[Ministerul Educatiei]Sfaturi pentru viitori manageri

Day 695, 10:52 Published in Romania Romania by Ministerul Educatiei

Salutare!

Intai de toate v-as ruga sa votati si sa promovati articolul, pentru a ajunge in top 5.

*Nota: Urmatorul articol are doar un rol informativ. Deocamdata nu este o perioada propice pentru a incepe o afacere.

Managementul este unul dintre cele mai interesante module din erepublik. Nu atat de mult datorita faptului ca te ajuta sa faci bani. Nu. Managementul te ajuta sa castigi experienta, te face sa-ti asumi riscuri din dorinta de a castiga mai mult. Desi pare destul de complicat, nu este greu sa faci ceva profit cu firmele tale. Tot ce iti trebuie este rabdarea. Rabdarea de a economisi, rabdarea de a analiza, rabdarea de a forma un plan de afaceri.


Stiu ca multi dintre voi, cei care sunteti la inceput sunteti foarte entuziasmati si vreti sa incercati toate modulele pe care le ofera acest joc. Fiecare trece prin perioada asta. Este o perioada de curiozitate, o perioada in care dorinta de cunoastere este foarte mare. Trebuie sa intelegeti insa ca o afacere de succes depinde in cea mai mare masura de rabdare, de planuire. De a construi totul pas cu pas. "Simtul" antreprenor vine odata cu experienta acumulata. De exemplu, trebuie sa simti atunci cand o afacere nu mai este de viitor si sa schimbi ceva la ea (sa cumperi o alta licenta de export de ex). Piata se schimba si mereu trebuie sa te astepti la fluctuatii ale veniturilor tale.

Si acum vine prima intrebare: Cand sa imi fac sau sa cumpar o firma? Ei bine, nu se poate da un raspuns exact la aceasta intrebare. Cert este ca trebuie sa ai in vedere faptul ca o suma prea mica de gold investita nu poate aduce nimic bun. De exemplu, de abia astepti sa strangi 20 de gold pentru a-ti face si tu o firma. Gresit! O suma mai mica de 55-60 gold este, deseori, o investitie nereusita. Si nici asa nu esti convins ca afacerea ta va avea succes. Cum am spus: rabadarea este cheia. Daca vrei neaparat sa incepi cu o firma q1, s-ar putea sa mergi pe risc pentru ca pietele sunt suprapopulate cu astfel de firme.

Trebuie sa ai in vedere urmatoarele calcule:
Intai de toate, pentru firma ta iti trebuie o organizatie. Va trebui sa iti inregistrezi una pentru a-ti tine firma pe ea. Pentru a inregistra o organizatie iti trebuie o adresa de mail diferita fata de cea cu care ai intregistrat user-ul si 5 gold.
Contrar asteptarilor, prima firma ar trebuie sa fie de un q mai ridicat. Astfel castigi ceva bani si nu te zbati mereu la limita supravietuirii, atunci cand piata merge la vale si in general firmele q1 sunt primele afectate, fiind atat de multe. Astfel, pentru o oarecare siguranta firma ta trebuie sa fie macar q2(preferabil q3 daca e posibil), in cazul in care vrei sa te implici in afaceri cu paine sau materii prime. Pentru asta iti trebuie inca 40 gold, sau poti cauta o oferta mai buna pe piata comaniilor puse la vanzare. In al doilea caz trebuie sa fii atent. S-ar putea insa ca o firma sa nu fie profitabila pe piata pe care activeaza, acesta fiind principalul motiv pentru care unele firme sunt puse la vanzare pe preturi destul de mici. Cercetati cu mare atentie piata!

Inca 8-10 gold iti vor trebui ca buget initial al firmei pentru salarii, materii prime si ca siguranta, in cazul in care piata are fluctuatii.

In total: 55 gold.

Tipuri de firme:

Produse finite: Paine, arme, case, bilete, cadouri.

Materii prime: Grau, fier, lemn, petrol, diamante.

*Nota: Daca vrei o firma de materii prime(land) este preferabil sa fie una situatia intr-o regiune high, deoarece acolo productivitatea este cea mai mare.

Optional:

Pentru a face profit mai mare si in cazul in care dispui de resurse, iti trebuie deseori si o licenta de export(inca 20 gold). Studiaza bine piata pe care vrei sa exporti produsele tale! (sfaturi mai jos)

De mentionat ca Guvernul ofera subventii ptr licente de export la firmele de grau q3 care indeplinesc anumite conditii. Mai multe detalii aflati la org-ul Camera de Comert (PM).


