[Valtio tiedottaa D1171] Kauden loppuyhteenveto

Day 1,171, 10:08 Published in Finland Finland by Ministry of Education FI

Avecin presidenttikausi lähenee loppuaan ja on aika tehdä pieni yhteenveto kauden tapahtumista. Kauden aikana on tapahtunut paljon asioita, joten melko varmasti jotain on unohtunut, mutta ei anneta sen haitata.

Aluevaihdos Norjan kanssa
Suomen hallitus aloitti keskustelut aluevaihdoksesta jo joulukuun aikana ja niitä jatkettiin uuden presidentin voimin tammikuussa. Lopulta Norja ja Suomi pääsivät yhteisymmärrykseen Lapin vaihtamisesta Sorlandetin lehmäalueeseen. Suomi tietenkin lupasi luovuttaa Norjalle Vestlandetin takaisin, koska alueen vuokrasopimus päättyi vuoden vaihteessa. Neuvottelujen päätyttyä onnistuneesti hallitus laati suunnitelman aluevaihdoksen toteuttamisesta ja informoi eduskuntaa asiasta.

Suunnitelmaa alettiin toteuttamaan 9.1. Norjan aloitettua Natural Enemy-äänestys. Vaihdokset sujuivat ilman suurempia ongelmia, vaikka Suomen armeijan täytyikin käydä välillä iskemässä Norjan puolella, jotta Norja onnistui voittamaan taisteluita. Aluksi Norja otti haltuunsa Lapin, minkä jälkeen Suomi valtasi Sorlandetin ja luovutti Vestlandetin takaisin Norjalle. Rauha solmittiin heti, kun se oli mahdollista eli sen jälkeen, kun Norja oli poistanut Suomen Natural Enemy -statuksen.


Suunnitelma ei ollut näin monimutkainen.

Aluevaihdoksen jälkeen nousi eduskunnassa esiin keskustelu hallituksen toimintaoikeuksista. Eduskunnassa ei nimittäin äänestetty aluevaihdoksesta vaan hallitus ilmoitti asiasta ennen sen toteuttamista. Osa edustajista antoi tukensa hallitukselle pelkän ilmoituksen perusteella, mutta osa ei nähnyt hyväksi, että hallitus laittoi suunnitelman täytäntöön niin pikaisesti. Keskustelua käytiin eduskunnan salaisella osiolla, sillä aiheessa esiintyi tietoa suunnitelmista, joista ei vielä oltu tiedotettu kansaa. Aihe siirrettiin myöhemmin julkiselle puolelle, koska aiheessa esiintyvä tieto ei enää ole salaista. Voit käydä lukemassa keskustelua täältä (vaatii rekisteröitymisen foorumeille).


Neuvottelut Venäjän kanssa
Yksi tämän kauden kiistanalaisimmista puheenaiheista on ollut alustavat neuvottelut Venäjän kanssa. Venäjän hallituksen edustajat lähestyivät Suomea alkukuusta asianaan taloudellinen yhteistyö alueenvaihdosten merkeissä, ja mahdollisesti myöhempi laajennettu yhteistyö sosiaalisella ja poliittisella tasolla.

Venäjältä puuttuu tällä hetkellä alumiinialue, ja Suomelta puuttuu peura-alue. On ehdotettu, että Suomi ja Venäjä vaihtaisivat päittäin alueita, jotta molemmat saisivat mitä kummaltakin puuttuu: Venäjä saisi alumiinin ottamalla haltuunsa Itä-Suomen, ja Suomi saisi peura-alueen valtaamalla Karjalan. Alueenvaihdos olisi taloudellisesti kannattava molemmille maille, samalla tapaa kuin Suomen ja Norjan väliset alueenvaihdokset. Ehdotusta on analysoitu usealta eri kantilta, ja keskustelua aiheesta on käyty eduskunnassa. Aluevaihdosta ei kuitenkaan toteuteta tällä kaudella, vaan se jää ensikauden presidenttien harteille. Suhteet Venäjään riippuvat suurelta osin Venäjän seuraavasta presidentistä - jos hän on rationaalinen ja ystävällismielinen, voimme luultavasti jatkaa rajoitetun yhteistyön ajamista, mutta jos hän on vahvasti vihamielinen, joutunemme hylkäämään yhteistyön aloittamisen.

