Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien haastattelu

Day 3,085, 09:34 Published in Finland Finland by Erius


Tervehdys, eSuomi!

Klara vappen! Moni (allekirjoittanut mukaan lukien) toipuu vappuaaton juhlinnasta tai saattaa valmistautua uuteen päivään riippuen töistään tai opiskeluistaan. Näin työväen ja opiskelijoiden juhlan kunniaksi ajattelin tuoda taas maamme pyhän ajaksi hiukan hiljentyneeseen mediaan luettavaksi tutkivaa journalismia. Aiemmin tällä viikolla lähestyin kunkin eduskuntapuolueen (maamme viiden suurimman puolueen) puheenjohtajia esittäen heille joukon kysymyksiä. Kysymysten joukossa oli myös allekirjoittaneen aiempaan artikkeliin liittyvä kysymys, mutta päädyin poistamaan sen tästä haastattelusta. Tämä siksi, että kysymyksessä tiedustelin puolueiden kantoja ehdotukseen, mutta eduskunta ehtikin jo ottaa aiheen käsittelyynsä ja tehdä päätöksensä, jonka seurauksena koin erilliset kannanotot jo käsiteltyyn aiheeseen tarpeettomiksi.

Haastateltavina olivat siis Wanhojen Partojen Feuerstrahl, Alpha Male Clubin Kendo Yanar, Korppipuolueen Samueru, haastatteluhetkellä Frankin Moderaatiopartion puheenjohtajana toiminut cendoroitu Enwrath sekä Unionin 9axel5. Artikkelissa olen sijoittanut ensin kysymyksen, jonka jälkeen seuraavat kunkin Puolueen pj:n vastaukset. Vastausta ennen on kunkin pj:n edustaman puolueen nimi, jotta lukijoille on selvää, mitä puoluetta kukin vastaus edustaa. Kunkin kysymyksen jälkeen on myös oma osionsa allekirjoittaneen omalle analyysille puheenjohtajien vastauksista. Puolueita ei ole laitettu mihinkään tiettyyn järjestykseen.

Suuri kiitos haastatelluille!

Pidemmittä puheitta menkäämme ensimmäiseen kysymykseen:

Mitkä ovat Puolueenne arvot?

Alpha Male Club: Avoimuus, rohkeus, maskuliinisuus, tasa-arvo. Kaikki jäsenet ovat samalla viivalla ja tasa-arvoisia. Jokainen jäsen saa ja heitä rohkaistaan ilmaisemaan omat mielipiteensä ja tekemään omat päätöksensä ilman, että joku puolueen sisältä kertoo miten pitäisi toimia tai äänestää.

Frankin Moderaatiopartio: Liberaalin Edistyspuolueen perillisenä olemme hyvin moniarvoinen puolue. Puolue ei pakota jäsenilleen ajatuksia, vaan jokainen saa nauttia pelistään siihen tyyliin kuin haluaa.

Unioni: Arvojamme ovat aktiivisuus ja rationaalisuus. Nämä näkyvät hyvin vaikkapa kansanedustajiemme toiminnassa eduskunnan viestilistoilla sekä säännöllisesti toimittamissamme artikkeleissa. Unioni myös huomioi, että eSuomessa on käynnissä poikkeuksellisen hiljaiset ajat, joista itse kullakin on vaikeuksia selvitä. Yhteisöllisyys on tärkeämpää kuin koskaan ennen. Tähtäämmekin nyt siihen, että vaikkei itse peli joka päivä jaksaisikaan kiinnostaa, kiva porukka vetäisi silti mukaan. Tässä olemme myös onnistuneet - irkkikannullamme hengailee edelleen useita pelaajia, joita ei ole nähty eSuomessa pitkään aikaan.

Wanhat Parrat: Jokainen saa olla sitä mieltä kun haluaa. Puoluekuria ei ole, asioista keskustellaan eikä tiettyyn äänestysmuottiin pakoteta. Uudet etusijalla, wanhat perässä.

Korppipuolue: Puolueemme perinteisiä arvoja ovat olleet peli-ilollisuuden ylläpito ynnä lisääminen sekä kaikenlaisen elitistisen ajattelun ja turhan byrokratian karsastaminen. Näitä arvoja vaalimme silkkihansikkain perinneiltamissa Korppilauluja laulaen.

