Lucrand ca manager

Day 2,656, 14:48 Published in Romania Switzerland by iupuias

Ca orice incepator ai primit de la Plato o fabrica de paine Q1 si 3 ferme de grane. Pe langa acestea, daca ai facut misiunile de la inceput, probabil te-ai procopsit si cu o fabrica de arme Q1, daca nu sa stii ca nu ai pierdut nimic.

Si cum ma ajuta toate astea sa mai storc un banut? Lucreaza ca manager; ar putea fi un raspuns la intrebare, dar inainte de a te apuca de lucru citeste, te rog, articolul pana la capat.

Din meniul Proprietatile mele da clic pe Companii si-ti vor aparea companiile pe care le detii. In coloana Lucreaza ca manager bifeaza casuta din dreptul companiei in care vrei sa lucrezi ca manager, poti bifa mai multe companii daca vrei, nu e nevoie sa lucrezi separat in fiecare, apoi iti mai ramane sa apesi butonul Incepe productia.

Acuma, pentru a lucra in fabrica de paine sau arme trebuie sa ai in depozit materia prima necesara obtinerii produsului finit, vezi coloana Materii prime din dreptul fabricii, sau sa ai bifate, simultan cu compania de paine/arme, atatea companii de materii cat sa-ti asigure necesarul de materii prime pentru fabrica de paine/arme. Daca in dreptul butonului Incepe productia ai numere cu minus, scrise cu rosu, mai trebuie sa umbli la bife sau sa cumperi materie prima de pe piata. Numerele cu minus, scrise cu negru, inseamna ca ai materia prima necesara in depozit.

Pentru fiecare companie in care lucrezi ca manager vei plati o taxa catre stat, vei consuma 10 unitati de energie si vei primi doua puncte de experienta. Daca nu detii suma necesara achitarii taxei sau nu dispui de energia necesara pentru a lucra nu vei putea lucra. In acest caz ori debifezi companii ori faci rost de bani respectiv energie.

Taxa pe care o platesti/companie se calculeaza asemanator cu taxa pe salariu, cand lucrezi ca angajat, doar ca in acest caz se aplica la salariul mediu din tara a carei cetatenie o detii. Salariul mediu poate fi vazut in tabul Economie corespunzator fiecarei tari, este actualizat zilnic si reprezinta media salariilor platite angajatilor din tara respectiva in ultimele 30 de zile.

Exemplu:
-taxa pe venit 5% in tara unde ai aplicat pentru un loc de munca, salariul tau ca angajat 50 cc; calcul 50 cc X 5%= 2.5 cc impozit pe salariu.
-taxa pe venit 7% si salariu mediu de 32.65 cc in tara a carei cetatenie o detii; calcul 32.65 cc X 7%= 2.2855cc aproximativ 2.29cc impozit pentru fiecare companie in care lucrezi ca manager.

Pana acuma am vazut cum sta treaba pe partea de cheltuieli, iar concluzia e una si simpla: muncind ca manager cheltuiesti( pierzi ) bani si resurse. Pentru a contrabalansa aceste cheltuieli( pierderi ) trebuie sa vinzi produsele obtinute la un pret care sa-ti asigure acoperirea tuturor cheltuielilor din lucrul ca manager si un mic profit macar. Daca nu poti realiza acest lucru mai bine nu lucra ca manager.

Produsele le poti vinde doar pe pietele pentru care detii licenta. Pentru tara a carei cetatenie ai ales-o cand te-ai inregistrat in joc ai primit automat licenta, fara nici un cost suplimentar, pentru oricare alta tara trebuie sa cumperi licenta, daca vrei sa vinzi pe piata respectiva. O licenta costa 20 de gold. De asemenea, vei plati si o taxa de import, ce poate varia intre 1% si 99%.

Despre pretul de vanzare ca sa-ti spun? Cu cat e mai mare cu atat mai bine. Un pret mai mare inseamna mai multi bani, dar vei vinde produsele mai greu. Pana cand un produs nu e cumparat de pe piata de marfuri acesta va ocupa spatiu de stocare in depozitul tau, iar cand nu vei mai avea suficient spatiu de stocare in depozit nu vei mai putea produce alte produse.

La materia prima suma obtinuta din vanzarea produselor se obtine inmultind pretul de vanzare/bucata cu numarul de bucati puse in vanzare. Daca vinzi pe o piata straina se mai scade taxa de import. La produsele finite, paine, arme, din suma obtinuta din inmultirea pretului de vanzare/bucat cu numarul de bucati puse in vanzare se mai scade si TVA-ul in mod obligatoriu, eventual taxa de import daca e cazul.

Cantitatea de produse ce o poti obtine intr-o companie de materie prima variaza in functie de tipul de companie detinuta si bonusurile de productie detinute de tara a carei cetatenie o detii. Companiile de materie prima, pentru paine/arme au urmatoarele productii de baza( fara nici un fel de bonus de productie ): ferma de grane/mina de fier 35 unitati, livada/platforma petroliera 70 unitati, pescarie/mina de aluminiu 125 unitati, ferma de vite/mina de salpetru 175 unitati, cabana de vanatoare/plantatie de cauciuc 250 unitati. In momentul scrierii articolului Romania detine 100% bonus pentru hrana si arme ceea ce inseamna ca o ferma de grane/mina de fier produce 70 unitati materie prima, iar o cabana de vanatoare/plantatie de cauciuc 500 unitati materie prima.

In cazul companiilor de paine productia de baza este de 100 paini indiferent de calitatea companiei. Calitatea companiei influenteaza doar calitatea produsului finit obtinut si consumul de materie. Intr-o companie de paine Q1 vei consuma 1 unitate materie prima pentru a obtine 1 bucata paine Q1, la Q2 doua unitati materie prima pentru o paine Q2, la Q3 3 la 1, la Q4 4 la 1, la Q5 5 la 1, la Q6 6 la 1, iar la Q7 20 unitati materie prima la 1 bucata paine Q7. La un bonus pentru hrana de 100% intr-o fabrica de paine Q1 vei consuma 200 unitati materie prima si vei produce 200 painici Q1.

Productia de baza a companiilor de arme este de 10 arme indiferent de calitatea companiei, iar consumul de materie prima/arma este de 10 unitati pentru o arma Q1, 20 unitati pentru o arma Q2, 30 pentru una Q3, 40 pentru una Q4, 50 pentru una Q5, 60 pentru una Q6 si 200 unitati materie prima pentru o arma Q7.

Ca sa nu mai lungesc articolul, despre bonusuri, voi vorbi, mai detailat, intr-un articol viitor.

Si daca tot ai ajuns cu cititul pana aici, iata si un mic bonus din partea mea: un link catre un fisier in excel care te va ajuta sa calculezi profitabilitatea firmelor si nu numai. Detalii despre modul de folosire vei gasi in foaia de calcul.

Bafta si spor la joc!