Lähettilästoiminta jäihin – tilalle soluttautujaohjelma
Ulkoministeriö päätti lopettaa lähettilästoiminnan, sillä asiasta kiinnostuneita lähettiläitä ei tuntunut Suomesta löytyvän. Aika oli myös ajanut lähettilästoiminnasta ohi, sillä valtioiden väliset suhteet perustuvat harvojen, tunnettujen pelaajien keskinäisiin suhteisiin, eikä lähettiläillä ole sanavaltaa tai funktiota niissä ympyröissä. Lähettiläiden hankkimaa tietoa ei myöskään tulla koskaan tarvitsemaan.



Ulkoministerimme Erwin Schauman päättikin korvata lähettilästoiminnan ns. soluttautujaohjelmalla. Soluttautujan päätehtävä on soluttautua keskeisiin eRepublikin virtuaaliryhmittymiin, rakentaa luottamusta, nousta hiearkiassa, ja lähettää eSuomea koskevaa tai kansainvälisesti kiinnostavaa informaatiota sotilasliikenteestä, poliittisesta tilanteesta sekä maan/yhteisön suunnitelmista. Korkean tason soluttautujia voidaan tietyissä tapauksissa soluttautujaa pyytää manipuloimaan tilannetta eSuomelle edullisemmaksi.

Soluttautujaohjelma ei ole ollut hirveän kiinnostava kansan keskuudessa, sillä hakijoita ei ole ollut paljoa. Vaikka hakijoita on ollut vähän, odottaa ulkoministeriö hyviä tuloksia pitkällä aikavälillä.

Armeijan toiminnan ongelmat
Kauden loppupuolella mediassa esiintyi muutama artikkeli, joka kritisoi Suomen armeijan toimintaa. Operaatioita ei kuulemma järjestetty tarpeeksi ja sotilaat tekivät tavaroita varastoon turhaan. Kauden keskivaiheilla oli aika, jolloin operaatioiden määrä jäi pieneksi. Alkukaudesta Norjan ja Suomen väliset aluevaihdokset työllistivät armeijaa. Kausi ei joiltakin osilta ollut menestys, mutta puolustusministeriö on luonut pohjaa tulevalle, josta tulevan johtoportaan on helppo jatkaa.

Armeija kohtasikin pienen rakennemuutoksen, jonka johdosta kaikilla armeijan sotilailla on operaatioita tiuhempaan tahtiin. Entinen HTJ-ryhmä lakkautettiin ja se yhdistettiin NTJ:hin. Tällä tavalla nuoremmat pelaajat pääsevät aktiivisemmin mukaan armeijan toimintaan ja saavat arvokasta sotakokemusta. Armeijan toiminnan selkeyttämiseen kuuluu myös Googlen taulukoiden poistaminen käytöstä. Aiemminhan taulukoita on käytetty mm. tiedotukseen ja operaatioiden damage-raportointiin. Nyt armeija on siirtynyt käyttämään puhtaasti foorumia ja irkkiä keskustelu- ja operointikanavinaan. Puolustusministeriö on myös kirjoittanut armeijan käsikirjan, josta käy ilmi armeijan toimintaperiaatteet.




Sisäministeriön firmat telakalla
Ylläpidon peliin mukaan tuoma ns. kansalaisuusbonus tappoi myös sisäministeriön firmatoiminnan. Jos firma on kansalaisen tilillä ja sijaitsee maassa, jonka kansalaisuus hänellä on, saa firman työntekijät 25% bonuksen tuottavuuteensa. Orgeilla tätä bonusta ei ole. Ainoa mahdollisuus saada sisäministeriön firmat olisi se, että ne siirrettäisiin jollekin henkilölle, kuka saa kansalaisuusbonuksen. Tämänkin ylläpito on tehnyt mahdottomaksi, sillä valtion organisaatioksi ilmoitettujen orggien firmoja ei voi siirtää tai myydä. Sisäministeriöllä ei siis ole minkäänlaista mahdollisuutta pyörittää firmoja voitolla.


