[Unioni] Vallanjaon perusteita ajamassa, myös ensi kaudella

Day 3,777, 04:46 Published in Finland Poland by Hautausmaa

Eduskuntavaalit lähestyvät jälleen. Huolimatta hallinnon kyseenalaisista kannoista Ahvenanmaan kuningaskunnan aseman suhteen, on viimeisen vuorokauden aikana esiintynyt samojen tahojen toimesta vielä tuomittavampaa autoritääristä kehitystä. Maamme hallitus pyrkii parhaillaan eväämään kansanedustuslaitokselta sen oikeuden käynnistää äänestyksiä viestilistoilla. Koko kansakuntamme edun vuoksi Unioni julkaisee aiheesta viestilistoilla käydyn relevantin keskustelun pohjamateriaaliksi.








Mukana moisessa vulgaarissa pyrkimyksessä vallan väärinkäyttöön voidaan havaita olevan ainakin presidenttimme, puolustusministerimme sekä kuvernöörimme. Unioni tuomitsee syvästi moiset menettelytavat haitallisina ja vaarallisina.

Syyt sille, miksi kansanedustuslaitoksella tulisi olla oikeus tehdä aloitteita, keskustella ja äänestää mandaattinsa mukaisesti viestilistoilla on kolme painavaa syytä: demokraattisen vallanjaon periaatteet, pelimekaniikan imperatiivit sekä vastustavien perusteluiden puutteellisuus.

Ensimmäiseksi, Unioni ottaa demokraattisen vallanjaon periaatteet äärimmäisen vakavasti. Ehkäistäksemme autoritääristä kehitystä maassamme, on äärimmäisen oleellista, että kansan valitsema eduskunta on se instituutio, jolle hallitus on viime kädessä tilivelvollinen. Mikäli toimeenpaneva elin monopolisoisi myös aloitteiden tekemisen ja äänestyksistä aloittamisen, voisi se polkea kansalaisten perusoikeuksia mielin määrin jättäessään epätoivotut äänestykset toimeenpanematta. Jo pelimekaniikka pakottaa presidentin hallituksen tilivelvolliseksi eduskunnalle, josta pääsemmekin seuraavaan kohtaan.

Toiseksi, pelaamamme selainpelin pelimekaniikka mahdollistaa ja suoraan myöntää äänestysten aloittamisoikeuden kansanedustajille, eikä hallituksen ministereille (elleivät nämä myös kansanedustajia satu olemaan). Hallituksen ajama asiantila, jossa suvereeni kansanedustuslaitos mandaatteineen ei saisi aloittaa äänestyksiä eduskunnan viestilistoilla, mutta milloin vain sen voisi tehdä pelimekaniikan mahdollistamilla tavoilla, on kestämätön epäsuhta, mikä tuskin hyödyttää ketään.

Kolmanneksi, hallituksen antama perustelu sille, miksi kansanedustajilla ei tulisi olla oikeutta aloittaa äänestyksiä pohjautuu wikin tietoihin. Kyseisetkin virkkeet selkeästi määrittävät kansanedustajan tehtäväksi lakien ehdottamisen. Lakien ehdottamislinkkiä seuraamalla selviää kuitenkin, että kyseessä on äänestysten aloittaminen. Suomenkielinen wiki on päätynyt ilmeisesti hallituksen tulkintakyvyn kannalta liian haastavaan muotoon, mutta onneksi wikistä löytyy selventäviä tekstinpätkiä, kunhan vaan uskaltaa sukeltaa linkkien perässä.

Presidenttimme on myös vedonnut perinteisiin, mutta myöntää myös ettei tiedä mitään viimeisen yhdeksän vuoden tapahtumista. Jäsentemme muistoissa ainakin vuonna 2009 - ja todennäköisesti ennen tätäkin - oli eduskunnalla täysi oikeus äänestyttää haluamiaan asioita. Monet äänestykset kuitenkin tulivat hallitukselta tai kulkivat hallituksen kautta, mutta ei missään nimessä jokainen äänestys.


Unioni asettuu päättävisesti vastustamaan taantumusta, jossa poljetaan suvereenin kansanedustuslaitoksen demokraattisia ja pelimekaanisia oikeuksia. Antamalla äänenne Unionille voitte luottaa siihen, että teitä edustaa valtionhallinnon elimissä demokraattista parlamentarismia vaaliva puolue myös tulevaisuudessa.

Demokraattinen itsemääräämisoikeus on yhteiskuntamme kulmakiviä, josta ei yksinkertaisesti ole varaa luopua. Anna äänesi Unionille, niin kansanvoimainen ääni kuuluu lainsäädännössä jatkossakin.

- Unionin viestintätoimikunta