Jurnalismul în eRepublik

Day 2,878, 02:57 Published in Republic of Moldova Turkey by Zmeoaica

Urmăresc de ceva timp presa din eMoldova și poate a venit momentul să-mi expun și eu în mod public părerea despre acest subiect. Deși articolul se dorește a fi unul de analiză trebuie să recunosc că va fi încărcat de o doză de subiectivism fiind până la urmă o opinie personală cu care puteți fi sau nu de acord.

Pentru a putea deține un ziar e nevoie să aveți cel puțin nivelul 9 (130 de puncte de experiență) și trebuie să investiți 2 gold (prețul înființării ziarului). Odată cu noua calitate dobândită, cea de jurnalist, puteți scrie articole. Un articol bun vă va aduce voturi, abonați și chiar și bani dacă există persoane ce doresc să doneze o sumă (valorile fiind 25, 10 și 5) folosind funcția de "Endorse". Abonații vor găsi mai ușor articolele voastre accesând ultima iconiță a secțiunii de articole prezentă pe pagina de "bază" eRepublik.

Cei mai mulți autori însă vor prefera să-și anunțe articolele și în feed-ul prietenilor postând acolo titlul și un link direct către scriere. Postările de acest tip pot deveni supărătoare pentru destinatari dacă autorul va repeta anunțul de prea multe ori ajungându-se la un efect invers celui dorit. Cei interesați de creațiile unui autor vor găsi cu siguranță scrierea. Nu este necesar să deveniți propovăduitori de religii obscure ce bat cu îndârjire la ușile oamenilor ca să mai păcăliți pe cineva să vă asculte.

Medaliile de Mogul Media vi se vor acorda în momentul în care ziarul vostru ajunge la fiecare mie de abonați. În ultimul timp însă acest indicator nu reflectă calitatea unui ziar. Cei mai mulți dintre autori preferă să recurgă la milogeală pentru a obține abonați pe principiul bolilor venerice: "baby if you give it to me I'll give it to you". Sau, și mai simplu, utilizând cluburile de votanți cumpără voturi și abonați.

Tot la milogeală recurg și cei mai mulți dintre jurnaliștii noului val pentru a bifa cele câteva misiuni lansate de eRepublik. Articolele inutile ca și conținut scrise doar pentru a primi 25 de comentarii au pentru presă un impact mai mult negativ decât pozitiv. Să spunem că eRepublik a încercat cumva să revitalizeze modului jurnalistic și misiunile împreună cu Concursul de Jurnalism lansat în urmă cu o lună s-au dorit a fi soluții pentru o societate și un modul de joc în declin. Pentru mine participarea scăzută la Concurs este un indicator clar al poziției jucătorilor față de jurnalismul de calitate, jurnalismul de informare. 11 articole au participat în condițiile în care Lumea Nouă numără peste 77.000 de jucători (nu toți fiind și jurnaliști, bineînțeles).

Într-unul din comentarii NuRupeNik punea o întrebare retorică "Mai are eMoldova jurnaliști?" (citez aproximativ din memorie). Da, mai are câțiva ce publică articole de interes general - analize economice, militare, politice, statistici sau anunțuri ale evenimentelor următoare - însă pentru că jocul a intrat pe un făgaș constant în care evenimentele de interes sunt tot mai puține și aceste articole au devenit la rândul lor tot mai puține.

Locul lor a fost luat de articole ce ating latura socializării și a divertismentului. În ce măsură reușesc ele să ofere divertisment sau socializare rămâne la latitudinea fiecăruia din noi. Gradul de interes pentru aceste creații se poate observa din numărul de voturi și/sau comentarii. Dacă dăm deoparte comentariile de răspuns ale autorului și eventual comentariile de tipul "v", "o7" ce nu au rolul de a oferi un feedback scrierii în sine ci mai degrabă de a marca trecerea prin peisaj (ce mie personal începe să-mi semene cu urmele lăsate de căței pe garduri sau copaci) ajungem și la valoarea reală a articolului.

Jurnalismul înseamnă mai mult decât scrisul de dragul scrisului. Jurnalismul înseamnă să scrii ceva ce ar interesa și pe alții. Jurnalismul poate însemna și divertisment dar un articol despre noua frunză a ficusului meu din dormitor ar friza penibilul și nu divertismentul sau socializarea.

"Cine nu vrea nu mă citește." Aceasta este una din scuzele pe care le-am auzit în ultimul timp. Ce n-am văzut însă este acea minimă auto-critică și auto-cenzură pe care ar fi bine să o folosim înainte de a ieși în public. Noi suntem responsabili de calitatea scrierilor din presă și e bine să ne gândim cât de util este celorlalți articolul pe care dorim să-l scriem. Și prin "celorlalți" nu mă refer aici doar la cei 10-20 de prieteni pe care cu siguranță fiecare din noi îi are și care ar spune "bravo! felicitări!" indiferent ce enormități am publica pentru că... de ce să nu recunoaștem, asta fac prietenii de un anumit nivel.

Chiar dacă am dat 2 gold din buzunarul meu înainte de a publica ceva mă gândesc dacă vreau doar să umplu o secțiune goală cu aberații sau vreau să ofer informație utilă celor care, poate, ajung chiar și din greșeală la articolul meu.

E uşor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
Înşirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.

Calitatea jurnalismului nu crește dacă articolele publicate sunt mediocre. E bine să înțelegem acest aspect atât noi autorii cât și cititorii. Și dacă tot am amintit de cititori poate e bine ca implicarea lor să existe. Dacă un articol vă place folosiți secțiunea de comentarii pentru mai mult decât un "v". Comunicarea se face prin cuvinte, propoziții și fraze. Și puteți spune și ce nu vă place. Altfel să nu așteptați ca lucrurile să se schimbe de la sine.

Cu siguranță ar mai fi multe de spus dar eu una mă opresc aici.

Cu drag,
Ana