ANTİK MISIR'I TAŞIMAK (EBU SİMBEL TAPINAĞI)

Day 2,664, 10:50 Published in Turkey Turkey by emreyigit

Dev Ebu Simbel tapınakları Güney Mısır'da Nil Nehri'nin kıyılarında bulunuyor. 1960'larda Nil'e yapılmak istenen bir baraj yüzünden(Asvan Barajı) yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu yüzden Mısır hükûmeti Birleşmiş Milletlerden yardım istedi. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu tam 51 ülke yardıma koştu. Geçmişin izlerini taşıyan bu eserler o kadar önemliydi ki, dünya ilk defa tek yürek olmuştu. Barajın yapılma sebebi;Mısır'ın enerjisinin yüzde ellisini karşılayacak olmasıydı. Çünkü Mısır için Nil tek su kaynağıydı. Ayrıca baraj;tarım ve ekonominin canlanmasını sağlayacaktı.
Tapınağın hikayesi:
II.Ramses'in eşine duyduğu aşk o kadar şiddetliydi ki, koskoca dağı oyarak böyle güzel bir eseri 20 yıl gibi bir sürede tamamlattı.Tapınağın girişinde;Firavun, Annesi ve eşi Nefertari'nin heykelleri bulunur. Ufak boyutlarda çocuklarının heykelleri de vardır.
Tapınağı Giovanni Battista Belzoni adlı İtalyan Mısır bilimcisi bulmuştur. Yakın Çağın en önemli keşiflerindendir.
Taşınması
Binlerce mühendis ve mimar 250.000 tonluk bu eseri nasıl taşıması gerektiğini kafa kafaya vererek düşünmeye başladı.

☥☥ Birinci öneri,eser sular altında kaldıktan sonra bir akvaryum gibi cam ile kaplanacak ve suyu ayrıştırma motoruyla suyun temiz kalması sağlanacaktı. Ancak böyle bir şeyin yapılması imkansızdı çünkü tapınak kumtaşından yapılmıştı ve su taşları bir süre sonra aşındıracak ve tapınak yıkılacaktı.

☥☥ İkinci öneri, mühendisler suyun 60 metre yükseleceğini hesaplamışlardı. Tapınağı 65 metre yukarı ve 200 metre içeri taşıyacaklardı. Buda imkansızdı.

☥☥ Üçüncü öneri, tapınakları tek parça halinde taşımaktı. Bütün tapınakların etrafını kazmaları gerekiyor ve altına 650 hidrolik kriko yerleştirmeleri lazımdı.Tamamen yükseltilen hidroliklerin yerine beton sütunlar yapılacaktı ve bunu 200 defa tekrarlayacaklardı.Bunu bir riski vardı daha önce hiç böyle bir ağırlık taşınmamıştı. Bu öneride imkansızdı.

☥☥ Dördüncü öneri, yükselen su seviyesinden faydalanmayı düşünen taşımacılar bütün tapınağı dev bir beton ile kapatacaktı. tapınak yükseldiğinde su üzerinde kalacaktı. Fakat bu büyük ağırlığın yeni konuma getirmesi 6 yıl alacaktı. En ufak bir fırtınada betonlar yıkılıp tapınağa zarar verebilirdi.

Taşımacılar tapınağı tek parça halinde taşıyamayacaklarını anladılar. Tapınağı binlerce küçük parçaya bölüp öyle taşıyacaklardı. Tapınağı parçalara böldükten sonra büyük bir titizlikle yeni yerine taşıdılar.Parçaların hepsi tek tek numaralandı ve montajı tam 19 ay sürdü.
Tapınağın resimleri

Tapınağın önden görünüşü

Firavun II.Ramses


Tapınağın içine ait bir görüntüler

Mısır piramitlerinin ve devasa yapıların insan gücüyle yapılamayacağını iddia eden araştırmacılar vardır. Dünya dışı varlıkların yardım ettiklerini falan savunurlar.Bu belgeseli seyredin, net bir şekilde o iddiaların çürütüldüğünü göreceksiniz.

DEV TAŞIYICILAR:ANTİK MISIR'I TAŞIMAK

Kaynaklar:
Vikipedi
ve National Geographic.