Kirjoittajan analyysi puheenjohtajien vastauksista

Vastaukset eivät pidä sisällään mitään yllätyksellistä. Sellaiset laajemmassakin suomalaisessa kontekstissa hyväksyttävät arvot kuten ”tasa-arvo” ja ”vapaus” tehdä ja sanoa mitä haluaa näkyvät lähes kaikissa vastauksissa. Korppipuolueessa korostetaan byrokratian ja elitistisen ajattelun vastaisuutta. Elitistisyyden vastustamisen osalta voidaan pohtia, mitä Korppi Puolue on tehnyt eduskunnassa tapahtuvan keskustelun ja päätöksenteon julkisuuteen tuomiseksi – tai hallituksen toiminnan läpinäkyvyyden lisäämiseksi. Suljettujen ovien takana tehdyt päätökset voidaan hyvin helposti johtaa elitismiin.

AMC taas korostaa avoimuutta, jonka seurauksena voidaan kysyä sama kysymys kuin Korpeille: kuinka avoimuutta on viimeisen puolen vuoden aikana pyritty lisäämään? AMC:n vastauksessa myös todetaan, että puolueessa ”rohkaistaan” jäsenistöä kertomaan mielipiteensä. Tämä on kiistatta hienoa, mutta vastauksesta ei käy ilmi, miten tämä rohkaisu tapahtuu.

Unionin vastaus on pisin ja ehkä hiukan muiden puolueiden linjasta poikkeava. ”Yhteisöllisyys” arvona on jotain, jota ei muiden puolueiden puheenjohtajien vastauksista löydy ja Unionin puheenjohtaja mainitseekin käytännön esimerkkinä puolueen IRC-kanavan. Aktiivisuudesta puolueella on myös näyttöä, sillä kansanedustajien aktiivisuutta tutkiessa on selvää, että Unionilla ja Alpha Male Clubilla on kiistattomasti aktiivisimmat kansanedustajat suhteessa eduskuntapaikkojen määrään. Rationaalisuutta on vaikea arvioida eduskunnan ulkopuolisena, sillä keskusteluja ei ole pitkiin aikoihin ollut mahdollista seurata julkisesti.

Puoluekurin puute ja yksittäisen pelaajan mahdollisuus tehdä itse omat valintansa on harmillisen yleistä. Frankin Moderaatiopartio, Wanhat Parrat ja Alpha Male Club korostavat kaikki tätä piirrettä puolueen arvoissa. On oleellista kysyä, tarvitseeko eSuomi kolme ”linjatonta” puoluetta päätöksenteossaan? Eikö yksikin riittäisi? Tästä voitaisiinkin tehdä johtopäätöksiä poliittisen elämän ankeudesta: jos puolueiden keskuudessa vallitsee näinkin laaja linjattomuus, ei ole niitä vähäisiäkään eroja, jotka saisivat aikaan selkeää debattia. Täysin ei puolueita voida kuitenkaan tästä syyttää, sillä myös väittelyksi asti eteneviä aiheita ei ole esiintynyt kovin tiheään (ainakaan julkisuudessa), jolloin puolueiden edustajien välisiä eroja mielipiteissä on ollut mahdotonta havaita.
Unioni ja Korppipuolue erottuvat muista selkeimmin: Korpit ovat byrokratian lisäämisen ja elitistisyyden vastustajia Unionin korostaessa yhteisöllisyyttä.


Politiikkaa voi tehdä monelta pohjalta

Mitkä ovat Puolueenne kaksi keskeistä tavoitetta?

Alpha Male Club: Tuoda munaa eduskuntaan, enkä nyt pelkästään tarkoita sitä työkalua, jota alfaurokset käyttävät naisiin, vaan myös uskallusta tehdä rohkeitakin päätöksiä eikä seurata sitä konservatiivista linjaa, mitä esim. WP yleensä noudattaa.

