Sütlü Nuriye

Day 4,562, 06:13 Published in Turkey Turkey by nikney

Sene 1980. Askerî darbe olmuş. Korgeneral Abdullah Tırtıl İstanbul Belediye Başkanlığı görevine atanmış.

Tırtıl Paşa İstanbul'da çok çeşitli fiyatlardan baklava satıldığını görüyor.
O sene Ramazan Bayramından iki gün önce baklavanın satış fiyatının üst sınırıyla ilgili liste yayınlanmıştır.
Güllüoğlu Baklavaları sahibi Hacı Mustafa Güllü bir yolunu bulup Tırtıl Paşa'nın huzuruna çıkıyor.

"Paşam" diyor. "Benim bu fiyattan baklava satmam mümkün değil." Kaliteli baklava için her şeyden önce Urfa Tereyağı kullanmak gerektiğini izah etmeye çalışıyor. Yüzde 20 oranında fıstıkta kullanılsın ki, lezzetli olsun baklava. "Ayrıca Bal şerbeti de dökerim ben yaptığım baklavaya".

Tırtıl Paşa, asker adam. Tükürdüğünü yalayacak değil ya; "Ben anlamam" diyor. "Fiyat bu. Üstüne çıkana ceza keserim." Hakikaten kesiyorlar da.
Hacı Mustafa Güllü çaresiz kalıp baklava üretiminden vazgeçiyor. Vazgeçmesine vazgeçiyor ama tezgâha bir şey de koyması lazım. Müşteri var. O kadar çalışan var. Dükkanı kapatıp gidecek hali yok yani.

Fıstık yerine fındık kullanılmış, süt ilave edilerek de tatlının gramajı arttırılmıştır. Böylelikle ihtilal muktedirlerinin vazettikleri fiyatta satılabilecek, nispeten düşük maliyeti baklava yapılmış oldu.



"Sütlü Nuriye" dediği bu ürünü Tırtıl Paşa'nın dediği fiyatın altında satmaya başlıyor. Yemesi hafif olan tatlı ve kısa rağbet görüyor.

Güllüoğlu Baklavaları sahibi Nejat Güllü şunları söylemiştir. Maliyeti düşük ancak oldukça da lezzetli olan bu tatlıya oluşturulan listede olmayan, ilginç bir isim vermek istediklerini, sonunda da Sütlü Nuriye ismine karar verdikleri, bu tatlının isminin nereden geldiği çok merak edildi ama bu ismin hiçbir anlamı, hiçbir hikayesi yoktu. Bizim esas amacımız bu tatlıyı insanlara sevdirebilmekti.