Puola lähti EDEN😒tä – seuraako Espanja Puolaa?
Puola on pidemmän aikaa ollut vastarannan kiiski EDEN😒sä. Puola on luonut suhteita entisiin Phoenix maihin jo pidemmän aikaa. Puolan solmittua MPP Unkarin kanssa tilanne karkasi totaalisesti käsistä. EDEN pyysi, että Puola ei taistelisi muita EDEN-maita vastaan Unkarin MPP:n kautta. Puola jatkoi EDEN-vastaista toimintaa, kunnes lopulta Puolan kongressi äänesti EDEN😒tä eroamisen puolesta.



Puola onnistui saamaan Espanjan osittain mukaansa, ja Espanja solmikin MPP:n Unkarin kanssa. Espanja ei myöskään suostunut solmimaan MPP:tä Romanian kanssa. Espanjan jouduttua Ranskan hyökkäyksen kohteeksi, Unkarin MPP vieraannutti valtaosan EDEN-maista Espanjasta. Vasta pitkälliset keskustelut johtivat tuen antamiseen ja Espanjan puolustamiseen. Espanjan tilanne vielä tälläkin hetkellä on tulenarka, ja heidän jäsenyystilanteensa ratkeaa vasta presidentinvaaleissa. Espanjan lisäksi Ruotsilla on läheiset suhteet Puolan kanssa.

Lisää maailman ja EDEN:n sisäisistä tapahtumista tämän kauden aikana voit lukea presidenttimme kirjoittamasta kiitosartikkelista.


Peli jatkuvien muutosten kourissa
Kuukauden aikana peli on muuttunut voimakkaasti, eritoten talouden osalta. Päätös antaa firmojen omistajien työskennellä omissa firmoissaan on vaikuttanut Suomen talouteen voimakkaasti mm. ylituotannon, palkkojen alenemisen ja valuutan arvon heikkenemisen muodossa. Ylläpito yritti korjata tilannetta ostamalla marketista ylituotantoa tekaistulla valuutalla. Tämä "väärän rahan" aalto entisestään heikensi valuuttoja, kun markkinoilla oleva kultamäärä ei lisääntynyt samassa suhteessa. Onneksi Suomen osalta vaikutukset jäivät vähäisemmiksi, johtuen ruoan melko korkeasta hinnasta ja valuutan matalahkosta nimellisarvosta. Valtio yritti pitää FIM:n kurssin tasaisena, mutta lopulta väärä raha vei voiton. Kurssi on kuitenkin palautunut normaalilleen tasolleen kauden loppua kohden mennessä.



Toinen suurempi muutos oli nykyisen tuotteiden vapaan kustomoinnin poistaminen ja sen korvaaminen esimääritetyillä ominaisuuksilla. Entisessä järjestelmässä firmojen omistajilla oli käytössä tietty määrä pisteitä, joita voi jakaa tuotteiden eri ominaisuuksiin. Nykyään tuotteen ominaisuudet määräytyvät pelkän laatutason perusteella. Tämä helpottaa tuotteiden ostamista ja niiden hintojen vertaamista, mutta vähentää mahdollisuuksia löytää juuri se tuote, jota tarvitsee. Kaikkia firmojen omistajia tämä muutos ei naurata, sillä joillain aloilla firmassa tuotetut tuotteet muuttuivat huonommiksi.

Myös muita muutoksia tuli kauden aikana peliin. Nykyään, jos maalla, jonka kansalainen olet on luontainen vihollinen, saat 10% bonuksen harjoitellessa ja 10% sotilasarvobonuksen taistellessasi luontaista vihollista vastaan. Peliin myös lisättiin 3 uutta maata: Egypti, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.




Hallitus kiittää kaikkia kuluneesta kaudesta!

Hallitus