Lisäksi tavoite on aina tuoda eduskuntaan aktiivisia jäseniä. Meidän listoilta harvoin tulee eduskuntaan “nukkuvia” edustajia, jotka eivät kertaakaan kirjoita ek:n viestiketjuihin tai edes käytä ääntään äänestyksissä, kuten eräissä puolueissa 😉


Frankin Moderaatiopartio: Puolueena haluamme aktivoida eSuomea ja lisätä kaikkien peli-iloa. Jäsenille suodaan myös henkilökohtaiset tavoitteet, mutta eSuomen etu ja peli-ilo ovat selkeästi puolueen yhteisiä tavoitteita. Tämä näkyy ainakin puolueen toiminnassa, sillä Frankin Moderaatiopartiosta löytyy tällä hetkellä eSuomen iloisimmat ja aktiivisimmat pelaajat.

Unioni: Me Unionissa tavoittelemme eSuomen etua, tottakai! Tähän pääsemme vaikuttamalla pitkällä aikavälillä kestävien päätösten syntymiseen. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa käytännössä Unioni-jäsenen aikaansaannosta oleva Suomen ulkopoliittinen tilanne. Unioni on myös aktiivisesti kontribuoimassa omalta osaltaan eSuomen median sisältöön - meillä on jo varsin vakiintunut jokasyksyinen Kulttuuriteko-kisasarja, jonka lisäksi tänä keväänä olemme aloittaneet eSuomen historiallisten tapahtumien läpikäyntiä uudessa artikkelisarjassamme.

Wanhat Parrat: Mahdollistaa politiikkaan osallistuminen kaikille halukkaille. Päättää mahdolliset seuraava presidentit tarvittaessa miittien saunanlauteilla.

Korppipuolue: Tavoitteemme nousevat yllä olevista arvoista: tärkeimpänä tavoitteena peli-ilollisuuden lisääminen. Olemme pyrkineet aktivoimaan mediaa ja eduskuntaa puolueensisäisellä kannustinsysteemillä vaihtelevalla menestyksellä. Tavoitteena on jatkaa yrittämistä yhä kasvavissa määrin.

Kirjoittajan analyysi puheenjohtajien vastauksista

Merkittävänä huomiona on Frankin Moderaatiopartion ja Korppipuolueen tavoitteet yhteneminen: molemmat tavoittelevat peli-ilon lisäämistä. Tässä vaiheessa ”peli-ilo” näyttäytyy kuitenkin määrittelemättömänä käsitteenä, jolloin on aiheellista kysyä, mitä puolueet oikein tarkoittavat tällä? Korppipuolueessa on pyritty aktivoimaan mediaa (varuste- ja pullajakoja onkin näkynyt aika-ajoin mediassamme), mutta puolueen sisäinen kannustinsysteemi jää ”peli-ilo” -käsitteen lailla vaille kasvoja. Olisiko tässä mahdollisuus Korpeille aktivoida mediaa kirjoittamalla puolueen sisäisestä kannustinsysteemistä?

Alpha Male Club tekee selkeän eron Wanhoihin Partoihin nimeämällä jälkimmäisten linjan ”konservatiiviseksi”. Tätä linjaa AMC ei aio aina olla myötäilemässä vaan puolue haluaa tuoda ”munaa eduskuntaan”. Aiheellista on kysyä, että jos molemmista puolueista uupuu puoluekuri, eikä puolueilta löydy virallista linjaa, niin mitä puolueet lopulta vastustavat vastustaessaan toistensa linjaa? Mitä on tämä Wanhojen Partojen konservatiivius? Ja jos AMC on vastapuolella onko puolue liberaali? Aktiivisuuden osalta AMC:illa on näyttöä: heiltä löytyy suhteessa eduskuntapaikkojen määrään Unionin kanssa eniten aktiivisia kansanedustajia.

Unioni ottaa esille ”Suomen edun”, josta esimerkiksi nousee eSuomen ulkopoliittinen linja, joka on puolueen jäsenen aikaan saannosta. Mikäli eSuomen ulkopoliittinen linja on myös Unionin kannattama ulkopoliittinen linja, miksei se ole noussut esiin missään aiemmin? Tämä olisi mitä parhain puolueohjelmaan sisältyvä kohta. Unionin aika-ajoin mediaan julkaisemat artikkelit saavat myös maininnan konkreettisena toimena, mutta koska niiden julkaisujen takaamista ja sitä kautta median aktivointia ei suoraan sanota, joudun kirjoittajana tekemään itse tämän johtopäätöksen. Tämä tavoite osuisi yksiin Korppipuolueen kanssa.

