Háttérkép be/ki

Regisztráció

 

Tovább

Tovább A profil létrehozásával elfogadod a Felhasználói feltételeket és azAdatvédelmi irányelveket

Тајанствени српски цар + виђење еСрбије - Marcus L. Crassus

Nap 2,439, 00:55 Published in Serbia Szerbia által Ultras035


Тајанствени српски цар
ВЛАДАР СА ЦРНИМ


Јован Ненада појавио се као метеор и светлео је неколико месеци, од октобра 1526. до јуна 1527. године, када је погинуо.Нестанком династије Немањића и поразима у Маричкој и Косовској бици, српска средњовековна држава губи утицај и бива стављена на искрај европских политичких токова. Коначно, 1459. године султан Мехмед II Освајач чини да српска државност формално нестане и то на више векова. Наравно, српски народ се није мирио са овим губитком већ је, с времена на време, рађао даровите личности које су умеле да поведу слободарске покрете, више или мање успешне. Уз то, утеху у тешким временима која су наступила доласком Турака народ је налазио у препричавању разних пророчанстава која су најављивала скоро ослобођење. Међу тим пророчанствима честа су била она која су ослобођење везивала за посебно харизматичну личност из народа.На крилима једног таквог пророчанства појавиће се ратник о којем историја још не може да каже коначну реч. Реч је о Јовану Ненаду, самозваном српском цару који је своје деловање почео 1526. године, на простору Баната, Бачке и дела Срема, вешто користећи предања која су кружила међу народом, што за стицање омиљености, што за застрашивање противника.

Наиме, савременици га описују као човека поноситог држања и изразито црног тена због којег је и добио надимак Црни човек. Уз то, једна црна пруга, прст широка, протезала се целом десном страном његовог тела, од слепоочнице до стопала. И, коначно, постојало је још једно веровање које је ишло у прилог оживљавању мита о Црном човеку. Неко је израчунао да ће 1492. година бити „година звери” и да с њом наступа други век у коме је сваког тренутка могућ смак света. Јован Ненад је, по сведочењу неких извора, рођен управо у години звери.

Божји наум

Дакле, необичан физички изглед, тајновито порекло те разна народна веровања били су идеална основа на којој се градило једно ново предање. Сам Јован никада није говорио о свом роду и пореклу него је само истицао да извршава божанску мисију ослобађања света од неверника, па се у складу са тим потписивао као „Јован, од Бога послани цар”. Ово је оставило доста простора за разне теорије о његовом пореклу, недоказиве али и необориве. Оне су га доводиле у везу са династијом Палеолог, српским деспотима, док су неке говориле да је незнатног рода и да је обављао посао коњушара на двору угарског краља Јована Запоље. Он је држањем настојао да у потпуности поткрепи своју тврдњу о божанском посланству.


Пет година доцније, на путу ка Бечу, Османлије руше Угарско краљевство у чувеној Мохачкој бици, која у свести мађарског народа има исте димензије као Косовска битка у свести српског. У обе битке смрт је нашао владар народа који се бранио, кнез Лазар и краљ Лајош II. Освајач је директну управу наметнуо само у Срему док је остатком Угарске желео да влада посредно јер је сматрано да би директно владање једном овако далеком провинцијом било исувише тешко и скупо. Угарски сабор је зато изабрао ердељског кнеза Јована Запољу да влада као султанов вазал. Међутим, за ово место јавио се и надвојвода Фердинанд Хабсбуршки, рођени брат цара Карла VI. Запоља и Фердинад ускоро су повели беспоштедну борбу за добијање круне у коју ће бити увучен и цар Јован Ненад. Дакле, у обезглављеној Угарској појављује се Црни човек.

Сада је она наша

Била је рана јесен 1526. године. Због великог броја људи који су му пришли, и Запоља и Фердинанд схватају да би оваквог човека било добро имати на својој страни. Први је у акцију ступио Запоља и састао се са „српским царем”. Том приликом договорено је да Јован Ненад пође у Бачку и одатле истера турске посаде које су после Сулејмановог одласка остале у утврђеним градовима. Овај задатак успешно је обављен, што је још више учврстило веровање у улогу Црног човека који је, ослободивши Бачку, војне операције пренео на тле Баната.

Међутим, Јован је ослобођену земљу поделио својим ратницима. „Ја сам ову земљу отео и очистио од Турака, са мојим Србима”, говорио је, „и сада је она само наша”. Тако је створена прва српска држава на територији која ће касније бити названа Војводином. Поделом освојене земље, цар је постао још омиљенији у народу, али је добио и нове непријатеље, угарске великаше. За престоницу је изабрао град Суботицу, феуд племића Валентина Терека који ће постати Јованов најжешћи противник.

