Dreptul la libertate - drept natural

Day 2,523, 12:56 Published in Romania Romania by andimension

din seria:
Drepturi naturale (viata, libertate, proprietate) - singurele drepturi care nu sunt privilegii (entitlements).

Inca din start, Dumnezeu a oferit omului libertatea.

Dreptul la libertate presupune abtinerea statului/altuia de la constrangeri arbitrare substantiale si de la restrangeri fara scop.

Guvernul este obligat moral sa ii serveasca pe cetateni (nu invers), protejand viata, libertatea si proprietatea (nu acordand, mare diferenta).

In acest scop Constitutia creioneaza (ar trebui) un taram al libertatii personale in interiorul caruia guvernul nu trebuie sa intre.

Cuprinde, dar nu se limiteaza la:
- libertatea de exprimare (impreuna cu geamana: libertatea de gandire)
- libertatea de miscare
- libertatea contractuala
- libertatea de auto-guvernare (guvernul e sub controlul si directia locuitorilor unei unitati politice; nu sub controlul unei autoritati centrale din interiorul sau exteriorul tarii)

Din pacate in RL Romania si RL Pamant, multe dintre libertatile fundamentale sunt restranse pana la ineficienta.

ex.1: Libertatea de exprimare are de suferit in ziua de azi. Intai nu ai posibilitatea sa infiintezi o societate de presa fara sa fie supus unei serii de restrictii. In al doilea rand este pusa in discutie posibilitatea de a fi "jurnalist pe net" doar cu o acreditare prealabila din partea statului.

ex.2: Libertatea de a contracta sufera si ea. Statul pleaca de la premisa ca cetateanul de rand este cu un iq aproximativ egal cu cel al unei maimute. De aceea, contractarea unei obligatii nu ii este recunoscuta decat in masura in care indeplineste o serie intreaga de conditii prealabile. Si nici atunci in intregime.

Chiar daca scopul final al statului e sa permita oamenilor sa fie liber, observam ca in ziua de azi statul si-a deturnat finalitatea, urmarind doar sa aserveasca.