Romanizmul efectul distrugator...

Day 1,890, 02:47 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MDPhoenix

Actualmente, clasa politică slugarnică din fruntea guvernului R.M., conectată la romînismul ostil, face jocul bomondului politic de la București, de altfel, obsedat de ideile retrasării unui nou hotar la Est de Prut, adică, mai pe înțelese, anexarea Republicii Moldova ca teritoriu. Manevrele de subversiune au devenit uzanțe, iar acțiunile acoperite vizează societatea în ansamblul ei, cum este includerea în curriculum-ul de învățămînt a istoriei romînilor. Altfel decît spălare de creieri nu poate fi numit acest proces distructiv intereselor naționale moldovenești. De exemplu, în Romînia disciplina vizată se numește Istorie, iar elita noastră din mediul științific tot „demonstrează” lumii întregi apartenența noastră la un neam nobil. Seviciile de informații romînești acționează cu aceeași dezinvoltură ca la ei acasă. Iată ce se întîmplă cînd banul ia locul Patriotismului.

În fond, romînismul nu mai corespunde realităților actuale. Romînia este un stat de factură artificială, înarmată cu o ideologie putredă situată la antipodul gîndirii contemporane. Chiar și imnul „Deșteaptă-te, romîne!” este depășit.

“Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume

Triumfător în lupte, un nume de Traian”!

Trăim în secolul XXI, iar a face caz de latinitate este, oarecum, prostesc în fața celorlalte popoare europene. De ce în Franța, Marea Britanie spiritul galic și brit rămîn pe domenii neclintite și nimeni dintre poeții, istoricii, jurnaliștii, liderii acestor țări nu se închină împăraților romani?

În cinstea războaielor sîngeroase și cotropitoare ale romanilor, în rezultatul cărora statul Dac a dispărut, iar dacii au fost nimiciți, înrobiți, ștergîndu-li-se numele din istorie, romanii au înălțat monumente triumfale. De pildă, Columna lui Traian.

Ca și Austria, Moldova, parțial sau integral, a fost în componența diferitelor imperii. Dar astăzi Austria își continuă, învață și studiază istoria sa – a Austriei. Moldova nu învață istoria sa. Nimănui, nici prin gînd nu-i trece, nici chiar germanilor, să declare, să scrie opusuri, să bage în manuale închipuirea că „Elveția este pămînt German”. Cu toate că a fost cîndva, la începuturi, parte a imperiului Romano-German. Slovenia a fost în componența diferitelor state, dar își continuă și învață istoria sa. La Kiev, leagănul istoric al statelor est-slave de mai tîrziu, se învață, precum în toată Ucraina, o singură istorie – a Ucrainei. Populația Moldovei, parcă ar fi cotropită, învață istoria altui stat și punctum!

Cea mai tragică fațetă istorică pentru Moldova rezultă din împărțirea teritorială a ei, Bucovina (1775) și partea estică dintre Prut și Nistru (1812). Războaiele care au măcinat spațiul european, în urma delimitării sferelor de influență între Marele Puteri, au lovit din plin în poporul moldovenesc. Moldova a pierdut jumătate din teritoriu, populație, capacitatea economică, potențialul militar. Într-un mod subit principatul, lider în tandemul cu Valahia, a început să joace un rol secund, pierzîndu-ți definitiv statalitatea prin unirea principatelor dunărene începînd cu 1859. De acum înainte, orice eveniment din București era cotat drept mai important, semnificativ decît procesele socio-politice din Iași.

Un eventual curent național-moldovenesc, resuscitat și adaptat conform cerințelor obiective, ar putea salva națiunea moldovenească de la trecerea ei în neființa istorică.

Unire Moldoveni! Sa fim uniți în numele Moldovei și Dumnezeu să ne binecuvînteze!