Са растом његове омиљености растао је и број оних који су му прилазили па је војна снага нарасла на, тада импресивних, 15 хиљада војника.Посебну невољу представљали су угарски великаши који се никада нису помирили са губитком својих поседа. Међу њима је предњачио поменути Валентин Терек који је у једном покушају да поврати Суботицу тако потучен да је једва извукао живу главу. Српски народ је са највећом радошћу примао глас о „царевој” слави и све више се сливао у његов табор. Нажалост, од српских племића и великаша на тлу Угарске уз новог владара пристао је само незнатан број, а неретко су му се директно супротстављали, помажући његове непријатеље. Изгледа да су српски племићи изабрали политичку сигурности која је подразумевала чување њихових имања макар и под покровитељством туђег владара него неизвесни и помало пустоловни поход ка стварању нове српске државе.

Кобна заседа

Свеједно, и без њихове помоћи, моћ Јована Ненада је расла, а глас о акцијама необичног цара дошла је до Италије, Енглеске, Француске и немачких држава. У фебруару 1526. године на српски двор стиже посланство надвојводе Фердинанда и покушава да приволи „цара” да промени страну и приђе Хабзбурзима. Подстакнут многим поклонима, пре свега готовим новцем преко потребним за исплату ратника и набавку топова, Јован прихвата понуду. Наравно да је ово изазвало дојучерашњег савезника, па Запоља даје налог ердељском војводи Петру Перењију да прикупи војску и казни вероломног српског „цара”.

До битке долази у близини реке Тисе, код Селеша (Селешка битка), а 12 хиљада Перењијевих војника је десетковано од стране малобројније српске војске предвођене Радославом Челником. После ове победе „српско царство” било је на врхунцу моћи, обухватајући Бачку, Банат до Темишвара и северни део Срема. Овако је Ердељ, област од које је Јован Запоља очекивао највећу подршку, у потпуности одсечен од Будима. Зато је, јуна 1527. године, сакупљена огромна војска не би ли се јаким ударом пробила српска блокада и поново успоставила пресечена веза.

Војску су предводили великоварадски бискуп Имре Цибак и војвода Петар Перењи чија су сећања на сукоб са Србима била свежа и болна. Српске снаге водио је лично Јован Ненад. Намеравао је да прво порази Цибака, а онда се окрене Перењију, али се у боју на Седфалском пољу превише задржао што је омогућило ердељском војводи да доведе одморне трупе и нанесе тежак пораз српској војсци која губи чак 8000 ратника. „Цар” се са малим бројем преживелих повлачи у Сегедин.

Извори наводе да овај пораз није пољуљао славу и углед Црног човека нарочито јер су се чуле повољне вести о походу надвојводе Фердинанда на Угарску чиме би се скинуо терет ратовања са уморних српских војника. С новим полетом, Јован Ненад је кренуо у сусрет савезнику. Док је улазио у град, налетео је на заседу и том приликом тешко је рањен после чега се повлачи у оближње село.

Ту ускоро и умире, а о његовим последњим тренуцима постоји више прича. Ђурађ Сремац нас извештава да је угарски сељак у чијој кући је лежао тешко рањени српски „цар” сачекао ноћ да би се искрао и свом господару Валентину Тереку дојавио радосну вест. Наравно, овај није губио време. Малобројна стража се разбежала оставивши свог „полуживог господара”. Када је Терек стигао и видео га на самрти питао га је да ли би могао још да поживи, али Црни човек није одговарао. Одмах на кревету му је, пише Сремац, одсекао главу и у једној бакарној здели послао је краљу Запољи. Овај ју је изложио на будимској тврђави са лицем окренутим Бечу (због Фердинанда), а потом је бацио у Дунав.

Смрт цара Јована Ненада била је ненадокнадив губитак за Србе чија је краткотрајна државност на територији Угарске доживела крај. С друге стране, његову смрт, на Запољином двору сматрали су божијим даром те су у то име звонила црквена звона и држане службе у знак захвалности.Интервју са играчем Marcus L. Crassus1.Име/надимак у СЖ?

Свој надимак, онај који добих од детињства, одавно нисам чуо. Са онима који су га употребљавали када су ми се обраћали, сада се зовем кумом.
Моје РЛ име овде зна само 1 човек. Много радим, и јако мало времена имам за „додатне активности“. За било какве скупове, итд. Приступ нету имам константно, због природе посла који радим. Углавном, што се свих осталих тиче, наше „мале“ играчке заједнице у овом „врлом новом свету“- довољно је Крас.


2.Како видиш дневно политичку ситуацију у нашој еСрбији, и хоће ли се еСрби најзад сложити?

Их. Ово твоје питање могао бих назвати миленијумским, сада већ. Ево, више од 1 миленијума ми никако да се ујединимо.

