Ma mindresc ca am fost nascut aici....

Day 908, 13:56 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MisteriousMan

Fiecare isi iubeste satul/orasul de bastina, si cred ca fiecare a incercat sa afle cit mai multa informatie despre locurile natale, de aceea am sa va scriu cite ceva despre satucul meu ...

Scurt istoric.
Este cunoscut un act din timpurile lui Ştefan cel Mare prin care la 26 februarie 1491 se confirma spătarului Purice şi altora două sate pe Nistru, „Drisliovoie" şi „unde a fost Nosco". S-a presupus că Drislivoie sau Drislovca ar putea să fie Drăslicenii de azi. Prima menţiune ca atare a satului apare într-un zapis din anul 1634, 5 martie, prin care unul Guguliţă, feciorul Dresoaiei din Dresliceni, se arată că a vîndut drept un cal bun preţuit la 40 de zloţ bătuţi şi 20 de taleri bani şi o vacă cu viţel lui Ionaşcu vornicul toată partea lui şi a fratelui său din sat din Cobîlca.

Apoi localitatea este menţionată într-o carte de judecata din 1641 de la Vasile Lupu voievod. Actul este un suret, adică o traducere de la începutul secolului al XIX-lea. Domnitorul întăreşte urmaşilor lui Popşa din Popseşti un iaz, la care pretindeau locuitorii din datul Tulbureşti, ţinutul Orhei. Din document aflăm că vornicul Neneul a adunat bătrâni de frunte care să mărturisească ce ştiu despre acest iaz. Printre martori apare şi un Ivancea din Drăsliceni. Următoarea consemnare a satului o avem într-un act din 1698. In luna mai a acestui an, o stăpînă de moşii Mierla Răuletoaie a tocmit un zapis la Drăsliceni, prin care dăruieşte nepotului său Darie, partea ei de ocină, satul Hruşova, pe Ichel, în ţinutul Orheiului. Însă pentru prima dată „Răzeşii de pe moşia Drăsliceni" sunt amintiţi într-o carte de la Domnul Moldovei Antioh Cantemir din anul 1707.
Dacă la anul 1634 există deja toponimul Drăsliceni, practic conturat, aceasta înseamnă că formarea acestui toponim a decurs în perioada de timp de după anul 1561 dacă acceptăm formula cunoscută din istoriografie, deci, aproximativ în răstimpul dintre anii 1561-1634 s-a format denumirea înrădăcinată a locului Drăsliceni.
De asemenea, se spune, că strămoşii au tăiat multă pădure până a fost făcută vatra actuală a satului. În afară de aceasta, tradiţia susţine, că prima fântână a satului Drăsliceni, a fost făcută în partea de vest a actualului sat. Acolo se află şi vechiul cimitir cu osemintele strămoşilor, în care s-au păstrat până astăzi multe pietre funerare.

Cum am mai spus imi iubesc foarte mult satul, mai buna lume la suflet ca aici inca nu am intilnit nicaeri...

P.S. Va multumesc pentru timpul acordat.