[ΜοΕ] Φορολογικό Νομοσχέδιο, Μάρτης 2014

Day 2,301, 15:13 Published in Greece Greece by Dept of Finance & Economic Dev


Καλησπέρα στην Ελληνική κοινότητα

Μετά από μελέτη των οικονομικών δεδομένων της χώρας μας καθώς και άλλων χωρών, έχουμε καταλήξει στα πιο κάτω συμπεράσματα:

α)Θεωρούμε ότι η Ελλάδα, από την στιγμή που δεν έχει πλάνο για μόνιμη επέκταση των μπόνους παραγωγής της, θα πρέπει να προσπαθήσει να βελτιώσει τα έσοδα της μέσω των φορολογιών.

β)Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στο να καταλήξουμε σε ένα ‘ιδανικό’ σενάριο φορολογιών για τον λόγο ότι δεν γνωρίζουμε τα ακριβή έσοδα από ΦΠΑ – Εισαγωγικό Φόρο – Work Tax ούτε και πως σπαζουν μεταξύ όπλων/φαγητών καθώς και των διαφόρων Q. Από διάφορες συζητήσεις που κάναμε, φαίνεται πως τα λιγότερα εισοδήματα έρχονται από τους εισαγωγικούς φόρους.



Εάν η βουλή είναι πρόθυμη, εισηγούμαστε μια προσωρινή αλλαγή σε work tax (αύξηση από το 4% στο 5% για μια εβδομάδα) ώστε να γίνει ένας υπολογισμός όσον αφορά τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο. Γνωρίζοντας την επίδραση αυτού του φόρου στα εισοδήματα της χώρας θα μπορούσαμε εμείς καθώς και οι μετέπειτα κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουμε αυτό το φόρο για την βελτίωση των οικονομικών τόσο του κράτους όσο και των πολιτών.



Κατόπιν αυτού, εισηγούμαστε αλλαγή στους συντελεστές ΦΠΑ και Φόρο Εισαγωγής στα όπλα ως ακολούθως:

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Εισαγωγικός φόρος στο 1% Φπα 2%

Στο πρώτο και κυριότερο βήμα, εισηγούμαστε την μείωση του εισαγωγικού φόρου για τα όπλα από το 4% που είναι τώρα στο 1%. Ο ΦΠΑ παραμένει στο 2%

Τι επιτυγχάνουμε;


1) Δεν εχουμε ως χώρα απώλειες των βασικών εσόδων σε φπα μιας και μένει αναλλοίωτο

2) Γίνεται πιο ελκυστική η αγορά για ξένους να πουλήσουν ελλάδα (αυτό δεν θα αλλάξει μέσα σε μια μέρα αλλά σε μια περίοδο ημερών/βδομάδων) και αυτό θα πιέσει λογικά τις τιμές προς τα κάτω.

3) Θεωρούμε ότι τα έσοδα από φόρους εισαγωγής είναι μικρά άρα δεν θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος κατά την αλλαγή αυτού του συντελεστή.

Εάν πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω έχουμε 2 δεδομένα:


1)
Σταδιακή αύξηση εισαγωγών, άρα αύξηση εσόδων από εισαγωγικό φόρο (συν αυξημένα εσοδα Φ.Π.Α. απο τις εισαγωγες).

2) Πίεση/μείωση στα ποσοστά κέρδους της εγχώριας παραγωγής

Αφού παρακολουθούμε την αγορά καθώς και τα κρατικά έσοδα και δούμε ότι φτάσει σε ένα σημείο οριακό (π.χ. πέσουν οι τιμές τουλάχιστον κατά 1% και τα έσοδα έχουν σημαντικά αυξηθεί) τότε μπορουμε να προχωρήσουμε στο 2ο βήμα. Η στιγμή αυτή μπορεί να πάρει και εβδομάδες.





ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Φ.Π.Α. 1% και Εισαγωγικός φόρος στο 2%.

Μείωση του Φ.Π.Α. στα όπλα από 2% σε 1% και αύξηση του φόρου εισαγωγής από 1% στο 2%

Τι επιτυγχάνεται εδώ;


1) Για τον ξένο που πουλά τα προϊόντα στην Ελλάδα (τον οποίο και προσελκύσαμε με βάση το Βήμα 1 πιο πάνω) είναι αδιάφορο αφού συνολικά 3% φορολογία θα συνεχίσει να πληρώνει

2) Για τον ντόπιο κερδίζει το 1% ως επιπρόσθετο κέρδος γι'αυτόν (άρα προστατεύουμε το κέρδος της ντόπιας παραγωγής με κόστος την μείωση εσόδων Φ.Π.Α. του κράτους απο τις ντόπιες πωλήσεις).

Το 2ο βήμα γίνεται με σκοπό να προστατευτεί ο ντόπιος παραγωγός – σίγουρα το 80% μπόνους μειονεκτεί έναντι του 100% που θα έχουν οι άλλες χώρες που πιθανόν να ενδιαφερθούν να πουλήσουν στην Ελλάδα. Επίσης θα υπάρξει μείωση εσόδων του κράτους από αυτό το βήμα λόγω της μείωσης των εσόδων από το Φ.Π.Α. της ντόπιας παραγωγής. Αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει αυτό όταν η αύξηση των εσόδων από το 1ο Βήμα υπερκαλύπτει αυτή την μείωση. Η μείωση των εισοδημάτων του κράτους θα είναι εξολοκλήρου αύξηση εισοδημάτων της ντόπιας παραγωγής.