Дневно-политичка ситуација еСрбије...попут Ајнштајнове Црне рупе. Само усисава заједљивост неку, храни се њоме. Мислим да смо близу хоризонту догађаја, онај point of no return, када ће све то више постати бесмислено, ако већ и није.
Значи, попут песмице, мислим да смо већ сви научили реторику српских политичара. Напамет већ знамо тачно ко и шта ће рећи, са малим осцилацијама, када дође време избора. Нонсенс. Ентропија. Једноставно, ствари када престану да иду напред, да се развијају, креће поступак стагнације па урушавања. Друштва, материје, небитно. То је оно што нам се сада дешава.

Моћ. Моћ би се требала пре свега манифестовати као одговорност за доношење напретка и просперитета онима који су те њоме обавили. Који су те подарили њоме. Моћ злоупотребљавају за своје себичне потребе само „мали људи“, ситне душе, који тиме лече неке своје комплексе, хране таштину, и који су једини који у себи виде неке „величине“, а да нису ни свесни тога.

Проблем еСрбије, и не само еСрбије ако ћемо реално, али еСрбије понајвише- и оно што уништава политички модул игре- су фарме мултија.

Јер имамо монопол, монопол фармера над исходом било каквих избора, јер иза једног човека стоји „стотина“ (да не употребим оно библијско „Легија“- а које се односи на зло. Јер то управо и јесте то- зло које уништава игру. То мултијашење). И некако- не видим ја ту простор за иновације. За еволуцију еСрбије. Не видим простор за људе са енергијом и идејом (а није да их нема), који би је могли извући из блата у ком се налази, из простог разлога што не видим начин да им се укаже прилика за то- јер све зависи од „фармера“. А наша туга и пропаст је у томе што су ти фармери, већма, билде[Р]и- и већма асоцијални, „не превише интелигентни“ ликови са прегршт слободног времена у СЖ за одржавање и развој тих истих „фарми“


3.Шта би поручио и који савет дао нашим читаоцима и играчима у еСрбији?

Па оно, да не буде све тако црно...а ви се ипак покушајте изборити са свиме горе наведеним. Ту сте да се играте. Немате шта да изгубите.

Нпр...

Не би било лоше ако би се масовно писали тикети администрацији да право гласа на изборима имају искључиво играчи друге дивизије па на даље (лвл 35+). Јесте да би то било у неку руку неповољно за Д1 тенкове (читај- играче за које са приличном сигурношћу можемо рећи да нису мултији, или бар нису “подигнути“ у политичке сврхе)- али реално нико њима не ускраћује могућност учешћа у политичком животу. Они би и даље могли бити кандидати на изборима и остало, само што не би имали право гласа. На тај начин, јако брзо би смо се решили фарми мултија...

Апеловао бих на Конгресмене, садашње и будуће, да не потцењују сами себе. И волови иду куд их газда упути. Сматрате ли себе воловима? Зашто увек гласате за исте људе као Председнике партија, када мноштво њих има „мрље“ у својим политичким каријерама? Чињеница јесте да углавном они себе сами изгласају, али је и чињеница да прави играчи, они који нису мултији, неретко ствари раде по аутоматизму. Као волови. Газда цимне, они „муууууууу“, на другу страну- опет „муууууууу“. Људи сте бре, нисте говеда- употребите оно чиме вас Бог/природа даривао/ла. Употребите мозак.

Налазим да би много интересантније било када би у јеку сваких ПП избора кандидати за ПП објавили у својим новинама неку своју визију еСрбије, којим путем ићи, за шта се- заправо- залажу, њихову перцепцију еСрбије у савезу, на геополитчкој сцени, иностране односе итд, као и интерне ствари- типа кога виде као потенцијалне коалиционе партнере који би им могли помоћи у остварењу зацртаних циљева. Па у зависности од свега наведеног- добију или не добију подршку, мандат да исто реализују.

Пажљиво бирати Конгресмене. Можда, чак, не би било лоше да свака од Топ 5 странака издвоји по 2000 рсд по Конгресмену. Средства која би се донирала директно Премијеру на налог (а како би смо избегли могућност којекаквих махинација са организацијама, поготово имајући у виду да би Премијер био човек са одређеним континуираним политичким амбицијама, као и особа којој је, између осталог, указано поверење), и која би била као залог у случају да дође до неких непримерених поступака од стране Конгресмена ког је извесна странка делегирала. У том случају- странка би остала без финансијских средстава датих у залог- а иста би се већ уложила у „нешто“, шта год то било. На странкама је да изнађу модус финансирања. Након мандата- Премијер би ППу сваке странке вратио уложени новац, они Конгресменима, и опет поново. Мислим да би се на тај начин вршио пажљивији одабир Конгресмена.

