä, sillä toimintaympäristönä tämä on verrattaen määrämuotoinen ja vallankäyttäjiä täällä on rajoitettu määrä. Siksi aloin kirjoittamaan tätä juttua, joka lopulta on paisumassa neliosaiseksi tekstimuuriksi.

Taustaa

Klassinen Montesquieun oppi vallan kolmijaosta toimii myös eSuomessa. Pelistä löytyy lainsäädäntövalta (EK), toimeenpanovalta (hallitus) ja tuomiovalta (Plato). Parlamentarismin periaatteiden mukaisesti maassamme lainsäädäntö- ja toimeenpanovalta ovat keskenään vahvasti toisiinsa yhteydessä, sillä hallituksen päämiehen, eli presidentin tulee nauttia eduskunnan luottamusta.

Toisaalta järjestelmä on kuitenkin käytännössä vahvasti presidenttivetoinen, sillä vaalikampanjoissaan ehdokkaat tuovat esiin omia visioitaan siitä, miten haluavat maatamme johtaa ja mitä asioita he toiminnassaan painottavat mahdollisen vaalivoiton myötä. Vaalivoittajan ehdotuksia harvoin kyseenalaistetaan ja käytännössä presidentin tahto on laki. Poikkeuksia toki löytyy, mm. Kendo Yanarin presidenttikauden ensimmäinen budjettiesitys torpattiin liian kalliina. Presidentti on lisäksi yhtäaikaisesti samalla osa sekä toimeenpanovaltaa että lainsäädäntövaltaa, sillä presidentillä on äänivalta eduskunnan äänestyksissä.

Edellämainittujen vallankäyttäjien lisäksi maassamme on ns. harmaata valtaa, johon kuuluu mm. rahan, median, multaamisen ja eliitin valta.

Miten nämä eri vallat sitten maassamme toimivat ja miten niihin voi yksittäinen kansalainen vaikuttaa? Se onkin tämän neliosaisen artikkelisarjan perusidea ja ensimmäisessä osassa keskitytään lainsäädäntövaltaan.


Valta ja istuin yhdessä muodostavat valtaistuimen

IG-eduskunta

Lainsäädäntövaltaa eSuomessa käyttää kansan valitsema eduskunta. Eduskunnan toimintaa rajoittaa pelin sisäiset säännöt siitä, mitä esityksiä IG-eduskunta voi ottaa käsiteltäväkseen. Edustajan käytössä olevat äänestykset ovat vahvasti talouspainoitteisia, sillä kahdeksasta käytössä olevasta vaihtoehdosta viisi kytkeytyy talouteen.

1. Edustaja voi tehdä ehdotuksen rahan lahjoituksesta organisaatioille, Donate. Tätä ehdotusta käytetään lähinnä silloin kun eduskunnan hyväksymä budjettiesitys siirretään hallituksen käyttöön. Suomessa rahat siirretään pääsääntöisesti tämän organisaation käyttöön.. Rahoja voi Donate- äänestyksellä siirtää vain organisaatioiden käyttöön ja rahat varataan tuolloin valtion kassasta, eli Treasurystä. Esityksen käsittelyn ajan esityksen suuruinen summa on jäädytettynä kassassa, eikä se näy varannossa. Tähän lakiesitykseen sisältyy edelläkerrotun vuoksi pieni porsaanreikä valtion tekemisestä toimintakyvyttömäksi mutta en sitä lähde enempää avamaan tässä artikkelissa.

2. Edustaja voi tehdä ehdotuksen rahan painatuksesta valtion kassaan, Issue Money. Tätä ehdotusta käytetään silloin kun halutaan lisätä paikallisen valuutan määrää markkinoilla tai muuntaa valtion kassassa olevaa kultaa markoiksi. Peliin rakennetun säännön mukaan rahan painatuksesta kerätään veroa, eli yhden markan painatus maksaa 0,005 kultaa. Tämä heijastuu myös välillisesti Monetary Market- toimintaan, jossa yhden markan arvo on myös vakiintunut edelläkerrottuun summaan. Kuluneen vuoden aikana yksikään harvalukuisista Issue Money- esityksistä ei ole mennyt eduskunnassa läpi.

3. Edustaja voi tehdä ehdotuksen tuotteiden verotuksista, VAT & Import Taxes. Ehdotus tarjoaa työkalut ase- ja ruokatehtaiden arvonlisä- ja tuontiverotukseen sekä raaka-aineiden tuontiverotukseen. Lisäksi voidaan asettaa myös veroja lippujen, sairaaloiden ja puolustusjärjestelmien myyntiin ja tuontiverotukseen. Sairaalat ja puolustusjärjestelmät ovat perua vanhoilta ajoilta, jolloin niitä varten oli omat tehtaat.

