e-Türkiye hükümeti halka yakın olmalı

Day 664, 16:16 Published in Turkey Philippines by MooN-StaR

Merhaba sevgili okurlar,

Gazetemizin çıkış sıklığı düşünüldüğünde uzunca bir aradan sonra tekrar birlikteyiz. Bildiğiniz gibi parti genel başkanları seçiminin arefesindeyiz. Bütün adaylara seçimlerde başarılar diliyorum. Ancak asıl ateşli seçimler 10 gün sonra ve bu seçimler, yani kongre seçimleri, mevcut hükümet politikalarının halk tarafından benimsenip benimsenmediğini bizlere gösterecek.

İktidardaki Turkuaz Hareket mecliste yeterli çoğunluğa sahip olamazsa başkan burakkocamis'ı zor günler bekliyor. Henüz muhalefetteki partilerde bir hareketlilik yok, bütün partiler kendi gündemleriyle o kadar meşguller ki ülke gündemi bir anda sanki ikinci planda kalıverdi. En sert muhalefeti yapan DHC fiilen çözülmüş durumda ve sonraki seçimlerde etkili olup olamayacakları soru işareti. Diğer partilerin ise iktidara çok ta yüklendikleri söylenemez. Kısacası ülkede muhalefet yok, mutlak iktidar varmış gibi bir hava esiyor.

Tüm bunlara rağmen iktidarın yine de pek rahat olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bizim vatandaşlarımız iktidar harcamayı çok severler. Bugün başa getirdiğini yarın yerin dibine de sokabilir. İşte iktidarın bu tarz bir şokla karşılaşmaması için yapması gerektiğini düşündüğüm şeyleri sizlerle paylaşacağım.

1- Ordu
Askeri alandan bahsedersek, ülkede bol miktarda hain bulunduğu paranoyası maalesef bizleri tutsak etmiş durumda. Bu yüzden askeri kararlar halktan gizli olarak alınıyor ve bu kararlar son derece gizli bir şekilde hayata geçiriliyor. Sabah eTürkiye'ye girdiğimde bir de ne göreyim! Yine Yunan'a saldırmışız. Her ne kadar askeri operasyonların gizli tutulmasını doğru buluyor olsam da bu konuda halktan yükselen tepkileri de görmezden gelmemek gerektiğine inanıyorum.

Ordunun yapısında çeşitli defalar revizyona gidildi. Bu revizyonlar en etkili ordu düzenini deneme yanılma yöntemiyle bulma konusunda en pratik çözüm. Ancak daha önceki makalelerimde de bahsettiğim gibi orduya düşük rütbeden askerlerin de katılımının sağlanmasının doğru olacağını düşünüyorum. Bu ülkenin muharip kuvveti 150-160 kişiden mevcut olamaz, olmamalı. Bu yüzden ülkenin resmi ordusu şişirilmese dahi "Sipahiler" gibi özel ordu oluşumlarının desteklenmesi ve bu oluşumların alınan kararlardan haberdar edilmesi gerekir.

2- Ekonomi
Ekonomik açıdan iktidar başkanlık seçimlerinin arefesinde oldukça iddialıydı. Hala daha da iddialılar. Netekim e-Türkiye'nin ekonomiden en çok anlayan para babalarının büyük kısmı iktidar çatısının altında toplanmış durumda 🙂 Lakin benim gördüğüm, ekonomik olarak işlerin pekte yolunda gitmediği yönünde. En azından aşağıdan bakınca öyle görünüyor. Yukarıda havalar daha ılıman sanırım. Asgari ücretin düşürülmesi hakkında yayınladığım makalem oldukça fazla tepki almıştı. Asgari ücretin düşürülmesinin üzerinden çok ta zaman geçmedi ama ekonomik göstergeler anlamlı tepkiler vermeye başladı.