Са друге стране- мислим да Конгресмени треба да имају апсолутну слободу воље приликом гласања, односно да се то чини „по савести“. За сваки предложени закон требао би да постоји „простор за расправу“, где би сваки предлагач требао јасно навести разлоге предложеног закона. Такође, било који закон који би представљао опструкцију државе у датом тренутку (иако је ово прилично дискутабилно, јер ће се наћи „мудраци“, верујем, који ће у сваком случају спиновати- „шта то јесте, а шта то није“ опструкција државе- као да нам је свима врана мозак попила па смо сви мутави те на умемо перцепирати „шта јесте а шта није“)- требао би се сматрати непримереним актом Конгресмена, што би даље довело до одузимања заложеног новца странци која га је делегирала, итд...

Такође, сматрам изузетно битним рад на устројству самоодрживе Војске. Мишљења сам да је неопходан потпуни прелазак на КО, али то видим као „кров“ организације војно-ратне машинерије, који почива на темељу само-одрживе Војске. То у овом тренутку није изводљиво, и колико год налазим да је то најефикаснији начин за успешна ратна дејства, сматрам да би исто тако био најефикаснији начин за финансијски крах државе- уколико се претходно не изграде добри темељи. Дакле, шта то значи.

То значи, нпр, прекид сваког вида финансирања Војске и грађана у наредном периоду. Прекид рефунда и прекид постављања КОа. Да би држава функционисала у том прелазном периоду (да не употребим тако мрску ми реч- „транзиционом“)- неопходна је подигнута свест грађана на виши ниво. Шта мислим тиме? Па просто, овде смо сви да се играмо, јел тако? Ударамо свакако. Многе војне јединице су у приличној мери самоодрживе. То, дакле, значи да бисмо из сопствених средстава бранили државу еСрбију у случају напада. Јака је еСрбија. Узимали би нам противници, ту и тамо, неку регију, па је ми устанцима враћали. Трајало би то тако једно време (није да би нас обрисали тек тако, и држали обрисанима- па да не би било прихода. Верујем да ће бити коментара како би се управо то десило). Свака поновна изградња је тешка. Е сад- од државних прихода, свакодневних, изградити по 1 Q7 оружару и пратеће фирме за сировине. Где? Па, има ли у Срба неко ко би био вољан ставити се на браник отаџбине, и преузети на себе производњу тенкова за потребе државе? То је један ФФ дневно. Верујем да има, можда, и налога који добар део тога имају већ изграђено- па би држава могла да им исплати све што су до сада саградили, те да исти постану прости „мрави-радници“ едржаве нам.

Не би то био први пут да група људи улаже у једног човека зарад напретка свих. Многе јединице су већ прошле кроз то. Углавном, формирала би се једна државна војна јединица- и уз наведену изградњу код 5-6 људи, имали би смо дневну производњу тенкова у износу од 1000-1200 Q7, што је на месечном нивоу 30.000-36.000 тенкова. Више него довољно за самоодрживост државне Војске. Немојте ми само рећи да не постоји 5-6 поштених људи у овој заједници, којима би се могло веровати и који би били спремни на наведено

Углавном, након остварења задатих циљева, врло брзо би био могућ потпун прелазак на КО, а самим тим би се и наша војна моћ додатно увећала. То би довело да проширења територија, 10/10, и тако редом...

Даље...мислим да се у еСрбији не ради довољно на подизању нових поколења. Можда не би било лоше када би се бирали "секретари" МоД, МоФА, Гувернера, МО...
Типа, објави се јавни конкурс од стране председничких кандидата- и свако ко до сада није учествовао у раду Владе а има неких политичких амбиција- могао би да се пријави за место Секретара. И сада, изаберу се по 2 човека за свако министарство, и њихова едукација трајала би 3 месеца. Оно што је битно ту- то је да се -рецимо- министар и помоћници договарају о даљим акцијама на чету где би било обавезно присуство и те двојице секретара. За сваку одлуку коју начине- били би обавезни образложити секретарима и из којих разлога су донели исте. Такође, секретари би могли помоћи у раду минстарстава. На тај начин бисмо добили играче који би се боље упознали, кроз учешће у полугама власти, са механизмима игре- те стекли битна искуства за нека будућа времена, а који би уједно били и вид контроле министара, јер би били упућени у сва дешавања која дато министарство прате. Просто, мислим да је јако битан рад са новим поколењима, будућим надама, на њиховој едукацији- а чини ми се, негде, да то изостаје...


Хвала на издвојеном времену за наш лист и наше читаоце...