Wanhat Parrat haluavat taata kaikille mahdollisuuden osallistua politiikkaan. Pelkistetty ja yksinkertainen, eikä anna mitään tarttumapintaa uusille jäsenille siitä, mitä puolue edustaa muuten kuin helppoa ja lähes varmaa keinoa päästä eduskuntaan. Tämä tosin käy hyvin yksiin puoluekurittomuuden ja yhteisen linjan puutteen kanssa.

Mitään suuria tulevaisuuden kuvia ei yksinkään puolue osaa esittää. Ulkopolitiikka vilahti Unionin tavoitteita esitellessä, mutta sekin oli vain osa ”Suomen etu” -fraasia, joka jäi kasvottomana kummittelemaan allekirjoittaneen mieleen.



Miksi juuri sinä olet sopiva Puolueenne puheenjohtajaksi?

Alpha Male Club: Puheenjohtajan rooli on tässä pelissä lähes olematon, ja hoidan tarvittavat hommat kunnolla ja asiallisesti.

Frankin Moderaatiopartio: Olen hyvä tyyppi ja yksi eSuomen aktiivisimmista poliitikoista. Pystyn kasvattamaan puoluetta ja menestymään vaaleissa, mutta on tietysti viime kädessä jäsenistön päätös, minkälaisen puheenjohtajan haluavat.

Unioni: PJ:n titteli on ainakin Unionissa jäsenten luottamuslause henkilölle. Olen pelivuosieni aikana ehtinyt osoittaa toimivani vastuullisesti poliittisissa viroissa ja siten myös ansainnut muiden puolueaktiivien luottamuksen. PJ ei lopulta ainakaan puolueessamme eroa kauheasti rivijäsenestä muuten kuin siten, että hän joutuu painelemaan pari kertaa kuussa nappeja ja joskus (nykyisin ehkä liiankin harvoin) vastailemaan kysymyksiin. Pyrimme myös vaihtamaan PJ:n parin kauden välein, ettei asema tule kenellekään itsestäänselvyydeksi.

Wanhat Parrat: Edustan kaikkea sitä mitä Cendorr ei edusta, sekä olen lyönyt hänet väsytystaisteluissa lukuisia kertoja.

Korppipuolue: Jostakin syystä minua ei ole vielä haluttu tältä pallilta tiputtaa.

Kirjoittajan analyysi puheenjohtajien vastauksista

Juuri kenenkään puheenjohtajan vastauksesta ei loista erityisen suuri innostus tehtävään. Vaikka puheenjohtajalla on valta asettaa kansanedustajaehdokkaat ennen vaaleja haluamaansa järjestykseen ja siten ylläpitää puoluekuria (jos sellainen on) ja edustaa sitä kautta puolueen linjaa, ei tälläistä juuri ilmene. Puheenjohtajan roolin voidaan katsoa kärsivän pienestä arvonalenemisesta, jos sen ainoaksi tehtäväksi jää ”nappien painelu pari kertaa kuussa” sen sijaan, että hän pyrkisi tuomaan puoluetta ja sen arvoja sekä tavoitteita paremmin esille.

Millainen on täydellinen viikonloppu?

Alpha Male Club: Täydellinen viikonloppu olis varmaan jossain etelässä, et päivät voisi makoilla rannalla arskasta nauttien, ja sit illalla vois käydä ulkona vähän kupittelemassa ja ehkä tavata muijia. Ja sit ku jossain välissä loggais iPadilla tai kännykällä eRepublikkii, ni olis just Suomen sota käynnissä jonne voisi mällätä kaikki energiat ja sit seuraavalla loggauksella odottaisi yllätys, ku Feuerstrahl tai Kostaja ei olis keulinut ohi ja olis tullu BH.

Frankin Moderaatiopartio: Sisältää kaljaa ja ainakin yhden Eriuksen muurin.

Unioni: Hyvät lähtökohdat täydelliselle viikonlopulle lienevät lämmin sauna ja kylmä juotava eikä kiirettä lähteä mihinkään. Saunaseuraksi kelpuutan hyviä kavereita tai tyttöystäväni. Illan mittaan lähtöä ehkä kaupungille jos siltä tuntuu tai sitten kotiin katsomaan piirrettyjä ja pelaamaan.