Profitabilitatea unei piete depinde de mai multi factori:

1. Factorul militar

Pentru ca un produs sa se vanda, acesta trebuie sa aiba cerere in randul populatiei. De exemplu: pe timp de pace, pretul painii, de la q3 in sus creste. De asemenea cresc si preturile la gift. De ce ? Pentru ca lumea nu mai are spital, in concluzie, wellness-ul scade vertiginos in aceasta perioada si trebuie compensat cumva. Ce afaceri sunt afectate cel mai mult pe timp de pace? Cu siguranta cele cu arme si iron. De ce ? Clar ca lumina zilei: Nu exista lupte => lumea n-are ce face cu armele.
Pe timp de razboi situatia este invers proportionala. Dar trebuie sa avem in vedere si CE FEL de razboi are loc: daca motivele razboiului sunt unele de ordin nationalist, cu siguranta are loc o schimbare dramatica pe piatele respective. Incep sa se cumpere arme de orice caliatate si cu cat calitatea este mai mare, cu atat profitul este mai mare.


2. Mana de lucru ( in cazul in care vrei sa iti infiintezi o firma acolo, nu doar sa exporti)

Trebuie ca in tara respectiva
Sa existe mana de lucru, adica sa existe suficienti oameni cu wellness peste 90 care sa lucreze cat mai des. Cautati tari cu populatie cat mai mare.
Numarul optim de angajati: 10(20 pentru firmele de case). Aveti mai jos un tool care calculeaza productivitatea personala a fiecaruia. Aceasta este influentata de wellness si de numarul de angajati ai firmei.

3. Sistemul de taxe:
TVA (doar la produse finite)
Taxa pe venituri
Taxa de import (afecteaza doar companiile care exporta in tara respectiva)

4. Nivelul de trai al cetatenilor: de explimplu, daca pretul produsului este exagerat de mare in raport cu salariul, este posibil ca acesta sa nu se vanda. Studiati piata cateva zile intainte sa va hotarati sa va faceti firma sau la cumparati licenta de export. Cautati piata cea mai scumpa, avand in vedere desigur si taxele si studioati-o cu ajutorul tool-urilor puse la dispozitie sa vedeti daca pretul si stocul pus la vanzare raman constante (inseamna ca produsele se vand)



Tool-uri ajutatoare(absolut necesar sa invatati sa le folositi):

http://erepmarket.co.cc/index.php
http://www.egobba.de/company.htm
http://ereptools.pl/
http://erepublik.ws/
http://www.aviecreative.com/egovernment/

Nu te implica intr-o afacere daca n-ai destul timp sa te ocupi de ea. Daca n-ai timp sa cumperi materii prime pentru firma( in cazul in care ai o firma in manufactura sau constructii), daca n-ai timp sa schimbi moneda in cea nationala(in cazul in care faci comert printr-o licenta de export), daca n-ai timp sa supraveghezi angajatii (productivitatea si prezenta la munca) si bineinteles, sa observi piata. Sa te feresti de preturile in scadere, influentate de factorul militar sau de supraproductie( prea multe firme in domeniul si calitatea respectiva, ceea ce duce la o cerere prea mica in comparatie cu oferta si implicit la un pret mai mic). Cu timpul iti vei forma si simtul antreprenorial.

Alte articole pe aceeasi tema:
http://www.erepublik.com/en/article/-gov-edu-am-un-leu-si-vreau-sa-l-beu-sau-am-20-gold-si-vreau-firma-976382/1/20
http://www.erepublik.com/en/article/indicativi-economici-taxe-si-impozite-in-erepublik-925681/1/20
http://romaniavirtuala.info/index.php?topic=47.0

Daca aveti alte nelamuriri sau idei ce credeti ca ar putea sa fie prezente in articol astept PM.


Ministrul Educatiei,

Paul T. Craciunescu


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~

Paine pentru incepatori: http://www.erepublik.com/en/newspaper/amalgam-200176/1

Daca ai nevoie de wellness: http://www.erepublik.com/en/article/serviciul-mobil-de-urgenta-reanimare-si-descarcerare1-984323/1/20

Daca esti la inceput si ai nelamuriri:

Chatul de ajutor pentru userii noi & Tutorialele Ministerului Educatiei
Forumul & Chat-ul eRomaniei

Dati subscribe la:
Ministerul Apararii - Ministerul Apararii
Ministerul Educatiei - Ministerul Educatiei