Не кажем да сам све „право рекао“, али макар има ту и тамо у свему написаном понека идеја, предлог, који се може додатно разрадити, па евентуално и спровести у „живот“.
Поздрав!Свако добро,


Посебна захвалност: Mrkalj Branko

СВА ИЗДАЊА НОВИНА A CLOCKWORK ORANGE

Пратите нас и на ФБ, лајкујте нашу страну и добијајте обавештења о новим издањима (кликом на банер) 

Hozzászólások

Marcus Nerva Traianus
Marcus Nerva Traianus Nap 2,439, 01:04

o7 Dobar clanak kao i uvek

Pozdrav za ime moje

Ultras035
Ultras035 Nap 2,439, 01:05

За разглас:

Тајанствени српски цар + виђење еСрбије - Marcus L. Crassus
http://www.erepublik.com/en/article/-marcus-l-crassus-2418788/1/20

klinki
klinki Nap 2,439, 01:20

Odlican clanak.

Sve najbolje!

o7

sila delija
sila delija Nap 2,439, 01:21

Ovo sam citao po odavno, svaka cast, dobar si kao i uvek

EI matador
EI matador Nap 2,439, 01:58

Odlican clanak.

glas

o7

Serdar Od Niksica
Serdar Od Niksica Nap 2,439, 02:19

Tvoja je misao pobijedila!

Zmajeviti
Zmajeviti Nap 2,439, 02:28

Matori, ne znam da li je pisalo Nenad tamo gde si ti nasao, ali on nije bio Nenad, vec Nenada. Kapiram, danas to zvuci kao zenski oblik, ali to nije slucaj. Ime je nastalo onoga trena kad se neko setio da dete nazove po iznenadjujucoj trudnoci: "Doslo je izNENADA, NENADAno". Akcenat je, naravno, silazni, kao i kod varijante Nenad.
Kao i Nemanja, Nebojsa, tako je i ovo ime musko.

Ultras035
Ultras035 Nap 2,439, 02:34

Пише Ненад, али исправићу одмах како ти кажеш...

Мада је други део чланка битнији ово што је имао Крас да каже.

Исправљам...

Zmajeviti
Zmajeviti Nap 2,439, 03:32

Vereujem da su oni pomislili da je u pitanju stamparska greska, ali eto - nije. Inace, brat je bio polumuljator cim je lozio narod da je od Boga poslat. Iskoristio cinjenicu da je upravo izumrla dinastija BRankovica, secanje na Carstvo koje je jos uvek postojalo i probao. Jedino se zaje*ao sto je cackao Zapolju. Al sta ces, zivot je takav, ne znas unapred sve posledice postupaka koje poduzmes.

SasaIka
SasaIka Nap 2,439, 03:16

Kras
Sve to lepo zvuci, ali je dugorocn gledano formiranje drzavne vojske utopija! Zasto? Zato sto ne postoje mehanizmi da se drzava zastiti od bolesnih politicara koji malo malo pa dodju na mesto CP-a
Evo "preposteni"Srajinjic objasnio: Posle impica, PRISVOJIO drzavnu MU (Kuku i Motiku) i kanale. Sreca da nije bilo imovine drzave tamo. I sta mu mogu normalni igraci sem da ga nazovu pravim imenom-bolesnim lopovom?

Marcus L. Crassus
Marcus L. Crassus Nap 2,439, 03:45

Страле је можда оприсвојио Куку и мотику, али није присвојио налоге играча.
Друго- на челу војске треба да буде генерал, не политичар.
И у РЛ- највећа глупост имати за Министре Одбране и МУП људе ван струке, ал кад ти је економ министар пољопривреде а правник министар образовања (лупам сад, ал генерално неретко су нам министри у министарствима били људи из других бранши), ваљда је и овде људима нормално да их политичари јашу увек и свуда.
Када би сте формирали државну Војску у једној ВЈ, на челу ње би требали бити "е-професионалци", увек исти људи без обзира ко је на власти, политички неактивни.
Види, генерално, све ме "нешто" боле како ће се еСрбија организовати, ваша ствар, пристао сам на интервју и у тренутцима досаде се мало расписао.
Али стојим иза онога што сам написао. А то је одговор на ово:
"Све то лепо звучи, али..."- и избегавање покушаја промена, па све и да буде, на путу успеха, један неуспех за другим и да се на грешкама учи. Просто, већ дужи период сте у процесу стагнације...

SasaIka
SasaIka Nap 2,439, 03:54

Cek polako, ne razumemo se. Mislis da bi politicari dozvolili da na celu vojske bude profesionalac???Ja te iluzije odavno nemam, zato i spominjem KiM kao primer, da bi je prihvatili kao drzavnu POLITICARI su se dogovorili da njihovog komandira postavlja CP, tj menjaju ga u skladu sa promenom vlasti. A vojska bi im bila jos privlacnija za to
Inace, ja nisam nikad bio protiv promena, ali sam uvek proiv promena radi promena, koje politicari pokusavaju da urade da bi sebi sakupili politicke poene. Jedinio politicarima i ne odgovara jaka drzavna politicki nezavisna vojska koju bi vodili profesionalci, zato ce se protiv toga boriti do poslednjeg tenka na podelama
Ako iz mog prethodnog komentara izgleda da te napadam, izvinjavam se, pokusavao sam da diskutujem

Mrkalj Branko
Mrkalj Branko Nap 2,439, 04:00

Nema ti tu pravila kras... toga si i sam svestan, ne možemo da vršimo selekciju na osnovu nekog fiktivnog zvanja ,ali se treba vršiti selekcija na osnovu znanja, poznavanja i iskustva.