Wanhat Parrat: Jokin uusi viski, muutama kaveri, paskaa musiikkia ja sauna.

Korppipuolue: Pidennetty.

Tätä kysymystä ja sen vastauksia en lähde analysoimaan sen tarkemmin.



Kirjoittajan analyysi puolueista

Kaiken kaikkiaan puolueet eivät erityisen vahvasti pyri erottumaan toisistaan. Aiemminkin vastausten analyysissä todettiin, kuinka puolueen virallinen linja (ja sitä myötä puoluekuri) uupuu 3/5 puolueista, mikä jo itsessään on omiaan tekemään puolueista yhtenäistä harmaata massaa. Korppipuolueella ja Unionilla on pieniä pyrkimyksiä identifioitua ja uskon, että jos molemmat puolueet alkaisivat panostamaan oman linjansa korostamiseen, voisivat ne hyötyä paitsi jäsenmäärässä myös omissa tavoitteissaan aktivoida mediaa. Esimerkiksi puolueet voisivat jäsenistönsä kesken ottaa työnalle kirjoittaa ylös virallisen puolueohjelman, jossa ne esittelisivät kohta kohdalta puolueensa arvot ja tavoitteet. Tälläisen puolueohjelman julkaiseminen kerran kuussa esimerkiksi eduskuntavaalien aikaan olisi omiaan lisäämään paitsi aktiivisuutta eduskunnassa, myös kampanjointia itsessään (joka on ollut tähän mennessä hyvin olematonta).

Kun puolueilta uupuvat päämäärät sekä yhteinen linja, on seurauksena väistämättä kampanjoinnin ja julkisuudessa esiintymisen väheneminen. Korpit ja Unioni ovat pyrkineet tätä paikkaamaan omilla säännöllisillä artikkeleillaan tankkijakojen tai kulttuurin muodossa. Tämä julkisen esiintymisen merkityksen katoamisen myötä myös puheenjohtajan pestin tärkeys on hukkunut: pj ei enää edusta puolueen jäsenistöä. Puheenjohtajan arvon kärsiminen siis johtuu osittain juuri yhteisen linjan ja päämäärien puuttumisesta.

Sellaiset käsitteet kuten ”Suomen etu” jäävät määrittelemättä ja niitä pidetään itsestäänselvinä. Tässä lienee osa syy siihen, miksi puoluepoliittisella rintamalla on niin hiljaista. Olemme joko hyväksyneet, että on olemassa vain yksi ja ainoa tapa ymmärtää ”Suomen etu” ja ”peli-ilo” tai sitten emme vain nosta näitä aiheita riittävästi julkisen keskustelun piiriin. Väitän, että yhden pelaajan ”peli-ilo” ei ole sama kuin toisen. Tälläiset eroavat näkemykset politisoivat tietyt käsitteet ja luovat siten keskustelua ja debaattia. Ja juuri tätä tarvitsemme lisää poliittiselle kentällemme. Koska myös tämä on täysin politisoitavissa oleva ajattelutapa, voi joku olla tätä näkemystä vastaan ja katsoa, että nykytilanne on hyvä ja että mediaa ja yhteisöä ei pidä aktivoida korostamalla näkemysten eroja. Politiikkaa yhtä kaikki.

Haastan puolueet – erityisesti Korppipuolueen ja Unionin, joilta jonkinlaiset selkeät linjat jo löytyvät – tuomaan näissä kysymyksissä esiin nostetut asiat useammin ja selkeämmin mediaan tavallisen kansan luettavaksi.Päämäärät ja tavoitteet maamme ja yhteisömme osalta ovat jo itsessään tärkeitä. Vaikka politiikkamoduuli onkin ollut jo kauan pelkkää kuraa ei se tarkoita vielä, että meidän itsemme on täysin vaivuttava apatian valtaan vaan voimme jatkaa keskustelua. Uudistuksiakin on luvassa, joten saamme varmasti jälleen jossain vaiheessa uusia politisoitavia asioita osaksi julkista keskustelua.

Hyvää vappua kaikille toivottaen:

~Erius