Spekulointia vaalituloksista

Day 798, 06:05 Published in Finland Finland by Matrim Cauthon

Aivan aluksi haluan kiittää kaikkia minua äänestäneitä! Pyrin olemaan luottamuksenne arvoinen.

1.TULOKSET


Sitten itse tuloksien kimppuun. Vaaleissahan annettiin yhteensä 523 ääntä, äänet jakautuivat puoluettain seuraavasti

LEP 176 ääntä
SP 114 ääntä
RJ 96 ääntä
SJP 77 ääntä
KDP 60 ääntä

Paikat jakautuivat seuraavasti:

LEP:ille tuli 13 paikkaa, SP:lle 12 paikkaa, KDP:lle 7 paikkaa, RJ:lle 6 paikkaa ja SJP:lle 2 paikkaa. Ehdokasasettelu oli siis onnistunut parhaiten KDP:llä, jonka listoilta läpipääsyyn vaadittiin 8,6 ääntä. Vaikeinta eDuskuntaan pääsy oli SJP:n listoilta, jossa läpipääsyyn vaadittiin 38,5 ääntä.

Viime vaaleihin verrattuna äänestysaktiivisuus laski hieman, ääniähän annettiin joulukuussa 602 kappaletta. Vaalien suurin häviäjä oli SJP, jonka paikkamäärä notkahti kahdestatoista kahteen. Suurin voittaja oli ehdottomasti SP, joka onnistui nostamaan paikkamääränsä vastaavasti kahdesta kahteentoista.

2.SUHTEELLINEN VAALITAPA

Entä jos eSuomessa olisi käytössä tosimaailman tyyliin suhteellinen vaalitapa d´Hondtin menetelmän mukaisesti? Kuinka vaalitulos muuttuisi? D´Hondtin menetelmässähän jokainen ehdokas saa itselleen vertausluvun, joka määräytyy puolueen saaman äänimäärän perusteella. Puolueen sisällä eniten ääniä saanut saa vertausluvukseen koko puolueen saaman äänisaaliin. Puolueessa toiseksi eniten ääniä saanut saa puolet puolueensa äänisaaliista, kolmas saa kolmasosan jne. Tämän jälkeen kaikki ehdokkaat asetetaan vertausluvun perusteella järjestykseen ja luonnollisesti henkilöt joilla on suurin vertausluku pääsevät eduskuntaan, riippuen siitä kuinka paljon ehdokkaita kustakin vaalipiiristä valitaan.

Laskin aikani kuluksi siis miten suhteellinen vaalitapa vaikuttaisi juuri käytyjen vaalien tulokseen. Laskuja helpottaakseni oletin, että koko eSuomi olisi samaa yhteistä vaalipiiriä.

Jos samassa puolueessa kaksi tai useampi henkilö ovat saaneet saman verran ääniä, otin vertailussa huomioon kokemuspisteet. Eli mitä enemmän kokemuspisteitä, sitä korkeammalla listoilla saman äänimäärän saaneiden kesken.

Tulokset ovat seuraavanlaisia, LEP:ille tulisi edelleenkin 13 paikkaa, SP:n paikkamäärä notkahtaisi 9:ään, RJ saisi 7, SJP 6 ja KDP 5 paikkaa. Luonnollisesti läpimenneiden nimilista olisi hiukan erilainen kuin mitä se tällä käytössä olevalla ääntenlaskentamenetelmällä on.

Nykyinen vaalijärjestelmä on siis selkeästi yksilökeskeinen, antamalla äänesi jollekin, annat sen nimenomaan yksilölle, et puolueelle. Suhteellisessa vaalitavassa ääniharavat hyödyttävät koko puoluetta. eRepublikin vaalitavassa vaaliharavilla ei käytännössä ole mitään merkitystä, kuten näemme SJP:n tapauksesta. Puolueesta löytyy vaaleissa eniten ääniä saanut vbam, mutta siitä huolimatta puolueella on paikkoja eDuskunnassa vain kaksi.

3.LOPUKSI

eDuskuntavaaleissa ehdokasasettelu on siis kriittisessä asemassa. Voit päästä parhaimmassa tai pahimmassa tapauksessa eDuskuntaan saamatta yhtään ääntä tai voit jäädä rannalle viidellätoista äänellä. Tässä tapauksessa politiikka on todella peliä ja kieltämättä KDP osaa sitä tällä hetkellä parhaiten.

Onnittelen vielä kaikkia eDuskuntaan päässeitä ja toivon menestyksekästä yhteistyötä.