Marcus L. Crassus
Marcus L. Crassus Nap 2,439, 04:01

Не, не, напротив.
Свака размена мишљења може бити само конструктивна
Уопште се не осећам "нападнутим" ако неко има ставове супретне мојима и износи их. Поздрављам то увек.
Е сад...па на грађанима и јесте да се то спречи у будуће, мислим на ово:
"Mislis da bi politicari dozvolili".
Па нису они богови
Ако су и чобани, е-грађани не требају себи дозволити да буду овце
Значи, надам се да ће се појавити, некако- негде- неко, ко ће заиграти ову игру са истим оним ентузијазмом који некада имадошмо сви. И ко ће заиста покренути мало ствари. Ко неће гледати ко-шта-како прича и шта се од њега очекује (а за узврат добија ово или оно), већ ће зацртати неке циљеве испред себе и повести еСрбију за собом.
Отфакајте више све велике ораторе који вам понављају једну те исту песмицу из месеца у месец и причају како су промене непотребне или неизводљиве, а све само зато што управо њима одговара овај status quo.

Mrkalj Branko
Mrkalj Branko Nap 2,439, 04:17

Pojavio se... a red je da to i pokažem !

Bogohulja
Bogohulja Nap 2,439, 04:23

Vojska bi mogla da se osamostali samo kad bi htjela. Po mom mišljenju, najbolji sistem imaju Rumuni. Jedinice su nezavisne od države, pare se troše za CO, a država mora da dobije odobrenje od jedinica za bilo koji plan, jer ako ga ne dobije – nema ko da udara. Četiri vojne formacije i još nekoliko jačih jedinica pravi većinu dmg-a u Srbiji. Zašto ne biste odlučivali o vojnim planovima? Jedino ako niste spremi da preuzmete odgovornost. Ipak vjerujem da članovi komandi imaju prilično iskustva, pa biste se mogli napraviti vojni savjet, kao što imaju i Rumuni.

EI matador
EI matador Nap 2,439, 05:09

"Jedino ako niste spremi da preuzmete odgovornost."

^^ i tako ti Bogi, odgovori sam sebi na pitanje

Bogohulja
Bogohulja Nap 2,439, 06:06

Izgleda tako

RedLenjin
RedLenjin Nap 2,439, 03:20

lepo

Varvarin1976
Varvarin1976 Nap 2,439, 03:24

Vote!

Dobar članak, još volonterski rad (društveno koristan)!

Ultras035
Ultras035 Nap 2,439, 03:30

Волонтерски, али нисам гадљив на паре, ако неко хоће да ме плаћа, али да ја и даље објављујем шта ја хоћу... хахахахахаа Тешко да постоји такав послодавац, чак и у овом еСвету...

Mrkalj Branko
Mrkalj Branko Nap 2,439, 04:08

... Prevazišli smo mi volonterski posao prijatleju !

Varvarin1976
Varvarin1976 Nap 2,439, 03:25

@Sasalka, istina je uvijek negde na sredini.

mcmoox
mcmoox Nap 2,439, 03:27

MCMOOX je bio ovde !!!!

betega
betega Nap 2,439, 03:56

v

Mrkalj Branko
Mrkalj Branko Nap 2,439, 04:11

directly to the point krakus !

Vasojevic Stevo
Vasojevic Stevo Nap 2,439, 04:15

o7

Milos Feldmarsall
Milos Feldmarsall Nap 2,439, 04:20

nisam uopste znao za ovo...
odlican info
vote

Bogohulja
Bogohulja Nap 2,439, 04:37

Dobar intervju. Mogao bi Kras da se kandiduje za CP-a Srbije.

Strahinjic II
Strahinjic II Nap 2,439, 04:42

Најјаче ми је када људи који су побегли из Србије коментаришу спрску политичку сцену.

Нема гласа за овај чланак.

Marcus L. Crassus
Marcus L. Crassus Nap 2,439, 04:53

Није нико побегао.
Отишли, да. А мани се више те флоскуле брт, смарате са тим.
Рекох негде неком синоћ- можда би боље било да се гледа "шта" се каже, а не "одакле".
И може човек да коментарише шта хоће, где хоће, и колико хоће
А знаш зашто смо отишли? Зато што суверено владате уз помоћ фарми мултија, па нас брате смарају билдери (попут тебе између осталог, јер је твоје играње ове игрице управо онакво како ти детерминишеш поједине ликове овде).

