"Dansați, dansați... altfel suntem pierduți"

Day 2,565, 16:50 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MINISTERUL CULTURII MOLDOVA


La final de săptămână voi încerca să vă readuc, pentru câteva clipe, mai aproape de artă. Și dacă am încercat să abordez subiecte din pictură, cinematografie și arhitectură (greu mă mai mișc... știu) am decis că a venit și timpul dansului.

Din păcate pentru voi nu sunt un om complet, nici pe departe, motiv pentru care cunoștințele mele legate de subiectul dans cred că sunt și mai puține față de cele legate de arhitectură. Și la arhitectură ați văzut deja cam cât mă pricep. Acesta este motivul pentru care de această dată vă rog să veniți și voi cu completări la subiect întregind articolul prin comentarii. Știu că numai de dans nu vă arde vouă acum dar ce să-i faci? Întotdeauna țara arde și babele se piaptănă așa că niciodată n-ar fi un moment mai potrivit decât cel de acum.

Titlul articolului este un citat din Pina Bausch, una din puținele coregrafe și dansatoare de care am auzit și asta datorită filmului documentar regizat de Wim Wenders: Pina. "Nu ma interesează cum se mişcă oamenii; mă interesează ceea ce îi face să se mişte." spunea la un moment dat Pina și dacă veți avea curiozitatea să urmăriți documentarul, poate și câteva din spectacolele ei îi veți înțelege mai bine cuvintele. Dansul este un derivat al mișcării tot așa cum mișcarea e o derivată a vieții, a existenței. Moartea e până la urmă și o tăcere a corpului, o imposibilitate de a mai reacționa la stimulii interni sau externi. Uneori fără să vrem mișcările noastre se transformă în dans și ajungem să "cântăm și să dansăm în ploaie". Dansurile Pinei sunt viscerale, lipsite de cosmetizări și folosesc la maxim trupul uman în toată frumusețea și încordarea lui. Și pentru că doar arătându-vă v-aș putea convinge vă invit să urmăriți Dead Can Dance - Song of the Stars cu un fundal vizual extras din filmul Pina.

Al doilea subiect de discuție ar fi Michael Flatley și unicul stil de dans (step) irlandez. Ca să încep cu un can-can-ism Flatley a intrat în 1989 în Cartea Recordurilor înregistrând 28 de bătăi de picior pe secundă - acele mici lovituri de step (dacă au un nume specific mă corectați voi). Apoi în 1998 și-a îmbunătățit performanța la 35 de bătăi pe secundă. Nu voi vorbi prea mult despre Flatley. Ca întotdeauna intenția mea este să vă trezesc interesul urmând ca voi să căutați mai multe date dacă subiectul în sine vi se pare interesant. Drept urmare vă invit să vizionați finalul spectacolului Lord of the Dance.

Revenim puțin la dansul clasic, la balet și ar fi două articole ce merită măcar deschise dacă nu și citite: Balerini celebri respectiv Balerine celebre. Eu, spre rușinea mea auzisem doar de 2 persoane din cele 9 prezentate și culmea, niciuna nu era de sex feminin.

În final o mică listă personală de filmulețe peste care am dat (de-a lungul timpului) din întâmplare sau din fericire (documentându-mă pentru articolul de față). Selecția e pur personală și mi-aș dori să o extind cu filmulețe propuse de voi.

U2 - One cover choreography by Kostya Koval feat. Zoya Lu - Dance Centre Myway

Olga Kuraeva [improvisation] [contemporary ballet]

Carmen, Bizet - Alessandra Ferri, Laurent Hilaire

Polina Semionova (HD - Ballet - H. Grönemeyer - instrumental)

Hand in Hand

Evolution of Dance

Optical Illusion Dance



Cu stimă,
Ministrul Culturii