Despre alegerile lui Plato

Day 1,767, 08:25 Published in Romania Romania by ghishae

Desi hibernez de ceva vreme m-am hotarat sa ma dau cu parerea cu privire la ce a mai facut divinitatea erepublik-ului. In speta, saptamana asta ne-a anuntat ca modifica sistemul de vot, intorcandu-se oarecum la varianta din beta, votul pe liste. Desi o rezistenta la schimbare din partea comunitatii e inerenta, gasesc reactiile cel putin disproportionate.


scurt istoric al alegerilor

Dupa cum mentionam mai sus, noul sistem electoral e oarecum vechi. Avand in vedere ca prea putini dintre voi jucati in 2008 ( ceea ce nu e neaparat un lucru rau ), fac o scurta paranteza cu istoricul alegerilor. In beta, existau 4 tipuri de alegeri presedinte, presedinte de partid, congres si primarii.

Alegerile de presedinte si presedinte de partid au ramas neatinse de-a lungul timpului, dar cele pentru congres si primarii au fost comasate in v1 in una singura. Cele de congres se desfasurau pe liste, cu alocare proportionala de scaune in functie de numarul de voturi, iar cele pentru primari erau evident uninominale.

Practic in perioada respectiva exista un traseu de urmat pentru cei ce doreau sa joace modulul politic, cu etape naturale. Initial munceai pentru partid ca sa fi remarcat de presedinte si sa primesti un loc eligibil pe liste. Ulterior incercai o primarie pentru cresterea notorietatii. Mai apoi vizai scaunul de presedinte de partid ca in final sa ajungi presedinte.


v1

Modulul politic e cel care, in afara de comasarea de mai sus nu a suferit nicio alta interventie. Si daca ne referim la aceasta modificare, nu ma sfiesc sa afirm ca si in cazul nostru, ca in mai toate simplificarile lui plato, unificarea celor 2 tipuri de alegeri ( congresman pe regiune ) s-a dovedit a fi falimentara pentru modulul respectiv.

Practic ce s-a intamplat a fost ca dintr-o data, singura functie politica care mai conta a devenit cea de presedinte. Presedintii de partid pierzand singurul lor atribut de control, si-au pierdut motivatia in a atrage suflu nou in partide. Partidele au ramas populate de inactivi care le asigurau pozitia in top 5 si dreptul de a candida la alegeri.

Chiar si cei activi din partid s-au lovit de noul tip de alegere unde singurul lucru important pentru un loc in congress era sa gasesti un partid descoperit pe o regiune obosita si sa ai suficienti prieteni ( uneori cat degetele de la o mana ). Drept urmare au renuntat si ei.

Neavand posibilitatea de a controla ce trimit in congress, partidele au suferit grele lovituri de imagine din cauza diversilor playeri cu o moralitate indoielnica care s-au strecurat pe liste. Asta a dus la un si mai mare dezgust al jucatorilor fata de modulul politic.

Rezultatul acestui modul politic ? O conducere a tarii tot mai des incompetenta sau reavoitoare. Din simplu motiv ca nu exista competitie si filtru in ierarhia politicului. Similar cu ceea ce se intampla in viata reala.


modificarile. pro:

Presedintele de partid castiga importanta. Chiar daca nu e rasplatit cu o medalie, devine echivalentul unui MoD. Drept urmare, va trebui sa aiba calitatile unui Mo😨 o buna imagine, multa munca si ceva viziune de gameplay. Vom castiga in timp din aceasta schimbare oameni mai pregatiti care sa preia fraiele tarii.

Politica devine politica. Intrigi, santaj, mita. Totul pentru un loc pe lista

Activistii politici pot fi recompensati. E o mare diferenta sa ii dai un loc intr-o regiune cuiva ( asta presupunand ca ai avea concurenta pe acea regiune ) si a-l propulsa pe un loc eligibil. Omul poate progresa pe meritul lui, nu pe prieteni sau noroc.

Partidul isi poate filtra reprezentantii, fara sa fie nevoie sa se scarpine dupa blockeri si astfel isi poate apara imaginea. Presedintele de partid devine direct responsabil ( fara sa aibe scuze ) pentru greselile congresmen-ilor propri.

Presedintele tarii va trebui sa negocieze suportul congresmanilor cu presedintii de partid. Se reduce astfel riscul unor decizii falimentare.

Partidul va trebui sa munceasca sa atraga adepti. Un partid cu o baza de jucatori activa se va apara mai bine in fata TO-ului.

Creste calitatea congresului si implicit a actului de guvernare, in urma unei filtrari mai solide.

Spamul electoral se va reduce. atat in presa cat si pe wall si in pm-uri. Vom avea parte de altfel de articole in preajma alegerilor. Cu acuze, cu laude, cu commenturi. Vom castiga o presa mai activa si ceva mai mult de facut in timpul dintre 2 train-uri.

Lupta impotriva TO-ului la alegerile de congress devine mult mai usoara. Chiar in cazul unui partid controlat de "baietii rai" va trebui urmarita doar o singura pagina, distributia de voturi va fi mai facila si nu mai implica costuri de mutare. Cazuri precum scandalul diplomatic cu brazilia vor disparea.

Creste importanta echipei in politica. Se creeaza noi legaturi care au sanse sa depaseasca limitele jocului.

Partidul poate penaliza greselile individuale ale congressmen-ilor, refuzandu-i orice viitoare candidatura. Politicienii vor fi mai putin dispusi sa intreprinda actiuni “for the lulz”.

Tot felul de abonati la congress din motive de prieteni vor ramane fara obiectul muncii. Ba din contra, partidul ii poate pune la munca in folosul comunitatii 🙂


si contra:

TO-istii si pierd painea ( si funul ). TO-ul in interes national devine foarte dificil ca si optiune strategica.

Presiune mai mare de TO pe partid.

Anumiti playeri cu o imagine buna or sa devina abonati la medalie

Apare riscul unor partide mamut care sa adune toata crema politicii ( precum UGD-ul pe vremuri )

Se pierde un oarecare atasament emotional pe care il dadeau sintagme precum "congresman de Transilvania"

in loc de concluzie

e posibil ( dar improbabil ) sa ma insel. timpul ne-o va arata. raman insa la parerea ca virulenta reactiilor tine de fabula cu drobul de sare. chit ca pentru unii gasesc o explicatie ( care imi intareste convingerile cu privire la subiect ) 🙂


disclaimer

acest articol reprezinta parerea unui dinozaur cunoscut pentru puseele de nostalgie si participarea la un faimos takeover in Romania