Marcus L. Crassus Nap 2,439, 05:56

Hozzászólás törölve

Strahinjic II
Strahinjic II Nap 2,441, 04:33

"Само сер**е, у томе сте најбољи."

А ти си се брате сит нарадио за маику Црбију, хахахаха : ))

Уопште само не ке**ш по коментарима, ко год да је на власти, прстом не мрдаш да помогнеш, а порез се плаћа на Тајланду : ))

Као што рекох, да се не понављам и ја, седи, засуци рукаве, па уради нешто конкретно, батали ме тих флоскула о томе како "остављате срце на терену" за маичицу. То што ти радиш може моја баба да ради, само седиш са стране и ке**ш, а кад треба нешто да се уради конкретно, онда се узимају страни пасоши.

Marcus L. Crassus
Marcus L. Crassus Nap 2,441, 05:14

Конкретно си се баш нарадио. Уср***м мотком више пута скинут са власти, на коју си дошао уз помоћ мултија, колико оно и сам рече да их имаш? Неких 100 комада си помињао? Тако нешто?
И какве све то везе има са написаним у чланку? Значи- ево цитирај било који део текста и повежи своје коментаре са тим, ево баш ме занима. Дошао си ту да спинујеш, да причаш о односима дијаспора-еСрбија, а не да изнесеш неко своје конкретно мишљење. Тај посао друже одрађују, и увек су одрађивали кловнови.
Просто, причамо овде о неким невезушама о којима се теби прича- ваљда из простог разлога што си својим радом и понашањем довео себе до тога да, у ствари, и немаш са ким да причаш.
Углавном, пи**ј уз ветар и даље. До даљњег кловнове гледам у циркусу, а када се зажелим тога овде- контактираћу те

Strahinjic II
Strahinjic II Nap 2,439, 05:04

Коментаришите брате колико год хоћете, нигде вам ја то нисам бранио. Али, како ви имате право да искажете свој став, имам и ја право да кажем да ми је, углавном, смешно да неко ко је побегао из Србије сада нешто прича о тој Србији шта треба да се уради како би се ствари промениле. Е, да, имам право да имам став да сте побегли из Србије, а не да сте отишли.

Сви из дијаспоре, као по калупу, пљујете по тој Србији, па онда, када вам затреба помоћ, прво на српска врата куцате. Јеси видео некад неког из Србије да коментарише тајландску политичку сцену?

Причамо о флоскулама? Фарме мултија које "нас" одржавају на власти. Позната ти је та флоскула? Ах, видим да јесте, већ си је искористио...

Можда се Србија не би претворила у такву жабокречину да сте ви, "нормални" остали у њој и да сте се борили, уместо што сте побегли по којекаквим вукоебинама и/или државама са 10/10 ресурса. Најлакше је рећи како су сви дебили, а не урадити апсолутно ништа у покушају да то сам промениш.

Marcus L. Crassus
Marcus L. Crassus Nap 2,439, 05:56

Prvo- Strale, bio si u eUSA- nisi "vadio" eSrbiju iz usta.

Drugo- Na Tajlandu nema političke scene. To ne postoji tamo. Samo zajednički rad na zajedničkom projektu nazvan "edržava". Nama ne treba ni CO ni tenkovi da bi udarali za eTajland.

Treće- farme multija su realnost, znaš ti to jako dobro i sam.

Četvrto- Možeš ismevanje nekih poteza, prilično debilnih ako ćemo iskreno, i nazivati pljuvanjem. Mada ja to ne doživljavam tako. Ja sada, npr., kada bih tebi rekao da je debilno to što ti radiš u zadnje vreme- ti bi rekao da sam te opljuvao. A to je činjenica jbg.

Peto- Žao mi je samo što dijaspora ne može da se ponaša poput vas tu, pa da udara samo kada je "isplativo i svrsishodno", jer ipak tu eSrbiju doživljavamo kao maticu. A vi je brt usr***e skroz.

Šesto- ne znam uopšte zašto diskutujem sa tobom.

Mrkalj Branko
Mrkalj Branko Nap 2,439, 06:14

Obojica ste u pravu... ali se Stale ni ja ne pronalazim u prici pobegao...

Strahinjic II
Strahinjic II Nap 2,439, 09:34

Па неће бити да нисам вадио еСрбију из уста док сам био у САД. Можда сам понекада прокоментарисао нешто, али не сећам се да сам критиковао власт, осим када је еБора био председник. А тада је већ било у плану да се вратим у Србију...

Сарађивао сам са свим тадашњим председницима, без обзира из које странке су били, а били су из различитих екипа...

Што се мене тиче, ако је неко већ отишао из Србије, онда нека оствари сарадњу са истом, повезујући је са државом у коју је отишао. Ако већ хоће да помогне. Или, нека узме па нека на делу помогне у извршној власти, има људи са страним пасошем који су дали немерљив допринос српској држави у организационом смислу.