Το σημαντικό χρονικό σημείο είναι η αλλαγή από το ΒΗΜΑ 1 στο ΒΗΜΑ 2. Για να διαφυλαχτούν τα έσοδα του κράτους, θα πρέπει να υπάρχει σημαντική αύξηση εσόδων από τις εισαγωγές. Αυτό θα γίνει παρακολουθώντας τα έσοδα καθώς και τις ποσότητες όπλων που πωλούνται στην ντόπια αγορά.



Το Βήμα 1 αποσκοπεί στην μείωση των τιμών στην Ελλάδα και στην αύξηση των εσόδων του κράτους

Το Βήμα 2 αποσκοπεί στην προστασία της ντόπιας παραγωγής.

Στο τέλος της εφαρμογής αυτού του πλάνου θα πρέπει να έχουμε από τις ανταγωνιστικότερες αγορές σε θέματα πώλησης όπλων και ευελπιστούμε ότι σε περιόδους ξέφρενων τιμών θα αυξάνονται σημαντικά και τα έσοδα του κράτους. Η ντόπια παραγωγή δεν θα ζημιωθεί όσον αφορά τα κέρδη της. Επίσης τα όπλα στην αγορά της Ελλάδας θα γίνουν κατά 1% (αν όχι και περισσότερο) χαμηλότερα από ότι θα ήταν.

Να αναφέρουμε επίσης πως σήμερα:

1) Ο συνολικός φόρος για πωλήσεις όπλων σε Κροατία/Βουλγαρία που οι αρχικές περιοχές τους ειναι υπο κατάληψη είναι 1% (εισαγωγικό Φ.Π.Α.)

2) Αμερική, Βραζιλία και Ελλάδα είναι 6%
3) Τουρκία 8%

Με τις αλλαγές η Ελλάδα θα έχει 3% συνολική φορολογία και θα βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι της Αμερικής και της Βραζιλίας

Επίσης, η Αργεντινή που έχει 100% μπόνους έχει Φ.Π.Α. στα όπλα 5%. Άρα θεωρητικά ο Αργεντίνος που παράγει θα τον συμφέρει να πουλά στην Ελλάδα με συνολική φορολογία 3%. Το ίδιο ισχύει και για Ουγγαρία (με 80% μπόνους και 5% Φ.Π.Α.)

Τέλος, για τους πολέμιους της μαύρης αγοράς, η μείωση της φορολογίας θα βοηθήσει στην μείωση και της μαύρης αγοράς στην Ελλάδα. Ίσως και να συμφέρει να αγοράζονται τα όπλα από την Ελληνική αγορά (όπου θα εισπράττονται οι φόροι) και να πωλούνται σε μαύρη αγορά σε άλλες χώρες που θα έχουν υψηλούς φόρους.



Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω σχέδια ή έστω ένα από τα δύο
, θα κατέβει και νόμος αύξησης του Φ.Π.Α. στο φαγητό από 2% σε 5% καθώς θεωρούμε πως ο νέος παίχτης υπερκαλύπτεται από το “πάμε πόλεμο” και από τις επιδοτήσεις που τρέχουν τόσους μήνες ώστε η χασούρα που θα έχει από αυτή την αύξηση στη φορολογία να είναι ασήμαντη μπροστά στο μηνιαίο έσοδο που θα αυξηθεί στο κράτος και στα προγράμματα που θα μπορέσει να τρέξει..

Για να καταλάβετε, μια Q2 εταιρία (γιατί μέχρι τέτοιες έχουν οι νέοι παίχτες) η οποία παράγει 180 φαγητά και τα πουλάει 0.14 έκαστο, αποδίδει στο κράτος αυτή τη στιγμή:
180*0.14-(180*014/1.02) = 25.2-24.7 = 0.5cc ανά εταιρία.
με τη νέα φορολογία
180*0.14-(180*0.14/1.05)= 25.2-24= 1.2cc

Μιλάμε δηλαδή για επιπλέον κόστος 0.7cc ανά εταιρία, ποσό ασήμαντο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ελάχιστος μισθός είναι στα 8 cc. Για το κράτος ωστόσο μπορεί να είναι τελικά ένα σημαντικό έσοδο.



Με το πέρας όλων αυτών των προτάσεων, είτε θετικά είτε αρνητικά, εισηγούμαστε τη μείωση του import tax στα wrm και frm.


Αυτή τη στιγμή, η φορολογία είναι στο 10% μην προσφέροντας τίποτα ουσιαστικά στο ελληνικό θησαυροφυλάκιο καθώς δεν συμφέρει κανέναν ξένο παραγωγό ή/και έμπορο να εισάγει στην Ελλάδα.
Θα κατέβει σχετικός νόμος για μείωση της συγκεκριμένης φορολογίας στο 3%.




ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ
εκτός αν φυσικά το σώμα της βουλής δεν συμφωνήσει με τον εκάστοτε φορολογικό νόμο που θα κατεβαίνει, οπότε και θα προχωράμε κατευθείαν στον επόμενο.

Στο τέλος της θητείας θα βγει σχετικό άρθρο με τα όποια συμπεράσματα προέκυψαν από τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και ίσως ένα μίνι σχέδιο για το μέλλον.

Το ίδιο άρθρο, υπάρχει και στο φόρουμ προς συζήτηση στην εξής διεύθυνση:
http://egreece.forumotion.com/t3681-2014#51397






Ο Υπουργός Οικονομικών,

3nik

Ο Υφυπουργός Οικονομικών,

Kataskopos21

Το επιτελείο,

HonoreDeBalzac
konorian xp
Ernesto Tipaldo
XOXLIOS636
GreekArmy.13
Tsimpa ena asteraki
Prometheus Hellas