Tuontiverotuksen raja-arvot ovat 0-99% ja ALV:n raja-arvot 0-25%. Suomessa ALV on yksi prosentti pullan ja lippujen osalta ja aseiden osalta neljä prosenttia. Tuontiverotus vaihtelee tuotekohtaisesti, ollen korkein, eli 99% aseraaka-aineiden (WRM) kohdalla ja matalin, 12% aseiden kohdalla.

Suomalainen verotusratkaisu on siis jonkinlainen kompromissi. sillä korkealla WRM:n tuontiverotuksella suojataan kotimaisia tuottajia, jotka pääsääntöisesti ovat vähävaraisempia pelaajia, jotka tuottavat tehtaissaan pelkästään raaka-aineita. Toisaalta maltillisella aseiden tuontiverolla taataan se, että Suomen pienet ja paikalliset Q7-tuottajamarkkinat eivät pysty muodostamaan kartellia ja nostamaan hintoja ylös, vaan ulkomaalaisilla tuottajilla on mahdollisuus asettaa aseitaan Suomen markkinoille myyntiin ja säilyttää kannattavuutensa. Ruotsissa on valittu hieman poikkeava ratkaisu, sillä siellä kaikki tuontiverot ovat maksimissa, eli 99 prosentissa.

Jokaisesta ostotapahtumasta kertyvät verot menevät valtion Treasuryyn automaattisesti.

4. Edustaja voi tehdä ehdotuksen palkan ja työn verotuksesta, Work Tax. Tämän veron osalta verotetaan sekä palkkaa että pelaajan omaa työskentelyä omissa tehtaissaan.

Palkkaverotus ei ole toimialakohtainen, vaan sama riippumatta siitä, missä
tehtaassa työntekijä asetetaan työskentelemään. Työverotuksessa kertyvän veron summa on määritelty hieman monimutkaisemmin kuin palkkaverotuksessa, jossa vero vähennetään suoraan maksetusta palkasta. Pelaajan työskennellessä omassa tehtaassaan, jokaisesta tehdastyöstä vähennetään pelaajan tililtä Work Taxin suuruinen osuus kyseisen maan Average Salarysta. Tämä luku löytyy täältä. Average Salary määräytyy taas sen mukaan mitä keskimäärin viimeisen 30 päivän aikana sen maan kansalaiset ovat maksaneet palkkaa.

Mikäli pelaajalla ei ole tilillään riittävästi rahaa Work Taxin maksamiseen, ei hän pysty työskentelemään tehtaissaan. Suomessa Work Tax on vakiintunut kolmeen prosenttiin ja valtaosassa eMaailman maista Work Tax on yhdestä kolmeen prosenttia. Korkeimmillaan se on Etelä-Afrikassa, jossa se on asetettu maksimiin, eli 25 prosenttiyksikköön. Nelisen kuukautta sitten Work Taxia on eSuomessa viimeksi vaihdettu ja vaihteluväli on ollut aina yhdestä viiteen prosenttia lukuunottamatta lyhyttä aikaa kymmenessä prosentissa kun kyseinen ominaisuus otettiin tässä pelissä käyttöön.

5. Edustaja voi tehdä ehdotuksen minimipalkasta, Minimum Wage. Tällä säädetään sitä, mikä on pienin palkka, minkä työnantaja voi maksaa työntekijälleen. Miniminä on 0,1 CC ja maksimia ei ole säädetty. Suomessa minimipalkka on iät ja ajat ollut yksi CC, joskin erinäisiä esityksiä minimipalkan muutoksista on eduskunnan äänestettävänä ollut tasaisin väliajoin. Muualla maailmassa minimipalkka on pääosin yksi CC mutta esim. Australiassa se on tällä hetkellä säädetty viiteen CC:hen.

Ylläolevien lakiehdotuksen läpimenemiseen vaaditaan enemmän kuin puolet annetuista äänistä.

Seuraavat kaksi esitystä vaativat taakseen kaksi kolmasosaa annetuista äänistä mennäkseen läpi.

6. Edustaja voi tehdä ehdotuksen vihollisvaltioksi julistamisesta, Natural Enemy. Esityksessä NE:ksi voi ehdottaa vain valtiota, jonka kanssa on yhteistä rajaa. NE:ttäminen on yleisin tapa hyökätä toisen valtion kimppuun, lähinnä siksi, että tämä tapa ei maksa mitään, toisin kuin Airstrike tai sodan julistaminen.

NE:ttämisen seurauksena pelaajien tekemä damage NE-valtiota vastaan on kymmenen prosenttia korkeampi. Tämä ei kuitenkaan vaikuta pelaajan sotilasarvopisteisiin vaan pelkästään taistelukentän muuriin.