А само седети са стране и константно критиковати све, а не урадити ништа конкретно, то већ прелази у домен пљувања, а не критике.

Marcus L. Crassus
Marcus L. Crassus Nap 2,439, 11:21

Немам намеру до бесконачности дискутовати о тривијалностима.
Да ли је неко отишао или побегао, има ли неко некакво право или нема, и тако те глупости. Вођење таквих расправа је карактеристично управо за српске политичаре и тебе као једну од ведета Само сер**е, у томе сте најбољи. И управо зато што сам од самог почетка знао у ком смеру ће ићи дискус са једним од познатих српских "папагаја" написах оно:
"Šesto- ne znam uopšte zašto diskutujem sa tobom. "
Жив био, све најбоље. Пријатан дан желим. о7

Ivke Pivke
Ivke Pivke Nap 2,440, 02:26

Obožavam ovaj deo kada oni koji smo pobegli, molimo maticu za pomoć.
Stvarno ne znam ko udara za maiku iskreno kada je to stvarno potrebno.
Vaši ''glasači'' ?

Takođe i onaj deo da smo pobegli u 10/10.
Hebali vas resursi, hebale vas fotelje, hebale vas titule na profililima vašim raznoraznim. Mudovi, hquovi, qrci, palci.

Strahinjic II
Strahinjic II Nap 2,441, 04:34

Ивке, не, ударате ви Тајланђани и Пакистанци, ви сте ти који избављају Србију из војних проблема увек, дај бре...
Добите једну борбу за себе (мислим на државе у које сте побегли) без српског МПП.

Ivke Pivke
Ivke Pivke Nap 2,441, 14:13

Strahinjiću, Tajland ima jednu, dve važne bitke u sto godina.
I tada za Tajland udaraju svi Tajlanđani kao jedan.
Tada se pozivaju prijatelji da udaraju za Thai.
Saveznici.
Saveznici kojima se pomaže kada je to njima potrebno.
(između ostalog i za eSrbiju ogromna šteta jedne male zajednice)

Tada prazne štekovi oni koji imaju. Oni koji nemaju dobijaju.
Tada se igra za tim. Za THAI.
I ne samo tada. Uvek.

-Za ekipu.
-Za zajednicu.
-Nebitno ko je na vlasti.
-Jer svi su na vlasti.

- Jer ako NISI na vlasti ne SABOTIRAŠ one koji tada jesu.
-Jer ako NISI na vlasti UDARAŠ za zajednicu kao da jesi.
Itd, itd...

Uviđaš li razliku?

Što se tiče samog Srpskog MPP,
ŽELIM ti/vam da ga konačno iskoristite onda kada eSrbija bude ponovo brisana. Toliko o njegovoj snazi i značaju.

Strahinjic II
Strahinjic II Nap 2,442, 07:29

Ја сам на старом профилу имао рекорд у начињеној штети за Србију у тренуцима док су моји политички противници били на власти, на погрешну адресу се обраћаш.

Ivke Pivke
Ivke Pivke Nap 2,442, 08:34

U maniru vandrednog eSrpskog polipilićara čitaš selektivno i selektivno odgovaraš.

SasaIka
SasaIka Nap 2,439, 10:07

Strajinjicu
Niko nije pobego osim tebe kad si izvlacio drzavne pare da kobajagi organizujes srpsku dijasporu u USA
A onda si se slavno vratio da pokrades drzavne golde, MU i kanale. Tako da si ti jedini koji nema NIKAKVO pravo da kometarise stanje u Srbiji!
Lopovima treba oduzeti pravo glasa, kao i njihovim Sanjicama i svalerima

SasaIka
SasaIka Nap 2,439, 10:11

"Сарађивао сам са свим тадашњим председницима, без обзира из које странке су били, а били су из различитих екипа..."
Naravno da jesi, SVIMA SI SE UVLACIO U pozadinu da bi ti poslali "pomoc"za PTO USA.
Patriotski kao i sve drugo sto radis

BG Pobednik
BG Pobednik Nap 2,439, 05:27

Glas, dobar clanak, odlican gost

Rusofil74
Rusofil74 Nap 2,439, 06:00

Odlican clanak.

averson
averson Nap 2,439, 06:00

Intervju veći od teme ali baš to mi se i dopada.

Glas!

DOBRSbanovani
DOBRSbanovani Nap 2,439, 06:02

v

 
Hozzászólás elküldése

Mi ez?

Egy eRepublik polgár által írt cikket olvasol, egy többjátékos, valós országokon alapuló stratégiai játékból. Hozd létre a saját karakteredet, és segítsd az országod felvirágozását, mint csatahős, elismert újságíró vagy gazdasági guru!