Ekmek fiyatları 1.96 seviyesinden 1.81 civarına geriledi. Yani bir asgari ücretli kanundan önce hergün 1,53 adet ekmek alırken şu anda ancak 1,1 adet ekmek alabiliyor. Asgari ücretin skilli işçilerin maaşlarına etki etmeyeceği tezi ise tam bir fiyaskoyla sonuçlandı! Her skillden işçilerin ücretleri dramatik bir şekilde düşmüş durumda. Bazı sektörlerde maaş düşüşleri %50 seviyelerini zorluyor. Bununla ilgili olarak ayrıntılı bir makale daha yayınlayacağım.

Şu anda söyleyebileceklerimiz, asgari ücretin düşürülmesinden sonraki zaman için hükümetin provizyonlarının tutmamış olduğu. Askeri olarak verdiğimiz + puanı an itibariyle ekonomik olarak veremiyoruz ne yazıkki. Önümüzdeki günler neler gösterir bekleyip görmemiz gerekiyor.

3- Dış ilişkiler
Vallahi dış ilişkilerde ne dolaplar dönüyor hiç haberim yok biliyor musunuz sevgili okurlar? 🙂 Bizim e-hükümet te gerçek hayattaki hükümet gibi. Ya saman altından su yürütüyorlar, ya da dış ilişkilerimiz oldukça durağan. Yunan'a savaş ilanı, bir iki MPP dışında olan bitenden haberimiz yok. Zaten onları da ana ekrandan takip ediyoruz. Sürpriz yapıyorlar bizlere 🙂

Büyük elçilikler pekte işlevsel değilmiş gibi görünüyor şu anda. Sadece Kanada büyükelçimiz gazetesi vasıtasıyla bizi düzenli olarak bilgilendiriyor, sağolsun. (Arkadaşımızın ve gazetesinin ismini unuttum hatırlayan olursa düzeltirim bu kısmı)

Sadede gelirsek iktidar dış ilişkiler konusunda halkı bilgilendirmekte oldukça pasif görünüyor. Dış ilişkilerde yapılan anlaşmalar, diyaloglar, tartışmalar hakkında halk bilgilendirilirse halkın ve dolayısıyla oyunun heyecanının yükseleceğini düşünüyorum.

4- İç politika
İç politika an itibariyle ülkemizde en kısır, en verimsiz günlerini yaşıyor. Şu anda iç politika partilerin birbirlerine attığı fake hesap suçlamaları, admine reportlar, küfür ve kıyametten öteye gidemedi. Ülke sorunları için çözümler üreten parti yok görünüyor. Eğer var ise de sanırım bu fikirlerini bizlerle paylaşmıyorlar. Partilerin varsa yoksa bildikleri siyasi fikirlerini e-Türkiye halkına empoze etmek. Ancak şunu kavramak gerekiyor, sanal ortamda bu siyasi fikirlerin empoze edildiğini düşünsek bile e-Türkiye açısından ne gibi bir avantajımız olacak? Herkes şapkasını önüne koyup bir düşünsün bakalım.

Sonuç
a- İktidar halkla arasına mesafe koymamalı. Hüküm verme yetkisi bende diyerek monarşi tarzı uygulamalara gitmemelidir. (Bu tarz uygulamaları var şeklinde anlaşılmasın)
b- Alınan veya alınacak kararlar ülke çıkarlarını tehdit etmeyecek düzeyde kalmak şartıyla halkla paylaşılmalı ve halkın fikirleri alınmalı.
c- Hükümet ortak bir gazete belirlemeli veya kurmalı ve yukarıda 4 başlıkta belirttiğim konularda halkı düzenli olarak bilgilendirmeli. Savunma Bakanlığı, devlet başkanlığı, ekonomi bakanlığı ve benzeri kurumlar ayrı ayrı bültenlerle bilgilendirme yaptığında bilgiler dağınık ve karmaşık bir hal alıyor. Hükümet, icraatları hakkında halkı düzenli olarak bilgilendirdiği takdirde oy verenler nezdinde popülerliğini koruyacaktır diye düşünüyorum. Aksi halde halk hükümetin hiç bir şey yapmadan öylece oturduğunu düşünmeye başlayabilir.

Önümüzdeki kongre seçimlerinde şimdiden tüm partilere başarılar..