Maalla voi olla kerrallaan vain yksi NE ja hyväksytty NE on voimassa vähimmillään seitsemän päivää, jonka jälkeen se voidaan vasta vaihtaa. NE voi raueta ennemminkin siinä tapauksessa, mikäli maiden välinen yhteinen raja katoaa sotien myötä. NE-äänestyksiäkään ei voi kerralla olla aktiivisena kuin yksi. NE-äänestyksiä on EK:n käsiteltävänä verrattain usein vaikkakin osa niistä on vaihtoehtoväen käynnistämiä.

7. Edustaja voi tehdä ehdotuksen presidentin erottamisesta, President Impeachment. Viraltapanoäänestyksen tarkoituksena on erottaa presidentti, joka ei nauti eduskunnan luottamusta. Mikäli esitys menee läpi, presidentiksi nousee toiseksi tullut ehdokas. Ellei vaaleissa ole ollut muita ehdokkaita tai muut ehdokkaat eivät ole enää kyseisen maan kansalalaisia, joutuu valtio tulemaan hyväksytyn viraltapanon jälkeen toimeen ilmaan presidenttiä.

Viraltapanoäänestyksissä on seitsemän päivän suoja-aika, eli jos kyseinen äänestys hylätään eduskunnassa, seuraava voidaan käynnistää vasta seitsemän päivän päästä.

Suurin osa suomalaisista presidenteistä on joutunut eduskunnassa viraltapanoäänestyksiin. Valtaenemmistö äänestyksistä on kuitenkin vaihtoehtoväen edustajien käynnistämiä. Viimeisin hyväksytty viraltapano on Seppo Kosken erottaminen viime vuodelta kassan kavaltamisen vuoksi.

Edelläkerrotuista päätöksistä äänestetään siis eduskunnassa. Lisäksi kahdeksantena päätöksentekomahdollisuutena kansanedustajalla on valta hyväksyä kansalaisuushakemuksia.

Presidentin käytössä olevat ehdotukset poikkeavat hieman ylläolevista mutta niitä käsitellään artikkelisarjan seuraavassa osassa.


Hyväksyisin mielelläni hänen kansalaisuushakemuksen

Forum-eduskunta
Lainsäädäntövaltaa käytetään myös forumin puolella, jossa edustajilla on oikeus tehdä ehdotuksia eSuomen rakenteiden muokkaamisesta pelissä ja sen ulkopuolella. Forumilla ehdotus voi koskea kaikkea taivaan ja maan väliltä, kunhan se ei ole täysin asiaton. Käytäntönä näissä ehdotuksissa on pääsääntöisesti vähintään 24 tunnin keskustelu, jonka jälkeen 24 tunnin äänestys ehdotuksesta.

Alustana forum tarjoaa siis vapaamman ympäristön eri asioiden käsittelyyn ja mahdollisuuden perustella omia mielipiteitään ja näkemyksiään siten, että ne ovat luettavissa vielä myöhemminkin.

Forumin puolella on käsitelty viime aikoina mm. kansalaisuushakemuksia, organisaatioiden luovuttamisia, budjettia jne.Käsiteltävien asioiden skaala on siis erittäin laaja ja forum tarjoaakin puolueille päätöksenteossa paremman mahdollisuuden erottua muiden joukosta ideologisilla painotuksillaan. Forumin etuna on myös päätöksenteon läpinäkyvyys, äänestyksissä näkee edustajien kannan käsiteltäviin asioihin, toisin kuin IG-puolella, jossa näkyvät vain kyllä- ja ei-äänten yhteismäärä.

Forumin käyttöä on vastustettu lähinnä sen pelin ulkopuolisen luonteen vuoksi ja koska peruspelaajat eivät ole sinne tietään löytäneet. Näen itse kyseisessä alustassa sekä haittoja että hyötyjä.

Ymmärrän forumin vastustajien ja kannattajien näkökulmat ja henkilökohtaisesti haluaisin tarjota molempien näkökulmien edustajille mahdollisuuden pelata peliä siten kuin he haluavat.


Läpinäkyvyys olisi aina toivottavaa joka asiassa

Vaikutusmahdollisuudet

Miten yksittäinen pelaaja voi sitten vaikuttaa lainsäädäntövaltaan? Parhaiten luonnollisesti pääsemällä itse kansanedustajaksi. Miten uuden pelaajan kannattaa toimia parantaakseen mahdollisuuksia päästä eduskuntaan? Valitsemalla oikean puolueen, verkostoitumalla ja aktivoitumalla. Seuraavaksi käsittelen lyhyesti uuden pelaajan näkökulmasta huomioonotettavia asioita eduskuntaan pääsemiseksi.

