Un Sant Jordi com Déu mana!

Day 2,710, 02:51 Published in Egypt Greece by Wilhelm Maybach


Benvinguts a una edició especial de Vanilla Unicorn!

Aquesta setmana, coincidint amb la vigília de Sant Jordi, hem decidit mostrar-vos algunes propostes culinàries d’allò més interessants. L’objectiu d’aquest article és donar-vos alguna idea per poder celebrar un Sant Jordi com Déu mana. És per això que, avui, us ensenyarem com organitzar un bon sopar, amb bon menjar i bon beure, per tal d’enlluernar aquella persona tan especial.

La norma estrella que hem de tenir en compte a l’hora de preparar un àpat pel dia de Sant Jordi és que els plats han de ser plats típics de la cuina catalana i, per millorar-ho encara més, acompanyats d’algun vi o cava Català. Per aquesta edició especial, hem decidit donar-vos una gran quantitat de plats, perquè, com tots sabem, les habilitats culinàries no són fàcils de dominar. D’aquesta manera, podreu triar algun plat o acompanyament fàcil de preparar i que no us ocuparà massa temps.



Si voleu un sopar fàcil i ràpid, podeu comprar o, pels que hi vulguin dedicar més estona, cuinar, una bona ració de croquetes de pernil acompanyada, com no, per una safata de bunyols de bacallà. Un dels plats previs al sopar que mai ha de faltar són les patates d’Olot, seguides d’uns pebrots farcits o un estofat de vedella. Un dels acompanyaments clau és la samfaina, tot i que calen hores de dedicació. Alguns plats que també demanen atenció són les galtes de porc rostides, els cargols amb bacallà, un bon arròs a la cassola o un plat de faves tendres. Pels que siguin vegetarians, també hi ha alternativa; compreu vosaltres mateixos les hortalisses i fruites que més us agradin i prepareu una bona amanida. Això sí, mai hi pot faltar un rajolí d’oli del Camp de Tarragona. Per acabar el sopar, no podeu escollir un altre postre que no sigui el pastís de Sant Jordi. Una recepta que es fa amb ous, llet, sucre, melindros, melmelada de grosella, nata i maduixes.



La gran majoria d’homes de la nostra redacció no són precisament Ferran Adrià. Més ben dit, molts són incapaços de cuinar un ou ferrat on l’ou quedi sencer, així doncs, com poden ells preparar un sopar amb cara i ulls?
Tenim la gran sort que un dels plats més nostrats de la cuina catalana és molt fàcil de preparar, tan, que fins i tot un nen podria fer-lo tranquil•lament. Tot i la seva facilitat, sovint es cometen forces errors. El pa amb tomàquet, és un plat que ha d’estar format per aliments de la nostra terra. L’ ingredient estrella, el pa, no pot ser mai comprat a qualsevol lloc, cal que sigui comprat a un forn de pa de confiança on sapiguem, amb total certesa, que és un pa de màxima qualitat. Els tomàquets, comprats a una botiga especialitzada, que no provinguin de grans superfícies. Tot i això, com els tomàquets de l’hort, fets per un mateix, enlloc. Per tal que el plat agafi color, res millor que un bon oli tarragoní, un polsí de sal i una bona fusta d’embotits. És aquí on se’ns planteja una difícil elecció. Catalunya és terra de grans embotits i formatges, amb empreses capdavanteres i que ofereixen uns productes d’altíssima qualitat.

Si sou dels que us agrada el formatge blau, us recomanem el formatge blau de cabra de Muntanyola però per aquells que vulguin algun formatge més suau, el Serrat d’ovella de Mas Farró és una excel•lent elecció. Els embotits no s’acaben mai ja que com us hem dit, el nombre de productors és immens. La zona geogràfica que probablement més destaqui és la Plana de Vic, productors i exportadors d’embotits des de temps immemorials. Mentre els productes provinguin d’un lloc de confiança, podeu afegir-ne tants com vulgueu; fuets, llonganisses, bulls blanc i negre, xoriç, llom, botifarra blanca i negre i, com no, catalana.



El beure i el menjar són coses molt personals, especialment en el cas de beure. De ben segur que tots teniu algun productor preferit però tot i així nosaltres n’esmentarem uns quants. Amb Denominació d’Orígen Catalunya destaquem el Terra Lliure Jove del Celler Roset o pels que els agradi el vi blanc, un Udina Blanc de Bohigas. De la Denominació d’Orígen Empordà hi trobem el Camí de Cormes del Celler Roig Parals, el blanc Flor d’Albera del Celler Marti Fabra o, pels més romàntics, la Maragda Rosa, un excel•lent vi rosat del Celler Mas Llunes.
De Denominació d’Orígen Montsant en destaquem un vi negre del Celler Acústic anomenat Braó. Per aquells que estigueu disposats a deixar-vos-hi més diners, l’Auditòri (negre) pot ser una molt bona opció. De la Denominació d’Orígen Penedès en volem nombrar tres vins. El primer, el Mas Vilella Negre del Celler Jané Ventura, el Rosat Selecció 10 vinyes també de Jané Ventura i el Negre Selecció també dels Celler Jané Ventura. Passant a una de les meques dels vins catalans, la Denominació d’Orígen Priorat, en destaquem el Anjoli del Celler d’Ardèvol, el Pardelasses del Celler Aixalà Alcait o el Terra d’Hom del Celler d’Ardèvol. Per últim, de la Denominació d’Orígen Terra Alta, esmentarem el Mas d’en Pol Barrica Blanc del Celler Clua i el Naevus (negre) del Celler la Bollidora.



Per començar un bon sopar, no hi ha res igual que un cava Català. A continuació i ja per finalitzar aquesta edició especial, us farem esment d’alguns dels millors caves catalans.
El considerat per molts com el millor cava Català és el Turó d’en Mota de 2001, produït per Recadero. Alguns altres caves punters són el Reventós i Blanc de 2001, l’Agustí Torelló Mata de 2007 o el Gran Reserva Brut Nature Lustos de 2006 produït pels Cellers Gramona. Alguns rosats; AA Privat Laietà Rosat Gran Reserva de 2010 i produït per Alta Alella o el Juvé i Camps Gran Juvé i Camps Rosé de 2010.



Esperem que aquesta mica de guia culinària us serveixi d’ajuda i que podeu gaudir d’una bona Diada de Sant Jordi. Aprofitem, com no, per fer una felicitació una mica avançada a tots els Jordis i Jordines!