Oikea puolue

En usko tässä pelissä poliittisiin ideologioihin. Siksi puoluetta valittaessa valintapäätökseen vaikuttavat aivan muut seikat kuin aatteelliset kysymykset. Kaikki puolueethan kannattavat tankkijakoja, uusien pelaajien tukemista, hyvää tiedottamista ja sotia. Uuden pelaajan kannattaakin miettiä siis, mistä puolueesta parhaiten ponnistaa eduskuntaan. Eduskuntavaaleihin osallistuvat siis viisi suurinta puoluetta jäsenmäärän perusteella.

Pelkästään tilastojen valossa nuorilla pelaajilla on parhaimmat mahdollisuudet päästä eduskuntaan Korppien tai Habbo Armeijan riveistä. Korpeilla edustajien keski-ikä on 355 päivää ja Habbo Armeijalla 690 päivää. LEP:n kolmen edustajan keski-ikä on 841 päivää ja WP:n ja AMC:n edustajien keski-ikä pyörii yli tuhannessa, sillä AMC:n edustajien keski-ikä on 1260 päivää ja WP:n 1297,5 päivää. Nuorin edustaja Andy Nokare on päässyt eduskuntaan LEP:n riveistä.


Hänkin kannattaa sotimista

Verkostoituminen ja aktivoituminen

Tärkeintä eduskuntaan pääsemisessä on kuitenkin oikean verkoston löytäminen ja oman imagon rakentaminen aktiivisella pelityylillä. Oikea verkosto on se, missä pelaaja tuntee olonsa kotoisaksi. Habbo Armeijan riveissä saattaa keskimääräisellä WP:n jäsenellä parta tutista ja toisin päin. Siksi kannattaakin alkuun hieman tarkkailla eri puolueiden jäsenten pelityyliä ja lukea vaikkapa Valtion Sanomien puolue-esittelyn, ennen kuin tekee päätöksiä, minkä puolueen rivistä haluaa eduskuntaan hakea. Tuuliviirinomainen puolueen vaihtaminen kun ei synnytä kovin pätevää kuvaa kansanedustajaehdokkaasta.

Aktivoituminen näkyy pelin sisällä lähinnä puolueen ja MU:n feedissä esiintymällä sekä omilla artikkeleilla. Näissäkin keinoissa kannattaa pitää oma johdonmukainen tyyli, joka on yksilöitävissä ja helposti tunnistettavissa. Tuttuus on aina valttia päätöksentekijöitä valittaessa. Lisäksi hallitus hakee muodostusvaiheessaan usein alivaltiosihteereitä ja avustajia. Näihin tehtäviin kannattaa uusien pelaajien pyrkiä hankkimaan kokemusta päätöksenteosta ja politiikasta.


Vallan rappusilta on helppo katsoa alaspäin

Yhteenveto

Tässä pelissä ja pelin ulkopuolisessa ympäristössä tarjotaan siis mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin monilla eri tavoin. Todellisuudessa pelin valtapoliittinen ympäristö on pitkälti sementoitunut noudattamaan tiettyjä linjoja ja päätöksenteon ja valintojen vapaus on näennäistä, eikä todellisuudessa toteudu. Edustajien käsiä sitovat ulkopoliittiset sopimukset, pelinsisäiset säännöt ja taloudelliset realiteetit. Asioihin voi vaikuttaa mutta keinojen runsaslukuisuudesta huolimatta todellisia vaikutusmahdollisuuksia on hyvin vähän. Eduskunta on lähinnä kumileimasin, joka pääasiallisesti hyväksyy hallituksen sen käsiteltäväksi tuomat esitykset. Siihen en osaa vastata, onko tämä käytäntö hyvä vai huono.

Uusille pelaajille eduskuntaan pääseminen on kuitenkin ensimmäinen askel vallan kahvaan. Siksi kannattaakin tarkkaan miettiä, mitä reittiä siihen kahvaan tarttuu. Lisäksi kannattaa rohkeasti tarjota uusia ideoita maamme kehittämiseen. Valtio ei uudistu, eikä kehity, elleivät uudet pelaajat tuo mukanaan tuoreita visioita. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon nykyisen presidentin aikanaan aloittelevana pelaajana tuoma idea valtiorahoitteisista tankkijaoista. Nykyään kukaan ei voisi kuvitellakaan presidenttiä, joka ei kautensa aikana suorittaisi tankkijakoja. Rohkeus ja omien ideoiden esille tuonti johtaakin parhaimmillaan presidentinlinnaan!

Seuraavassa artikkelissa käsittelenkin hallitusta ja presidenttiä vallan käyttäjänä.


Oval Officeen on monia pyrkijöitä